ΣΤΑ περυσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ), σύμφωνα με προβλέψεις βαθμολογητών που διαθέτουν αρκετή εμπειρία. Η απόδοση των υποψηφίων σε όλα σχεδόν τα μαθήματα φαίνεται να είναι ίδια περίπου με την περυσινή, ενώ όταν πέφτει η απόδοση σε ένα μάθημα μιας δέσμης αντισταθμίζεται από καλύτερη απόδοση σε άλλο μάθημα.


Ειδικότερα και σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις των βαθμολογητών, μια πρώτη βαθμολογική «γεύση» δείχνει για φέτος βάσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για την Α’ δέσμη, ίσως ελάχιστη άνοδο για ορισμένα τμήματα της Β’ δέσμης, ελαχιστότατη πτώση κατά τμήματα στην Γ’ δέσμη και επιμέρους αυξομειώσεις κατά τμήματα για την Δ’ δέσμη.


Στοιχεία που συνηγορούν στη διατήρηση των βάσεων σε γενικές γραμμές στα περυσινά επίπεδα είναι οι φετινές επιδόσεις, καθώς σε κανένα μάθημα δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να έχει σημειωθεί… «Βατερλό», οι κατοχυρωμένοι βαθμοί και βέβαια η αύξηση του αριθμού εισακτέων.


Εκείνο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, με μόνη εξαίρεση ίσως τη Β’ δέσμη, είναι ότι δεν θα υπάρξουν γενικές τάσεις των βάσεων ανά δέσμη, αλλά επιμέρους μικρές αυξομειώσεις στα τμήματα. Και αυτό κυρίως θα εξαρτηθεί από την αύξηση του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα. Παραδείγματος χάριν, στη Νομική της Αθήνας η βάση μπορεί να πέσει ή να ανέβει σε σύγκριση με την περυσινή ελάχιστα μόρια, ενώ στη Νομική της Κομοτηνής η βάση θα πέσει περισσότερο καθώς θα πάρει φέτος διπλάσιους εισακτέους από πέρυσι. Στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, που δεν θα δεχθεί φέτος παραπάνω εισακτέους, οι βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε όλα τα τμήματα στα περυσινά επίπεδα.


Σε κάθε περίπτωση πάντως πέραν του εντυπωσιασμού επί της ουσίας καμιά σημασία δεν έχουν τα ποσοστά των υποψηφίων, που πέφτουν κάτω από τη βάση ­ βάση εδώ θεωρείται το 10 με άριστα το 20. Και αυτό γιατί οι βαθμοί που συνήθως «παίζουν» στην καλύτερη περίπτωση είναι 12 με 14 για την Α’ δέσμη, πάνω από 18,5 για τη Β’ δέσμη, πάνω από 16,5 για την Γ’ δέσμη και πάνω από 14,5 για την Δ’ δέσμη.


Η μόνη περίπτωση να «παίξουν» βαθμοί κάτω από τη βάση είναι όταν έχει προηγουμένως σημειωθεί «Βατερλό» σε κάποιο μάθημα στην Α’ δέσμη και συνήθως αφορά τους επιτυχόντες σε περιφερειακά ΤΕΙ. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί μία φορά στο παρελθόν πριν από πέντε ή έξι χρόνια εξαιτίας κάκιστων αποδόσεων στα μαθηματικά και είχαν εισαχθεί στα ΤΕΙ νέοι και νέες με μέσο όρο βαθμολογίας στα τέσσερα μαθήματα 8,6 με άριστα το 20.


Τέτοια εικόνα πάντως δεν φαίνεται να σχηματίζουν οι αποδόσεις των υποψηφίων φέτος.