Για να πετάξει ο χαρταετός σας




ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ το έθιμο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθήσουμε ό,τι μας επιτάσσει η παράδοση: αύριο, Καθαρά Δευτέρα, μετά το νηστίσιμο τραπέζι να ασχοληθούμε με τον χαρταετό. Σε κάθε κατάστημα, σε κάθε γωνιά των δρόμων που οδηγούν στις εξοχές μικροί και μεγάλοι μπορούν να τους αγοράσουν ­ οι τιμές είναι χαμηλές: ξεκινούν από 500 δρχ. και φτάνουν ως και τις 3.000 δραχμές.


Υπάρχει όμως και άλλη λύση: μπορείτε να φτιάξετε χαρταετό σε οποιοδήποτε σχήμα και σχέδιο εσείς θέλετε και να τον κάνετε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους που θα ανταγωνίζονται για το πιο ψηλό σημείο. Φτιάξτε χαρταετούς σε σχήμα ρόμβου, πουλιών, φιδιών, πυραύλων, δράκων, διαστημόπλοιων και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.


(Οι οδηγίες που ακολουθούν για την ιδιόχειρη κατασκευή του χαρταετού σας βασίζονται στο βιβλίο των εκδόσεων Καστανιώτη «Πολύχρωμοι Χαρταετοί» της σειράς «2002 Κατασκευές». Επίσης από το ίδιο βιβλίο έχει γίνει και η εικονογράφηση).


Προτού ξεκινήσετε αυτή την κατασκευή θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πρώτα πρώτα ποια είναι τα μέρη του χαρταετού και τι ρόλο παίζει το καθένα στο σωστό πέταγμά του. Ακολουθήστε τις συμβουλές και κατακτήστε με σιγουριά τους ουρανούς.


Ο χαρταετός αποτελείται από το κυρίως στέλεχος, το οποίο ονομάζεται ιστίο, τον σκελετό, την ουρά, τα ζύγια, την καλούμπα, το σκοινί και, τέλος, τον κρίκο για τα ζύγια.


Το ιστίο είναι η επιφάνεια που εκτίθεται στον αέρα. Συνήθως το ιστίο είναι φτιαγμένο από πολύ ελαφρά υλικά, τα οποία όμως πρέπει να είναι ανθεκτικά για να μη σκίζονται με τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται. Οσο πιο μεγάλος είναι ο αετός τόσο πιο μεγάλο και ανθεκτικό πρέπει να είναι το ιστίο.


Ο σκελετός του χαρταετού αποτελείται από τις βέργες. Οι βέργες είναι είτε κομμάτια από καλάμι είτε στρογγυλή βέργα από τα είδη χειροτεχνίας. Χρειαζόμαστε δύο βέργες, οι οποίες διασταυρώνονται μεταξύ τους σε ένα σταυρό που έχει ψηλά το κέντρο βάρους, όπως φαίνεται στο σκίτσο. Χρησιμοποιούνται για να μένει το ιστίο τεντωμένο. Πρέπει να είναι καλά στηριγμένες στο ιστίο και στο πίσω μέρος του ώστε αυτό να κολλάει με τον αέρα πάνω τους.


Το ζύγι είναι ένα σκοινί 70 περίπου εκατοστών που δένεται σε ίση απόσταση από τις άκρες του αετού και καταλήγει σε έναν κρίκο, ο οποίος το συνδέει με το μακρύ σκοινί που χρησιμοποιούμε για να ανέβει ψηλά. Αυτός ο κρίκος βοηθά να αλλάζει εύκολα η γωνία του αετού όταν φυσάει. Τόσο για τα ζύγια όσο και για το σκοινί που θα κρατάτε, προτιμήστε σπάγκο από λινάρι και όχι από συνθετικές ίνες. Πρώτον, είναι πιο ελαφρύς και, δεύτερον, είναι σταθερός και δεν ξεστρίβει με τη χρήση.


