ΜΕΤΑ τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα μεταχειρισμένα ρούχα, τις μεταχειρισμένες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ήρθαν να προστεθούν και τα μεταχειρισμένα έπιπλα, για να δώσουν μια οικονομική λύση σε όσους θέλουν να γεμίσουν το σπίτι τους αλλά η τσέπη τους δεν το επιτρέπει. Και αν νομίζετε ότι η συγκεκριμένη «μεταχειρισμένη λύση» απευθύνεται μόνο σε φοιτητές και σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, είστε πολύ γελασμένοι.


Στο άκουσμα της λέξης μεταχειρισμένο, στο μυαλό των περισσοτέρων έρχεται ­ και δικαιολογημένα ­ η λέξη φθορά. Αυτό δεν ευσταθεί όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Οπως σε όλα τα είδη, έτσι και στο μεταχειρισμένο έπιπλο υπάρχουν ευκαιρίες. Αυτό που πρώτα πρώτα θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι η «πηγή» από την οποία θα μπορούσε να προμηθευθεί αυτό το είδος. Μια πηγή είναι οι βιοτεχνίες ή τα εργαστήρια που αναλαμβάνουν την αγορά επίπλων από ιδιώτες και τα μεταπωλούν είτε στην κατάσταση που τα είχαν αγοράσει είτε επισκευασμένα.


Οπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε άνθρωπος της αγοράς επίπλου, που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του, «αρκετοί είναι οι καταναλωτές που έχουν κατά καιρούς αγοράσει τραπεζαρίες, σύνθετα και άλλα κομμάτια, για τα οποία έχουν πληρώσει κανονική τιμή, νομίζοντας ότι αγοράζουν κάτι καινούργιο. Στην ουσία όμως αγοράζουν μεταχειρισμένο, το οποίο έχει δουλευτεί αριστοτεχνικά και μεταπωλείται σαν καινούργιο».


Αν και λίγο παρακινδυνευμένο, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα ατράνταχτο επιχείρημα «υπέρ» του μεταχειρισμένου επίπλου. Και αυτό γιατί αν είναι καλά επισκευασμένο ή καλοδιατηρημένο, υπάρχει περίπτωση να μη διαφέρει κατά πολύ από ένα καινούργιο. Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι όποιος σκέφτεται να δώσει χρήματα για ένα μεταχειρισμένο κομμάτι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ελπίζει ότι εκτός από τη χαμηλή τιμή θα καταφέρει να βρει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί από άποψη σχεδιασμού. Αυτό ισχύει και για τα έπιπλα, που μπορεί να προμηθευθεί κανείς είτε από τα εργαστήρια είτε από τις ευκαιρίες των μικρών αγγελιών.


«Πηγή» μεταχειρισμένου επίπλου είναι και οι «μικρές αγγελίες». Ακούγεται παράλογο αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσω αυτών έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο «δίκτυο πωλήσεων», με τιμές που όχι μόνο είναι χαμηλές, αλλά πολλές φορές με τη διαπραγμάτευση μπορεί να είναι «εξευτελιστικές». Για όσους ενδιαφέρονται, το κυνήγι μεταχειρισμένου επίπλου στις αγγελίες μπορεί να είναι μπελάς αλλά οι πιθανότητες να εντοπίσουν κάτι που αξίζει είναι αρκετά μεγάλες.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις αγγελίες μπορεί ο οποιοσδήποτε να εντοπίσει κάθε είδους έπιπλο, σε τιμές ­ είτε «λόγω μετακόμισης» είτε «λόγω θανάτου» είτε «λόγω οικονομικών δυσχερειών» ­ πολύ χαμηλότερες του κόστους. Για παράδειγμα, κρεβάτι διπλό, με ανατομικό στρώμα και κομοδίνο 30.000 δρχ., σαλόνι τριών τεμαχίων 30.000 δρχ., τραπεζαρία μαύρη λάκα με κρύσταλλο και καρέκλες δερμάτινες 150.000 δρχ. Οι τιμές μπορεί βέβαια να είναι κάτι παραπάνω από καλές, κανένας δεν θα μπορούσε όμως να εγγυηθεί τόσο για την εμφάνιση και τον σχεδιασμό τους όσο και για την κατασκευαστική τους αντοχή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η αγορά μεταχειρισμένου επίπλου από ιδιώτη θα μπορούσε να κριθεί ως συμφέρουσα μόνο όταν αυτό που απασχολεί τον καταναλωτή είναι να «ντύσει» κάποιον χώρο οικονομικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια επίσης βασική προϋπόθεση είναι να μην ψάχνει για το τέλειο αλλά για τη «λύση».


