Τ
Α ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων μας. Πολλές κυρίες στολίζουν τον λαιμό και τα χέρια τους με φανταχτερές πέτρες, γιατί θαμπώνονται από την ομορφιά και τη λάμψη τους. Κάποιες γνωρίζουν ότι οι πολύτιμοι λίθοι αποτελούν και επένδυση. Η αξία των λίθων κατάφερε και καταφέρνει να επιβιώσει μέσα από πολυετείς πληθωριστικές πιέσεις και οικονομικές καταστροφές, πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης τις τελευταίες δεκαετίες. «Η σπανιότητα και η μεγάλη αντοχή τους είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να θεωρούνται πολύτιμοι και κατ’ επέκταση μια καλή επένδυση. Ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη μεταφορά τους (ο μικρός όγκος τους). Πολύ πιο εύκολα μπορείς να πουλήσεις ένα διαμάντι από ένα οικόπεδο. Μην ξεχνάτε ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Εβραίοι έσωσαν τη ζωή τους γιατί είχαν στην ιδιοκτησία τους διαμάντια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεμολόγων Ελλάδας αλλά και έμπορος πολύτιμων λίθων κ. Α. Σεργουλόπουλος.


Πωλούνται εύκολα γιατί πολλοί ιδιώτες και όχι μόνο ενδιαφέρονται να τους αγοράσουν. «Αν είναι αξίας κάποιων «σεβαστών» εκατομμυρίων, οι κάτοχοί τους μπορούν να απευθυνθούν σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών, όπως στον Christie’s. Αν είναι όμως μικρότερη η αξία τους, μπορούν να επισκεφθούν κάποιον χρυσοχόο που σίγουρα θα είναι πρόθυμος να τους αγοράσει. Βέβαια για να έχουν κάποιο κέρδος παίζει ρόλο ο χρόνος της αγοροπωλησίας. Αν τους πουλήσουν αμέσως μόλις τους αγόρασαν, θα χάσουν· αν περάσουν όμως αρκετά χρόνια, θα έχουν κάνει μια καλή αξιοποίηση των χρημάτων τους» συμβουλεύει ο κ. Σεργουλόπουλος.


Αν λοιπόν και εσείς θέλετε να επενδύσετε ένα μέρος των χρημάτων σας σε πολύτιμους μικρούς θησαυρούς, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά τους για να μην αποκτήσετε «άνθρακα αντί για χρυσό».



Κατ’ αρχήν πρέπει να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον χρυσοχόο ή να είναι γνωστής επωνυμίας. Το πιο σημαντικό είναι όμως να ζητήσετε αναφορά αγοράς. «Αυτή αναφέρει τα χαρακτηριστικά της πολύτιμης πέτρας (βάρος, καθαρότητα, χρώμα, κοπή κυρίως για τα διαμάντια) που την κάνουν μοναδική. Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνονται οι αγοραστές για την πιστότητά της. Αλλά και προστατεύονται ώστε να μην αγοράσουν πολύτιμες πέτρες που έχουν υποστεί μη αποδεκτές διεργασίες. Π.χ. πολλά σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια επεξεργάζονται με ένα είδος ρητίνης η οποία γεμίζει τις φυσικές ρωγμές αλλά συγχρόνως τους προσδίδει βάρος. Ακόμη και στα διαμάντια μπορεί να γίνει η ίδια διεργασία, γεμίζονται με ένα είδος γυαλιού» τονίζουν οι ειδικοί.


Εφόσον έχετε κάνει μια καλή αγορά, δηλαδή η ποιότητα του πολύτιμου λίθου συμβαδίζει με το χρηματικό ποσό που διαθέσατε, πρέπει να προσέξετε κάτι ακόμη. Μπορεί να θεωρούνται ιδιαίτερα ανθεκτικοί αλλά χρειάζονται φροντίδα. «Θα ήταν σκόπιμο να μη φοράτε τα κοσμήματά σας συνεχώς, να μην κοιμάστε με αυτά και να τα πηγαίνετε για έλεγχο στο κοσμηματοπωλείο από όπου τα αγοράσατε. Να τοποθετείτε το καθένα σε ξεχωριστό κουτί γιατί μια σκληρή πέτρα όπως το διαμάντι μπορεί να χαράξει μια πιο μαλακή» συμβουλεύει η γεμολόγος και εκτιμήτρια του Κρατικού Ενεχυροδανειστηρίου Πειραιά κ. Μαρία Καπρίλη.