Καλούμπα είναι το κουβαράκι εκείνο στο οποίο τυλίγουμε το μεγάλο σκοινί. Είναι αρκετά χρήσιμη, αφού χωρίς αυτή πολύ εύκολα στρίβει το σκοινί ή μπερδεύεται ή μας πληγώνει τα χέρια.


Τέλος, το πιο βασικό σημείο για να ανέβει ο αετός είναι η ουρά. Αυτή είναι η απόληξη του χαρταετού και συνήθως φτιάχνεται από εφημερίδες, διάφανο χαρτί ή από οποιοδήποτε άλλο τύπο χαρτιού, που πρέπει όμως απαραίτητα να είναι ελαφρύ. Οσο πιο μακριά είναι η ουρά τόσο πιο ψηλά θα πάει ο αετός μας, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην κατασκευή της.


Μετά από όλα αυτά μπορείτε να διακοσμήσετε τον αετό σας ζωγραφίζοντάς τον με μαρκαδόρους ή με μπογιά. Προσέξτε όμως να μη βαρύνει με την μπογιά το ιστίο γιατί τότε ο αετός δεν θα ανεβαίνει.


Χρειάζεστε διαφανές άσπρο χαρτί ή πλαστικό χαρτί σακούλας ή ακόμη και χαρτί αφίσας στο οποίο θα σχεδιάσετε το σχήμα του χαρταετού σας. Κόψτε το σχήμα του χαρταετού και κολλήστε το στη βέργα, αφού πρώτα δέσετε γερά τις βέργες σε σχήμα σταυρού. Ενισχύστε την κόλληση με κομμάτια κολλητικής ταινίας ή με λουρίδες χαρτιού που θα το κολλήσετε με ισχυρή κόλλα.


Δέστε τα ζύγια και περάστε τα μέσα στον κρίκο. Στον ίδιο κρίκο περάστε ένα λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρό του ξυλαράκι στο οποίο θα έχετε δέσει το σκοινί που θα καταλήγει τυλιγμένο στην καλούμπα. Τέλος, φτιάξτε από εφημερίδα ή από το ίδιο χαρτί που χρησιμοποιήσατε για το ιστίο τρεις ή τέσσερις ουρές του ίδιου μήκους και κολλήστε τις στο πιο χαμηλό σημείο του αετού. Θα ήταν καλό να κάνετε αρκετά μακριές ουρές και να τις κόψετε μετά την πρώτη δοκιμή. Τι πρέπει να κάνετε αν:


1 Ο αετός σας δεν πετάει, τρέμει ή κάνει μεγάλους κύκλους και πέφτει κάτω:


* Προσθέστε ουρά.


* Κουνήστε τα ζύγια για να αλλάξετε τη γωνία του αέρα.


* Ο αέρας είναι πολύ δυνατός για το μοντέλο που έχετε κατασκευάσει.


2 Ο αετός σας αντιστέκεται στον αέρα αλλά ανεβαίνει με δυσκολία:


* Κουνήστε τα ζύγια ώστε να αλλάξετε τη γωνία του αέρα.


* Αφαιρέστε ουρά.


* Περιμένετε να φυσήξει δυνατότερος αέρας.


Αποφεύγετε να πετάτε χαρταετό κοντά σε σπίτια ή σε δρόμους γιατί μπορεί με οποιαδήποτε πρόσκρουση να χαλάσει, μην ξεχνάτε πως είναι φτιαγμένος από χαρτί στο μεγαλύτερο μέρος του. Επίσης μην πετάτε χαρταετό κοντά σε δέντρα και αποφύγετε τα ηλεκτροφόρα καλώδια ­ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθετε ηλεκτροπληξία. Φοράτε γάντια όταν πετάτε χαρταετό γιατί καθώς το σκοινί ξετυλίγεται πολύ γρήγορα μπορεί να πληγώσει τα χέρια σας.