ΜΟΝΑΧΟ. Νέο πλήγμα κατά της Siemens: Η επιτροπή εποπτείας SΕC των αμερικανικών χρηματιστηρίων στέλνει δύο ανακριτές της στο Μόναχο για να διερευνήσουν επιτόπου το σκάνδαλο της πολυεθνικής. Η άφιξή τους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται εντός Αυγούστου. Ο στόχος είναι η ανάκριση μαρτύρων και κατηγορουμένων που εμπλέκονται στο σύστημα διαφθοράς. Ο τόπος της ανάκρισης λέγεται ότι θα είναι τα κεντρικά γραφεία της Siemens στην πλατεία Wittelsbacherplatz.

Η είδηση έχει προκαλέσει έκπληξη στο Μόναχο. Η επιτροπή εποπτείας αντλούσε ως τώρα τις πληροφορίες της από το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Debevoise & Ρlimpton που διενεργεί «εσωτερική έρευνα» στη Siemens από τον Δεκέμβριο του 2007. Η Siemens τού είχε αναθέσει τη σχετική παραγγελία κατόπιν υπόδειξης της SΕC. Στην ουσία, λοιπόν, το Debevoise & Ρlimpton λειτουργεί ως «πέμπτη κολόνα» των Αμερικανών εντός της πολυεθνικής. Το γεγονός ότι η SΕC διενεργεί τώρα εξ ιδίων παράλληλη έρευνα δεν ερμηνεύεται ωστόσο ως μομφή κατά του δικηγορικού γραφείου. «Πρόκειται μάλλον για προειδοποιητική βολή» λέει ο συνήγορος κατηγορουμένου. «Η SΕC θέλει να πιέσει την ηγεσία της Siemensνα επιταχύνει την κάθαρση».

Οι Γερμανοί έχουν πάντως κάθε λόγο να ανατριχιάζουν όταν ακούν «SΕC». Η πανίσχυρη αυτή επιτροπή, που έχει στις γραμμές της 3.100

ερευνητές, λογιστές και δικηγόρους, δεν ασκεί μόνο τυπική εποπτεία αλλά έχει το δικαίωμα να επιβάλλει ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα καθώς και τον αποκλεισμό μιας «αμαρτήσασας» επιχείρησης για ορισμένο χρονικό διάστημα από την ανάθεση δημοσίων έργων. Ο γερμανικός όμιλος, που είναι εισηγμένος από το 2001 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υπόκειται έτσι και σε αυτές τις νομικές συνέπειες. «Η Siemens έχει πάνω από 20 δισ.ευρώ τζίρο στις Ηνωμένες Πολιτείες» υπενθυμίζει ο ίδιος συνήγορος. «Ο αποκλεισμός της από τα δημόσια έργα θα έφτανε για να την καταστρέψει». Πολλοί μάνατζερ της πολυεθνικής, που βρίσκονταν παλαιότερα κάθε δεύτερη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, δεν ταξιδεύουν τώρα πια εκεί ούτε για διακοπές «επειδή φοβούνται τη σύλληψη» προσθέτει.

Παρόμοια «ανατριχίλα» αισθάνονται και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων. «Ηδη η Debevoise & Ρlimpton πληροφορούσε συνεχώς την επιτροπή για τις εσωτερικές της έρευνες» λέει ο δικηγόρος Ούλριχ Βαστλ. «Αυτό αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών αρχών δικαίου». Ετι χειρότερα, όταν τέτοιες έρευνες γίνονται κατευθείαν από ξένη Αρχή όπως η SΕC. Αυτό προκαλεί αμηχανία και στην Εισαγγελία του Μονάχου, η οποία αποφεύγει ωστόσο να σχολιάσει το συμβάν. «Αν γινόταν τέτοια ανάκριση,τότε θα έπρεπε να έχει υποβληθεί προηγουμένως αίτημα δικαστικής συνδρομής και να γινόταν υπό την παρουσία μας και τη δική μας δικαιοδοσία» περιορίστηκε να πει «εντελώς υποθετικά» εκπρόσωπός της. «Σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί όμως ακόμη». Στο Μόναχο πάντως είναι διάχυτη η αίσθηση, ότι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά «ανιδιοτελώς» για την κάθαρση. «Ο απώτερος σκοπός τους είναι η διάλυση της Siemens» λέει πρώην διευθυντής του ομίλου, ο οποίος θέλει να μείνει ανώνυμος. Γι΄ αυτό, προσθέτει, επέβαλαν προ έτους τον «αμερικανόφερτο» Πέτερ Λόσερ ως νέο πρόεδρο του κεντρικού συμβουλίου. «Είναι ξένο σώμα στη Siemens» προσθέτει. «Εχει ξεσηκώσει εναντίον του το προσωπικό και προκαλεί αυτοακρωτηριασμό της εταιρείας με την κατάργηση πολλών σημαντικών κλάδων, όπως πρόσφατα την τηλεφωνία». Είναι λοιπόν ο κ. Λόσερ «άνθρωπος των Αμερικανών» όπως ισχυρίζονται τα παραδοσιακά στελέχη του ομίλου- οι « τρωγλοδύτες » όπως τους αποκαλεί ο ίδιος; Οχι ακριβώς. Απόδειξη, ότι η SΕC παρακολουθεί με καχυποψία τις κινήσεις του. Η πλέον πρόσφατη είναι η αγωγή εναντίον έντεκα πρώην κορυφαίων ηγετών της Siemens, από τους οποίους ζητεί αποζημίωση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω «παραμέλησης των οργανωτικών και εποπτικών τους καθηκόντων» σε συνάρτηση με το σκάνδαλο διαφθοράς. «Για τους Αμερικανούς,αυτό είναι η λυδία λίθος της συμπεριφοράς του» έλεγε αναλυτής. «Αν συνεχίσει με συνέπεια τη δίωξή τους,θα τον αφήσουν στη θέση του. Διαφορετικά, θα είναι το επόμενο εξιλαστήριο θύμα».