ΠΡΙΝ από δεκαπέντε χρόνια δανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι η δίαιτα των Εσκιμώων της Γροιλανδίας, η οποία ήταν πλούσια σε λιπαρά ψάρια, τους προστάτευε από θρομβώσεις και ισχαιμικές καρδιοπάθειες. Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κρήτη, η μεγάλη κατανάλωση ψαριών, ελαιολάδου και βοτάνων έφερε τους Κρητικούς στην ευνοϊκή θέση να εμφανίζουν σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά τη στεφανιαία νόσο. Τα συμπεράσματα αυτά ενίσχυσαν την άποψη ότι η κατανάλωση ψαριών (τροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μάλιστα του τύπου ω-3) έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας. Βάσει αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές διεξήγαγαν και συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνες για τη δημιουργία ενός αβγού (!) πλούσιου σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως του τύπου ω-3), το οποίο μπορεί από διαιτητικής πλευράς να αντικαταστήσει την κατανάλωση ψαριών.


Οι πωλήσεις αβγών όρνιθας σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες διαρκώς μειώνονται, κυρίως λόγω της χοληστερολη-φοβίας. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ­ πρώτη αιτία θανάτου των κατοίκων του δυτικού κόσμου ­ σχετίζονται θετικά ή αρνητικά με την κατανάλωση λιπών, χοληστερόλης, κορεσμένων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως με την αναλογία στα τρόφιμα ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία επηρεάζουν το επίπεδο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα του αίματος.


Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τομέα Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον διευθυντή του τομέα, καθηγητή κ. Αθανάσιο Γιαννακόπουλο, διεξήγαγε και διεξάγει σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή μια σειρά πειράματα με στόχο τη δημιουργία ενός αβγού πλούσιου σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του τύπου ω-3. Η έρευνα για τον συγκεκριμένο σκοπό ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, μελέτες για τη βελτίωση της ποιότητας του αβγού πραγματοποιούνται τα τελευταία 25 χρόνια.


Τελικά, ως αποτέλεσμα ειδικής διατροφής των ορνίθων προέκυψαν τα υγιεινά αβγά ή αβγά light ή omega eggs ή egg+plus ή good news eggs. Συγκεκριμένα, οι όρνιθες διατρέφονται με τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως του τύπου ω-3: λινάλευρο, λινέλαιο, ιχθυέλαιο, αντράκλα κ.ά. «Η αβγοπαραγωγός όρνιθα είναι ένας αξιοσημείωτος μεταφορέας των λιπαρών οξέων από την τροφή, τα οποία αποθηκεύονται απευθείας μέσα στη λέκιθο του αβγού», λέει ο κ. Γιαννακόπουλος. Το «υγιεινό αβγό» είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του συνηθισμένου αβγού: αντοχή κελύφους, γεύση, άρωμα και επιπλέον τα ω-3 λιπαρά οξέα. Στη μέθοδο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά διεθνώς, μαζί με τις πλούσιες σε πολυακόρεστα τροφές, και ειδικά αρωματικά φυτά. Ετσι τα αβγά που γεννιούνται έχουν ένα ιδιαίτερο άρωμα.


Τα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τον μηχανισμό πήξεως του αίματος και συνεπώς την πρόληψη των θρομβώσεων, συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης περιορίζοντας τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια, βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και μειώνουν την κακή. Επιπλέον, βοηθούν «βελτιωτικά» στην αρθρίτιδα, στην πίεση του αίματος, στο έκζεμα, στον καρκίνο… και είναι απαραίτητα για την κατασκευή των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων. Βρίσκονται στην αντράκλα (γλιστρίδα), στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο σογιέλαιο, στον λιναρόσπορο – λινέλαιο… Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας συνιστούν στους ενηλίκους να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ω-3 λιπαρά, οι οποίες ανέρχονται σε 400 mg την ημέρα ή περισσότερο. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ψαριών δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα προτείνεται για να περιορισθεί ο κίνδυνος από τις καρδιοπάθειες. «Το ποσό αυτό μπορεί να το προσφέρει η κατανάλωση ενός και μόνο ω-3 αβγού», σημειώνει ο καθηγητής Α. Γιαννακόπουλος. Να τονισθεί ότι το ω-3 αβγό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην αβγό με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά ένα αβγό πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα το οποίο βοηθά ή μάλλον εξουδετερώνει τη δράση της κακής (LDL Chol) χοληστερόλης.


Τα «υγιεινά αβγά» μπορούν να τα καταναλώσουν ακόμη και εκείνοι που για λόγους ειδικής αγωγής τα απέφευγαν. Τώρα μπορούν να τα καταναλώνουν καθημερινά χωρίς κανένα πρόβλημα. «Οι έρευνες είναι επαρκείς και τα αποτελέσματά τους αφορούν αφενός τις αποδόσεις και την ευζωία των ορνίθων και αφετέρου τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό βάσει κλινικών παρατηρήσεων και πειραματισμών που έγιναν στον άνθρωπο», τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος. Συμπεράσματα έχουν ως τώρα παρουσιασθεί σε πολλά συνέδρια. Τα αποτελέσματα από την Ελλάδα θα παρουσιασθούν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στο διεθνές συνέδριο για την επιστροφή των ω-λιπαρών οξέων στην τροφή μας που θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο κέντρο διατροφής, στο νοσοκομείο Βηθεσδά στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.


Τα αβγά έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Κύπρο, σε επιλεγμένα καταστήματα, με την ονομασία Egg+Plus και σήμανση ώστε να εξασφαλίζεται 100% ο καταναλωτής από απόψεως γνησιότητας. Παράγονται από το Πτηνοτροφείο Κυριάκος Λίγγης και Υιός και κυκλοφορούν σε ειδική συσκευασία. Στην αγορά της Κύπρου διοχετεύονται καθημερινά περισσότερα από 15.000 ω-3 αβγά. Παρόμοια αβγά πωλούνται ήδη τα τελευταία δύο χρόνια και σε άλλες χώρες: Καναδάς, ΗΠΑ, Ολλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Αυστραλία. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο και θα φέρουν ονομασία που θα θυμίζει το άρωμα των ελληνικών βουνών και θα ανταποκρίνεται στη μέθοδο παραγωγής τους.