ΣΥΝΕΔΡΙΟ για το περιβάλλον, με θέμα «Βιώσιμο αστικό περιβάλλον – θεσμοί και διαχείριση», διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 9 – 10 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», στο Θησείο. Την έναρξή του θα κηρύξει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλος, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Μόσχας, κ. Leonid Bouchin.


Στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν τρόποι διαμόρφωσης πολιτικής στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στις πόλεις, σε όλα τα επίπεδα, από το κοινοτικό στο εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό και τα μέσα για την άσκηση της πολιτικής αυτής. Επίσης, θα τεθούν για συζήτηση λύσεις για τη διαχείριση του περιβάλλοντος που είχαν εφαρμοσθεί παλαιότερα, σημερινές πρακτικές και προτάσεις για το μέλλον. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής Περιφερειών, εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και υπουργείων, του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ, των Ευρωπαϊκών Δικτύων, μη κυβερνητικών οργανισμών, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ


ΩΣ ΤΙΣ 9 Οκτωβρίου αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών και σπουδαστών στα Πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Απαιτείται αίτηση για εγγραφή, απολυτήριο ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο, υπεύθυνη δήλωση ότι ο εγγραφόμενος δεν είναι εγγεγραμμένος σε άλλο ελληνικό τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας. Απαραίτητη είναι και η αστυνομική ταυτότητα. Εν τω μεταξύ, η προθεσμία εγγραφής για την κατηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού που εισάγονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κατόπιν ξεχωριστών εξετάσεων θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.


ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ


ΑΠΕΒΙΩΣΕ την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου σε ηλικία 92 χρονών, ο καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Ν. Αλιβιζάτος. Ο Κωνσταντίνος Αλιβιζάτος ήταν γιος του Νικολάου Αλιβιζάτου, καθηγητή επίσης της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιδρυτή με τον επίσης γιατρό αδελφό του Ανδρέα της Πολυκλινικής Αθηνών και βουλευτή επί δύο περιόδους του Κόμματος των Φιλελευθέρων.


Ο Κωνσταντίνος Αλιβιζάτος σπούδασε ιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονπελιέ και διετέλεσε διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παριστιού. Το 1937 εξελέγη υφηγητής της Χειρουργικής και το 1952 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου δίδαξε ως το 1970. Στη διάρκεια της δικτατορίας της χούντας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Τη νύχτα 16 – 17 Νοεμβρίου 1973, ακούγοντας τις εκκλήσεις του ραδιοσταθμού των έγκλειστων στο Πολυτεχνείο φοιτητών και άλλων νέων για ιατρική βοήθεια, έσπευσε με τη σύζυγό του και ασχολήθηκε με την περίθαλψη των τραυματιών με αποτέλεσμα να δεχθούν επιθέσεις και κτυπήματα από τα όργανα της δικτατορίας. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1974, τις πρώτες μετά τη μεταπολίτευση, ο Κωνσταντίνος Αλιβιζάτος επελέγη από τον αείμνηστο Γ. Μαύρο ως βουλευτής Επικρατείας της «Ενώσεως Κέντρου – Νέες Δυνάμεις» και εξελέγη.


Ο Κωνσταντίνος Αλιβιζάτος κηδεύτηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο.


ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ


ΤΗΝ προκήρυξη υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών με την ονομασία Chevening Scholarships για το ακαδημαϊκό έτος 1998 – 1999 ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και το Βρετανικό Συμβούλιο. Οι υποτροφίες, που προορίζονται για έλληνες πτυχιούχους ανώτατων σχολών, έχουν διάρκεια ενός έτους και προσφέρονται στις παρακάτω ειδικότητες: εναλλακτικές πηγές ενέργειας, διαχείρηση αποβλήτων και απορριμμάτων, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (υποψήφιοι που διαθέτουν ανάλογη πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα), ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση (δημόσιοι υπάλληλοι μόνο, με τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσία). Επίσης υπάρχουν οι υποτροφίες κοινής χρηματοδότησης: Chevening / Onassis Υποτροφίες σε Δημοσιογραφία, Chevening / Virgin Atlantic Υποτροφίες σε Τουρισμό και Διοίκηση Μεταφορών, Chevening / Shell Υποτροφία σε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3633.211 και 031-235.236. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι ως τις 14 Νοεμβρίου.