Και συνεχίζει τις συμβουλές λέγοντας ότι «με το πέρασμα του χρόνου οι πέτρες καλύπτονται με επιστρώματα λίπους ­ σκόνη, ιδρώτα ­ γι’ αυτό και θα πρέπει να καθαρίζονται με βραστό νερό (χλιαρό για τα μαργαριτάρια) και σαπούνι απαλά, χωρίς βούρτσα ή με ατμό (καφετιέρα). Στις ιδιαίτερα ευαίσθητες πέτρες όπως το μαργαριτάρι, το σμαράγδι, καλό θα ήταν να αναθέσετε το «πλύσιμό» τους σε ειδικούς. Ιδίως για το μαργαριτάρι, επειδή προσβάλλεται από οξέα ­ ιδρώτα, αρώματα ­ θα πρέπει να προσέξετε κάτι ακόμη. Να κάνετε μπάνιο και να τοποθετήσετε τα καλλυντικά σας προτού το φορέσετε». Μικροί θησαυροί εκατομμυρίων


Το κόστος των πολύτιμων λίθων μπορεί να είναι από μερικές χιλιάδες δραχμές ως και ανεκτίμητης αξίας, όπως το Centinary, διαμάντι που έχει ασφαλιστεί για 100 εκατ. δολάρια. Η τιμή τους καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Πολλοί πιστεύουν ότι το είδος της πέτρας είναι καθοριστικός παράγοντας και ότι συνήθως η οικονομική αξία τους ιεραρχικά είναι: διαμάντι, ρουμπίνι, σμαράγδι, ζαφείρι. «Εν μέρει είναι σωστό αλλά όχι απόλυτο. Γιατί μπορεί ένας πολύ καλός αμέθυστος να είναι πιο ακριβός από ένα ρουμπίνι. Γι’ αυτό και η επιστήμη της γεμολογίας δεν αποδέχεται τον όρο ημιπολύτιμο. Ολες οι πέτρες είναι πολύτιμες» υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Η τιμή τους εξαρτάται κυρίως από το βάρος, την καθαρότητα, το χρώμα και την κοπή. Κυρίως στα διαμάντια η κοπή παίζει σημαντικό ρόλο, όσο πιο έντεχνα είναι κομμένο τόσο καλύτερο είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Η καθαρότητα αφορά τα διάφορα έγκλειστα (κάποια άλλα στοιχεία ή ορυκτά) που βρίσκονται μέσα στους πολύτιμους λίθους από τη φύση τους. Λογικό είναι ότι όσο πιο λίγα έγκλειστα υπάρχουν τόσο πιο καθαρός αλλά και πιο ακριβός θεωρείται.


Υπάρχουν διαμάντια που κοστίζουν 100 δολάρια το καράτι, ενώ άλλα των 5 καρατίων, 56.700 δολάρια (ανά καράτι). Ενα ευμέγεθες ρουμπίνι μπορεί να κοστίσει από 4.000 δολάρια το καράτι, ενώ στο ζαφείρι και στο σμαράγδι η τιμή ανά καράτι μπορεί να φθάσει τις 2.000 και 3.000 δολάρια αντίστοιχα.


Τα μαργαριτάρια κοστολογούνται ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα (όσο πιο σφαιρικά είναι τόσο καλύτερα είναι) και το χρώμα. Επίσης συμβάλλει σημαντικά αν είναι φυσικό (η τιμή τους είναι αστρονομική, γιατί είναι πολύ σπάνια· μπορεί να φθάσει και 100.000 δολάρια, αν πρόκειται για κάποιο μεγάλο) ή καλλιεργημένο. Οικονομικότερες πέτρες συνήθως είναι ο αμέθυστος, το τοπάζι, η άκουα μαρίνα κ.ά.


Τέλος δεν πρέπει να ξεχνούμε τις συνθετικές πέτρες, οι οποίες αποτελούν την καλύτερη λύση για εκείνους που το πορτοφόλι τους δεν αντέχει πολλά έξοδα. Αυτές οι πέτρες έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τις φυσικές, απλώς έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο και φυσικά κοστίζουν αισθητά λιγότερο. (Π.χ. ένα συνθετικό ρουμπίνι μπορεί να κοστίσει από 4 δολάρια ανά καράτι και το πολύ ως 250 δολάρια). Οι πιο συνηθισμένες συνθετικές πέτρες είναι το ρουμπίνι, το ζαφείρι και το σμαράγδι.


(Οι τιμές είναι ενδεικτικές και αναφέρονται σε δολάρια, γιατί οι πολύτιμοι λίθοι εκτιμούνται παγκοσμίως με αυτό το νόμισμα).