Η τραγωδία το πρωί της Παρασκευής στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο δεν ήταν δυστυχώς παρά ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ατυχημάτων που συμβαίνουν τακτικά την τελευταία δεκαετία στο εργοστάσιο. Η δημόσια διαφωνία των υπευθύνων της εταιρείας, των τοπικών αρχόντων και των εκπροσώπων της πολιτείας για το αν η έκρηξη οφείλεται σε πλημμελή μέτρα ασφαλείας ή όχι μικρή παρηγοριά μπορεί να προσφέρει στους συγγενείς του νεκρού συντηρητή και στους τραυματίες. Για τους εργαζομένους στην ΠΥΡΚΑΛ μάλλον είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται.


Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11 το πρωί της Παρασκευής και πήρε σύντομα διαστάσεις τραγωδίας. Ο 52χρονος συντηρητής εργαλειομηχανών Βασίλης Χατζηδήμας, πατέρας δύο παιδιών, στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά που είχε ανάψει, τινάχθηκε κυριολεκτικά στον αέρα. Ο Νίκος Αργυρίου, που εργαζόταν κοντά του, έχασε το δεξί του πόδι, ενώ πέντε ακόμη συνάδελφοί τους, οι Γιώργος Κιμωλιάτης, Λευτέρης Λιμπινάκης, Θεμιστοκλής Γαλανόπουλος, Γιάννης Ανδρούτσος και Σαλί Ραμαντάν, τραυματίστηκαν άλλοι σοβαρά και άλλοι ελαφρότερα.


Ο διευθυντής της ΠΥΡΚΑΛ Λαυρίου κ. Π. Φλώρος και ο υπεύθυνος Ασφαλείας κ. Η. Κοκκινοβασίλης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα κρατηθούν ώσπου να προσαχθούν στον εισαγγελέα. Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν για να ενημερωθούν σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αποστολάκης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Εμμ. Σκουλάκης. Σύμφωνα με καταγγελίες του δημάρχου Λαυρίου κ. Σ. Παπασταυρόπουλου, η έκρηξη έγινε την ώρα της μεταφοράς των απόνιτρων σε δεξαμενή, όταν ένας σωλήνας τρύπησε και έγινε διαρροή. Το καυστικό υγρό άρχισε να στάζει και σε λίγο έπιασε φωτιά. Σε απόσταση τριάντα μέτρων από τη δεξαμενή των αποβλήτων βρίσκεται το κυλικείο των εργαζομένων, το οποίο τη στιγμή της έκρηξης ήταν ευτυχώς άδειο, διαφορετικά ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.


Να εφαρμοσθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους εργασίας και ειδικά σε επιχειρήσεις όπως η ΠΥΡΚΑΛ, που είναι υψηλής επικινδυνότητας, ζήτησε και η ΓΣΕΕ μετά το τραγικό γεγονός. Η ΓΣΕΕ καλεί τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν άμεσα για τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων. Αργά το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση και η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ με την οποία εκφράζει τη «βαθιά της λύπη για το τραγικό συμβάν» και δηλώνει την «αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες του νεκρού και των τραυματιών».


Τις επόμενες ημέρες η εταιρεία θα συγκροτήσει επιτροπή από έμπειρους επιστήμονες και τεχνικούς για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.