Την Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο Ηρώδειο ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών με ένα μουσικό-ποιητικό δρώμενο, μια συμπαραγωγή του Τρίτου Προγράμματος και του Φεστιβάλ Αθηνών. Αφορμή για τη συναυλία τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου) και από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού. «Είναι ένα αισθητικό εγχείρημα ευγνωμονούσας μνήμης, το οποίο κινείται σε πνευματικό και εθνικό μέτρο παιδείας. Μια βραδιά που ως μέσο έκφρασης θα έχει την ποίηση και τη μουσική» επισημαίνει ο Γιώργος Τσαγκάρης, διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και καλλιτεχνικός επιμελητής της εκδήλωσης.


Η συναυλία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στη πολυσχιδή πνευματική δραστηριότητα του Ρήγα Φεραίου. «Ο Ρήγας δεν ήταν μόνο ο Ρήγας του «Θουρίου»· ήταν της φυσικής, του συντάγματος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο μέγας μεταφραστής μιας ωραίας κωμωδίας, της «Σχολής των Ντελικάτων Εραστών»» εξηγεί ο Γιώργος Τσαγκάρης· και συνεχίζει: «Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού. Αποσπάσματα από τους «Στοχασμούς», τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» αλλά και επιστολές του».


Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος οι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Εύα Κοταμανίδου, Μηνάς Χατζησάββας και Χρήστος Τσάγκας, καθώς και οι λυρικοί καλλιτέχνες Μάρθα Αράπη, Ελενα Λιόνα και Διονύσιος Τρούσας. Πιάνο θα παίξει ο Φρίξος Μόρτζος και θα τραγουδήσει η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Επίσης θα εμφανιστούν η Μεγάλη Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, η Παιδική Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος και η Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.


Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος, να μη μείνει στη μνήμη όλων όσοι θα βρεθούν εκεί ως μια μουσειακή αναπαράσταση κειμένων και ήχων. «Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Οπως θα έλεγε και ο Σολωμός, «είναι ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας», τουλάχιστον ως προς αυτό το βράδυ να μη γλιστρήσουμε σε καμιά ακαδημαϊκή νεκροφιλία» επισημαίνει ο Γιώργος Τσαγκάρης.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από το Τρίτο Πρόγραμμα και τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση. Οσοι όμως βρεθούν στο Ηρώδειο θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το 300σελιδο βιβλίο-πρόγραμμα με ιστορικές αναφορές στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, τον Ρήγα και τον Σολωμό. «Πρέπει πια να μάθει αυτός ο τόπος να μη περιμένει επετείους θανάτων ή γεννήσεων για να προσεγγίζει και ενδεχομένως να ενστερνίζεται τον λόγο αυτών που αποτελούν την ουσία του ελληνισμού» τονίζει ο διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος.