3 Ιανουαρίου:


Νέος γραμματέας του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας εκλέγεται ο 47χρονος Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, που αντικαθιστά τον γνωστό ως «Στάλιν της Πράγας» Αντονίν Νοβότνι. Ο δρόμος για την «Ανοιξη της Πράγας» άνοιξε ­ ώσπου να συναντήσει καθ’ οδόν τα σοβιετικά τανκς.


22 Ιανουαρίου:


Ο Μίκης Θεοδωράκης καταδικάζεται σε φυλάκιση εννιάμισι μηνών για αντίσταση και περιύβριση αρχής. Η χούντα κάνει όλο και πιο σφικτό τον γύψο στην Ελλάδα.


31 Ιανουαρίου:


Στο Βιετνάμ, η επίθεση του Τετ (Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους) πλήττει τη βεβαιότητα για τη στρατιωτική παντοδυναμία των ΗΠΑ. Ηταν η πιο μαζική επίθεση του πολέμου που εξαπέλυσε το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο του Βιετνάμ κατά αμερικανικών στόχων.


8 Φεβρουαρίου:


Ο αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ύστερα από τη συγκρότηση της επαναστατικής κυβέρνησης των Βιετκόνγκ, δέχεται να συναντηθεί με την ηγεσία τους.


11 Φεβρουαρίου:


Ενώ φοιτητές και εργάτες βρίσκονται σε αναβρασμό, από άκρου εις άκρον σε όλη την Ιταλία, οι αγρότες της Περούτζια συγκρούονται με την αστυνομία και αμολούν στους δρόμους γουρούνια.


Ο Φεβρουάριος των γίπις: Ο Τζέρι Ρούμπιν και ο Αμπι Χόφμαν, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στις ΗΠΑ, ιδρύουν το Διεθνές Κόμμα Νεολαίας (Youth International Party [Yippie]).


1 Μαρτίου:


Το ιταλικό φοιτητικό κίνημα καταγράφει στην ιστορία του τη «μάχη της Βάλε Τζούλια», στο κέντρο της Ρώμης. Συμπλοκές με καραμπινιέρους που έχουν περικυκλώσει τις σχολές. Εκατοντάδες τραυματίες και 150 συλληφθέντες.





16 Μαρτίου:


Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκατόν είκοσι αμερικανοί πεζοναύτες του Λόχου C της 11ης Ταξιαρχίας Πεζικού δολοφονούν εν ψυχρώ πάνω από 500 αμάχους, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, στο Μάι Λάι.


22 Μαρτίου:


Κατάληψη της Σχολής της Ναντέρ, δυτικά του Παρισιού. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τη σύλληψη ενός φοιτητή (μέλους της Επιτροπής για το Βιετνάμ) που είχε επιτεθεί κατά των γραφείων της Αμέρικαν Εξπρές, συμβόλου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.


28 Μαρτίου:


Η δικτατορική κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο κλείνει το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.


30 Μαρτίου:


Απεργία των εργατών της FIAT στο Τουρίνο.


3 Απριλίου:


Η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) των Αντρέα Μπάαντερ και Γκούντρουν Ενσλιν κάνει την εμφάνισή της με επίθεση σε δύο μεγάλα καταστήματα της Φραγκφούρτης.


4 Απριλίου:


Δολοφονείται στο Μέμφις των Ηνωμένων Πολιτειών ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον οποίο η CIA είχε χαρακτηρίσει «τον πιο επικίνδυνο μαύρο».


9 Απριλίου:


Η τσεχοσλοβακική κυβέρνηση ανακοινώνει το «μανιφέστο» της, με πρωτοποριακές θέσεις για την κατάργηση της λογοκρισίας, τον περιορισμό των μυστικών υπηρεσιών, την κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών. Ηδη, λίγες μέρες πριν, το Κόμμα είχε καταδικάσει τις πολιτικές δίκες του παρελθόντος και είχε δικαιώσει τους διωχθέντες.


11 Απριλίου:


Ο «κόκκινος Ρούντι», ηγέτης του φοιτητικού κινήματος της γερμανικής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πυροβολείται έξω από τα γραφεία της SDS (Ομοσπονδίας Σοσιαλιστών Φοιτητών της Γερμανίας) στο Βερολίνο, τραυματίζεται βαριά αλλά ζει. Ο Ρούντι Ντούτσκε, που πρωτοστατούσε σε διαδηλώσεις, σε δημόσιες ομιλίες για κοινωνική αλλαγή στη Γερμανία, σε συνεντεύξεις στον Τύπο, είχε γίνει υπ’ αριθμόν 1 στόχος για το κατεστημένο.


19 Απριλίου:


Οι απεργίες των εργατών και οι φοιτητικές καταλήψεις έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη στην Ιταλία. Η απεργία στη Ματζότο μετατρέπεται σε εξέγερση μαθητών, φοιτητών, αγροτών.


