Στην καρδιά της Αθήνας ένα εγκαταλειμμένο κτίριο τελεί υπό κατάληψη, γνωστή και ως Κατάληψη των Καλών Τεχνών. Οι 45 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες, όλοι τους φοιτητές και απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που στεγάζονται στην «κατάληψη» αποφάσισαν να γιορτάσουν τη δέκατη επέτειό της με μια σειρά εικαστικών εκθέσεων.


«Το Κτίριο Καλλιτεχνών της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 42, όπου στεγάζεται η «κατάληψη», υπήρξε άλλοτε λειτουργικό μέρος της Σχολής Καλών Τεχνών και άλλοτε αντίλογος των συντηρητικών ακαδημαϊκών της σχολής» επισημαίνει ο Μιχάλης Λαγκουβάρδος, φοιτητής των Καλών Τεχνών και υπεύθυνος οργάνωσης της έκθεσης, και συνεχίζει: «Σήμερα το κτίριο, ύστερα από δέκα χρόνια εργαστηριακής κατάληψης, ανοίγει τις πόρτες του και μετατρέπεται παράλληλα σε χώρο έκφρασης και έκθεσης».


Στόχος της έκθεσης, όπως υποστηρίζουν και οι «καταληψίες», η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εικαστικής σκηνής. Μιας σκηνής ανοικτής σε κάθε είδους εκφράσεις και διαθέσεις, χωρίς κριτικούς διαχωρισμούς και αισθητικές επιβολές ή κανόνες. Κύρια επιδίωξή τους, η απευθείας επικοινωνία του κοινού με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα.


Υστερα λοιπόν από έναν χρόνο καλλιτεχνικής απουσίας, το κτίριο ανοίγει τις πόρτες του για να παρουσιάσει μιαν ομαδική έκθεση με τίτλο «Ανεπίσημη Γλώσσα».


Πρόκειται για μια σειρά εβδομαδιαίες εκθέσεις, όπου θα εναλλάσσονται ομάδες, συγκροτούμενες από τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο και όχι απαραίτητα από τον στενό κύκλο των Καλών Τεχνων.


Η πρώτη εικαστική ομάδα αποτελείται από τρεις νέους έλληνες καλλιτέχνες, τον Μιχαήλ Δουκουμετζάκη, τη Δήμητρα Βάντζου, τη Χαρά Παπαγιαννοπούλου, καθώς και τη Γερμανίδα Kathrin Schober, τον Ιταλό Luca Zuppelli και τον Σουηδό Andreas Kargsten.


Ανθρώπινες φιγούρες πάνω σε δοχεία, κατασκευές από λευκό ξύλο, video art και όλα αυτά σε διαστάσεις που ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και τα τρία μέτρα.


Οι πόρτες της Καλλιτεχνικής Κατάληψης θα ανοίξουν για το κοινό την Τετάρτη 8 Απριλίου, στις 8 μ.μ. Η έκθεση της πρώτης ομάδας θα διαρκέσει ως τις 15/4, ενώ τα εκθέματα της επόμενης ομάδας θα «καταλάβουν» τον χώρο μετά την Κυριακή του Πάσχα.


«Ανεπίσημη Γλώσσα» είναι ο τίτλος μιας σειράς ομαδικών εκθέσεων που θα εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα στο Κτίριο Καλλιτεχνών (3ης Σεπτεμβρίου 42), γνωστό και ως Κατάληψη των Καλών Τεχνών. Την Τετάρτη 8 Απριλίου (ως τις 15/4), 8 μ.μ., εκθέτει η πρώτη εικαστική ομάδα, η οποία αποτελείται από τους: Μιχαήλ Δουκουμετζάκη, Δήμητρα Βάντζου, Χαρά Παπαγιαννοπούλου, Kathrin Schober, Luca Zuppelli, Andreas Kargsten.