«Καλό» ή μάλλον «καλύτερο» μεταχειρισμένο έπιπλο μπορεί να βρει κανείς σε βιοτεχνίες και εργαστήρια. Λίγα είναι πάντως τα καταστήματα ή οι αποθήκες που θα παραδεχθούν ότι πωλούν και μεταχειρισμένα έπιπλα. Και από αυτά τα κομμάτια δεν θα πρέπει να έχετε μεγάλες απαιτήσεις.


* Στο κατάστημα του κ. Ανδρέα στο Ζεφύρι, (Παναγίας Γρηγορούσης 131, τηλ. 2474.985) θα βρείτε οποιοδήποτε έπιπλο επιθυμείτε. Διαθέτει και «αναπαλαιωμένα» αλλά και μεταχειρισμένα έπιπλα. Οι τιμές τους διαμορφώνονται ανάλογα με το κομμάτι. Οπως μας είπε μάλιστα και ο ίδιος «κάνουμε και σκόντο αν έχετε κάποιο κομμάτι να πουλήσετε». Εννοείται ότι δεν υπάρχει τιμοκατάλογος. Ολα εξαρτώνται από το τι είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις και πόσο καλός είσαι στο παζάρι. Γενικότερα όμως η τιμή μιας μικρής ξύλινης βιβλιοθήκης μπορεί να ξεκινά και από 20.000 δρχ., μιας μικρής τραπεζαρίας από 50.000 δρχ. και ενός καναπέ από 30.000 δρχ. Να σημειωθεί ότι το κατάστημα του κ. Ανδρέα, εκτός από παλιά και καινούργια έπιπλα, αγοράζει και βιβλία, δίσκους, επάργυρα αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διατεθεί στην αποθήκη που διαθέτει στο Μοναστηράκι.


* Στο κατάστημα του κ. Μανιάτη στην Ανθούσα (Οδυσσέως 10, Βιοτεχνία, Πελασγών 4, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 6390.981), εκτός από καινούργια, πωλούνται και μεταχειρισμένα έπιπλα. Ο αγοραστής θα πρέπει να κάνει μια επίσκεψη για να διαλέξει το πιο «καλοδιατηρημένο» μεταχειρισμένο και να διαπραγματευθεί τις τιμές οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση δεν ξεπερνούν τις 100.000 δρχ. το κομμάτι. Παράλληλα το κατάστημα του κ. Μανιάτη πωλεί και καινούργια έπιπλα στοκ σε τιμές κόστους, ασχολείται με την κατασκευή επίπλων αλλά και με επισκευές αντικών, ταπετσαρίες και λούστρα.


* Στο κατάστημα του κ. Τούντα στη Νίκαια (Πέτρου Ράλλη 292, τηλ. 4932.478), πωλούνται μεταχειρισμένα, εκτός από αυτά που κατασκευάζει ο ίδιος κυρίως κατόπιν παραγγελίας. Ενδεικτικά οι τιμές των μεταχειρισμένων που πωλεί διαμορφώνονται με το κομμάτι ως εξής: σαλόνι από 60.000 δρχ., κρεβατοκάμαρα από 70.000 δρχ., τραπεζαρίες από 80.000 δρχ., καναπές – κρεβάτι από 30.000 δρχ.