Τελικώς τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί αλλά και το βούτυρο με πολλά λιπαρά δεν βλάπτουν την υγεία όσο πιστεύουμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTHealth).

«Ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» δεν έδειξε σημαντική σύνδεση μεταξύ των λιπαρών των γαλακτοκομικών και της αύξησης της θνησιμότητας και πιο συγκεκριμένα της αύξησης της θνησιμότητας εξαιτίας καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού – πρόκειται για δύο από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου που συχνά συνδέονται με διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα ευρήματα, ορισμένοι τύποι λιπαρών από τα γαλακτοκομικά μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια σε ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν τα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή θνησιμότητας από όλα τα αίτια στα πιο ηλικιωμένα άτομα. Μάλιστα τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και κυρίως από εγκεφαλικό επεισόδιο» σημείωσε η Μάρτσια Οτο, πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Ανθρώπινης Γενετικής και Επιστημών του Περιβάλλοντος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UTHealth.

Η μακρόχρονη μελέτη

Οι ερευνητές περιέλαβαν στη μελέτη τους περί τα 3.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στα οποία μέτρησαν στο πλάσμα του αίματος τα επίπεδα τριών διαφορετικών λιπαρών οξέων που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πρώτη μέτρηση έγινε το 1992 ενώ ακολούθησαν άλλες δύο μετρήσεις – έξι χρόνια και 13 χρόνια αργότερα.

Όπως είδαν οι επιστήμονες, κανένα από τα τρία λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά δεν σχετιζόταν με αύξηση της συνολικής θνησιμότητας. Για την ακρίβεια, ένας τύπος λιπαρού οξέος φάνηκε να μειώνει τα ποσοστά θανάτων εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά εμφάνιζαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι των light γαλακτοκομικών

Οι διατροφικές οδηγίες πολλών αρμόδιων οργανισμών, όπως των ΗΠΑ, συνιστούν στον ενήλικο πληθυσμό να καταναλώνει γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά ή με λίγα λιπαρά. Ωστόσο η δρ Οτο τόνισε ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά συχνά περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τη μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με την ειδικό, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πολύ πλούσιες πηγές θρεπτικών στοιχείων όπως το ασβέστιο και το κάλιο. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα για την υγεία όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία αλλά σε ολόκληρη τη ζωή και ιδίως στους πιο ηλικιωμένους όπου προβλήματα όπως η οστεοπόρωση είναι πιο συχνά.