23 Απριλίου:


Κατάληψη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.


3 Μαΐου:


Στο Παρίσι κλείνει η Σχολή της Σορβόννης και καταλαμβάνεται από αστυνομικές δυνάμεις. Ακολουθούν βίαια επεισόδια στο Καρτιέ Λατέν σε συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας, όπου συνελήφθησαν περίπου 600 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 100.


9 Μαΐου:


Δολοφονείται στην Ελλάδα ο Γ. Τσαρουχάς, στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ. Την ίδια μέρα σοβιετικά στρατεύματα παρατάσσονται στα σύνορα της Τσεχοσλοβακίας. Προμηνύεται η δυναμική επέμβαση κατά της κυβέρνησης Ντούμπτσεκ





10 Μαΐου:


Είναι η νύχτα που το Καρτιέ Λατέν καίγεται. Κορυφώνονται οι πολυήμερες συγκρούσεις και το κέντρο του Παρισιού ζει τη «νύχτα των οδοφραγμάτων». Τραυματίστηκαν 1.045 άτομα και οι δυνάμεις καταστολής εκτόξευσαν 6.000 δακρυγόνα κατά των νεολαίων.


13 Μαΐου:


Επτακόσιες πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές, φοιτητές και εργάτες, κάνουν συλλαλητήριο στο Παρίσι. Σε όλη τη Γαλλία γίνονται πολυπληθείς διαδηλώσεις.


20 Μαΐου:


Απεργία 6 εκατ. εργατών στη Γαλλία.


22 Μαΐου:


Ο Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ, σύμβολο των εξεγερμένων του Μάη στη Γαλλία, στερείται την ιθαγένεια. Ο «κόκκινος Ντάνι» είχε γίνει ανεπιθύμητος.


24 Μαΐου:


Επεισόδια στο Παρίσι και πυρπόληση του χρηματιστηρίου. Ο Ντε Γκωλ ζητεί στήριξη από τους Γάλλους με δημοψήφισμα.


30 Μαΐου:


Μαζική διαδήλωση γκωλικών στα Ηλύσια Πεδία. Ο στρατηγός Ντε Γκωλ διαλύει τη Βουλή. Η εξέγερση λήγει.


5 Ιουνίου:


Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονείται στο Λος Αντζελες. Το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια γίνεται το κέντρο της εξέγερσης των φοιτητών, που στιγματίζουν με κάθε τρόπο τον «βρώμικο πόλεμο» στο Βιετνάμ ενώ ζητούν ανατροπή του ακαδημαϊκού στάτους.





12 Ιουνίου:


Στη Γαλλία τίθενται εκτός νόμου αρκετές επαναστατικές οργανώσεις και απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.


8 Ιουλίου:


Στην Ελλάδα η δίκη για την υπόθεση της Δημοκρατικής Αμυνας είναι στο επίκεντρο. Καταδικάζονται οι οκτώ από τους 21 κατηγορουμένους.


13 Αυγούστου:


Συλλαμβάνεται ο Αλ. Παναγούλης, που επιχείρησε να ανατινάξει το αυτοκίνητο του Γ. Παπαδόπουλου στη Βάρκιζα.


20 Αυγούστου:


Τα σοβιετικά άρματα μπαίνουν στην Τσεχοσλοβακία.


21 Αυγούστου:


Συλλαμβάνονται ο Ντούμπτσεκ, πέντε στελέχη του Πολιτικού Γραφείου και ο στρατηγός Λούντοβικ Σβόμποντα. Η «Ανοιξη» τελειώνει. Οι ηγέτες της συμβιβάζονται με την εισβολή.


7 Οκτωβρίου:


Οι τσεχοσλοβάκοι πολίτες που αντιδρούν στην εισβολή των Σοβιετικών κάνουν τις τελευταίες διαδηλώσεις.


9 Οκτωβρίου:


Στο σιδηροδρομικό σταθμό Σινζίκου, 50.000 νέοι επιχειρούν να εμποδίσουν τη μεταφορά καυσίμων σε αμερικανικές βάσεις. Συγκρούονται με την ιαπωνική αστυνομία και οι τραυματίες φθάνουν τους 800.


3 Νοεμβρίου:


Σε διαδήλωση κατά της χούντας μετατράπηκε η κηδεία του Γ. Παπανδρέου.


5 Νοεμβρίου:


Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκλέγεται νέος πρόεδρος ο Ρίτσαρντ Νίξον. Οι διαδηλώσεις των φοιτητών και οι συγκρούσεις των μαύρων με την αστυνομία συνεχίζονται.


2 Δεκεμβρίου:


Καραμπινιέροι στην Αβόλα της Ιταλίας ανοίγουν πυρ κατά αγροτών, σκοτώνουν δύο και τραυματίζουν σαράντα οκτώ. Τις επόμενες ημέρες παραλύει η χώρα από απεργίες ενώ εργάτες και φοιτητές συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής.