ΤΑ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ή αλλιώς τα διακομματικά ψηφοδέλτια είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πρυτανικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν ως τις 5 Ιουνίου στα περισσότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), χωρίς όμως να λείπουν και περιπτώσεις όπου ένας ιδεολογικοπολιτικός χώρος εκπροσωπείται σε ένα ίδρυμα ως και από τρεις ξεχωριστές υποψηφιότητες.


Το ενδιαφέρον μοιραία εστιάζεται στα δύο μεγάλα παλαιά πανεπιστήμια, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την οποία οι εκλογές θα γίνουν στις 5 Ιουνίου, διεκδικούν μέχρι στιγμής δύο συνδυασμοί. Ο πρώτος συνδυασμός που φέρεται να πατά σε γερές βάσεις συγκροτείται από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Κ. Δημόπουλο ως υποψήφιο πρύτανη και από τους κκ. Ι. Δρακόπουλο, νυν αντιπρύτανη, καθηγητή της Φυσικομαθηματικής, και Α. Δανασσή Αφεντάκη, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής, ως υποψηφίους αντιπρυτάνεις.


Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος αυτού είναι η μεγάλη διοικητική εμπειρία και των τριών υποψηφίων. Στη διακήρυξη της τριάδας, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των ημερών, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το πανεπιστήμιο δεν επαιτεί αλλά απαιτεί από το κράτος πραγματική αυτοτέλεια, αυτοδιοίκηση και οικονομική ανεξαρτησία, δηλώνει όμως ταυτόχρονα ότι θα επιστρατεύσει και θα δραστηριοποιήσει όλο του το δυναμικό για να βελτιώσει την ποιότητα σπουδών και τις συνθήκες εργασίας και υποδομής των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερη φροντίδα θα δοθεί σε εκείνους τους πανεπιστημιακούς που υπηρετούν τις βασικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, που βασίζονται μόνο στον μισθό του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα τεράστιο επιστημονικό έργο».


Στον έτερο συνδυασμό συμμετέχουν ο κ. Σπ. Φλογαΐτης, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, ως υποψήφιος πρύτανης και οι κκ. Χαρ. Προυκάκης, καθηγητής της Ιατρικής, νυν αντιπρύτανης, και Κ. Σβολόπουλος, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Η τριάδα αυτή φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα δυναμικό πανεπιστήμιο μέσα στην κοινωνία και να προσδώσει στο ίδρυμα ευρωπαϊκή και διεθνή ακτινοβολία.


Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου οι πρυτανικές εκλογές έχουν προσδιορισθεί για τις 3 Ιουνίου, έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής επτά υποψηφιότητες! Οι δύο από αυτές θεωρείται ότι εκπροσωπούν το ΠαΣοΚ, οι τέσσερις τη λεγόμενη συντηρητική παράταξη σε όλες της τις αποχρώσεις και μία την ευρύτερη Αριστερά.


Το ψηφοδέλτιο πάντως που θεωρείται υπεράνω κομμάτων και φαίνεται να συγκεντρώνει την προτίμηση μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αυτό που απαρτίζεται από τον κ. Β. Σκουρή, καθηγητή της Νομικής, ως υποψήφιο πρύτανη και τους κκ. Κ. Λατινόπουλο της Πολυτεχνικής και Γ. Καστρίτση της Βιολογίας ως υποψήφιους αντιπρυτάνεις. Ετέρου ψηφοδελτίου προοδευτικής επίσης κατευθύνσεως ηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Β. Παπαθανασίου.


Ο νυν πρύτανης κ. Αντ. Μάντης θα παλέψει και πάλι για τη θέση του πρύτανη, παρά την εκτίμηση που υπάρχει ότι στερείται βάσεως. Στον ίδιο χώρο με τον κ. Μάντη κινείται και η υποψηφιότητα του καθηγητή της Πληροφορικής κ. Ι. Τσουκαλά, που θεωρείται ο εκλεκτός του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Σουφλιά μυρίζει το τρίτο ψηφοδέλτιο του ιδίου χώρου με υποψήφιο πρύτανη τον κ. Μ. Παπαδόπουλο και υποψήφιο αντιπρύτανη τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας επί υπουργίας Σουφλιά κ. Ι. Αντωνόπουλο. Στην τελευταία δεξιά άκρη του ιδίου χώρου τοποθετείται το ψηφοδέλτιο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ηγηθεί ο καθηγητής της Ιατρικής κ. Τουρκαντώνης.


Επισημαίνεται πάντως η δήλωση την οποία έκανε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της ΟΚΕ παρουσία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: «Θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αφεθεί απερίσπαστη η ακαδημαϊκή κοινότητα να επιλέξει με δικά της κριτήρια τις νέες πρυτανικές αρχές. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να δώσει το χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο».


Τέλος, υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές έθεσε και σχήμα που εκπροσωπεί την ευρύτερη Αριστερά και απαρτίζεται από τους κκ. Κ. Σταμάτη ως υποψήφιο πρύτανη και Ζωή Καραμάνου και Θ. Χατζηπαντελή ως υποψηφίους αντιπρυτάνεις.


Τη μεθεπόμενη Τετάρτη θα γίνει η ψηφοφορία στο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου μέχρι στιγμής βρίσκονται υπό διαμόρφωση τρία ψηφοδέλτια. Η πρώτη τριάδα αποτελείται από τους κκ. Δ. Κλάδη, καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος, που έχει θητεύσει στο παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και ήταν μαζί με το νυν πρύτανη κ. Ι. Πανούση εκ των συγγραφέων του νόμου – πλαισίου για τα ΑΕΙ, Κ. Τριανταφυλλίδη, καθηγητή της Ιατρικής, νυν αντιπρύτανη, και Μ. Σαρρή, καθηγητή της Πολυτεχνικής. Η δεύτερη τριάδα συγκροτείται από τους κκ. Κ. Σιμόπουλο, καθηγητή της Ιατρικής, Αρ. Χαραλαμπάκη, καθηγητή της Νομικής, και Π. Σπαρή, καθηγητή της Πολυτεχνικής.


Τα δύο προαναφερθέντα σχήματα καλύπτουν τον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο και δεν αποκλείεται ως την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, να αποτελέσουν ένα σχήμα.


Στο τρίτο ψηφοδέλτιο, που θεωρείται ότι «εκπροσωπεί» τη λεγόμενη συντηρητική παράταξη, ηγείται ο κ. Ν. Γκότσης, καθηγητής Ιατρικής, με υποψηφίους αντιπρυτάνεις τους κκ. Γ. Παπάζογλου, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας, και Κ. Σίδερη, καθηγητή της Πολυτεχνικής, νυν αντιπρύτανη.


Ωστόσο στο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν αποκλείεται να υπάρξει η έκπληξη, δηλαδή να ξανακατέβει ως υποψήφιος ο νυν πρύτανης κ. Ι. Πανούσης αν και εφόσον του δοθεί η δυνατότητα να αναβάλει για μία τριετία τη μετάκληση που του έχει γίνει στο τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αυτή την περίπτωση, λένε κύκλοι του ακριτικού πανεπιστημίου, θα υπάρξει ένα μόνο ψηφοδέλτιο.


Στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο οι πρυτανικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 3 Ιουνίου. Την πρυτανεία θα διεκδικήσουν δύο σχήματα. Στο πρώτο, που θεωρείται εκσυγχρονιστικό όσον αφορά τις απόψεις και φαίνεται να τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής, ηγείται ο νυν αντιπρύτανης κ. Α. Καραμάνος, καθηγητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κκ. Ν. Μαραβέγια, καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας, και Γ. Καλαντζόπουλο του Τμήματος Γεωργικών Βιομηχανιών.


Στο δεύτερο σχήμα ηγείται ο κ. Σπ. Κυρίτσης του Τμήματος Εγγείων Βλτιώσεων με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κκ. Χρ. Ολύμπιο, καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, και Σ. Παπουτσόγλου, καθηγητή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής.


Πρυτανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν επίσης:


­ Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου μέχρι στιγμής συζητούνται δύο σχήματα. Στο ένα επικεφαλής φέρεται ο κ. Π. Νούτσος, ενώ στο άλλο είναι πιθανόν να ηγηθεί ο κ. Γ. Μασαλάς με υποψήφιο αντιπρύτανη τον νυν πρύτανη κ. Δ. Γλάρο, ο οποίος παράλληλα είναι πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Παλιννοστούντων.


­ Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την πρυτανεία του οποίου αποχωρεί κ. Ι. Τσεκούρας έχοντας συμπληρώσει δύο επιτυχημένες θητείες. Μία υποψηφιότητα που συζητείται εδώ είναι του κ. Μ. Χατζηπροκοπίου.


­ Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου θεωρείται βέβαιο ότι σε ένα από τα σχήματα που θα κατέβουν στις εκλογές επικεφαλής θα είναι ο νυν πρύτανης κ. Ι. Φίλης.


Σημειώνεται ωστόσο ότι πρέπει να αναμένονται αλλαγές και μετατροπές καθώς οι διεργασίες είναι αρκετά έντονες σε όλα τα πανεπιστήμια ως και την τελευταία στιγμή, που συνήθως είναι μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Αρχή από την Πάτρα


Ο ΧΟΡΟΣ των πρυτανικών εκλογών ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη 21 του μηνός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου κατεβαίνουν δύο συνδυασμοί. Στο ένα ψηφοδέλτιο επικεφαλής είναι ο νυν πρύτανης κ. Στ. Αλαχιώτης, καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας, με υποψηφίους αντιπρυτάνεις τους κκ. Ν. Ζούμπο, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή, και Κ. Βαγενά, καθηγητή στην Πολυτεχνική.


Το ψηφοδέλτιο αυτό θεωρείται ότι συγκεντρώνει την προτίμηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, εν αντιθέσει με το άλλο ψηφοδέλτιο που φέρεται να έχει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για το ψηφοδέλτιο του οποίου ηγείται ο κ. Δ. Μπονίκος, καθηγητής της Ιατρικής, νυν αντιπρύτανης, με υποψηφίους αντιπρυτάνεις τους κκ. Γ. Καραϊσκάκη, καθηγητή Χημείας, και Ευθ. Μαστρογιάννη, καθηγητή στην Πολυτεχνική Σχολή. Ασαφής η κατάσταση στο Πολυτεχνείο


ΣΤΟ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


(ΕΜΠ), όπου οι πρυτανικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 2 Ιουνίου, τα πράγματα είναι ακόμη συγκεχυμένα. Ο νυν πρύτανης κ. Ν. Μαρκάτος, που έχει ήδη συμπληρώσει δύο τριετίες ως πρύτανης και σύμφωνα με τον νόμο δεν δικαιούται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ίδια θέση, έχει τυπικά και νομικά τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα ως αντιπρύτανης. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να είναι υποψήφιος αντιπρύτανης σε κάποιο σχήμα αν διαπιστώσει ότι οι τριάδες, που θα διεκδικήσουν την πρυτανεία, δεν εγγυώνται τη διατήρηση της σταθερότητας στο ίδρυμα την οποία πέτυχε ο ίδιος. Το θέμα είναι σε ποιο σχήμα θα φιλοξενηθεί.


Πληροφορίες που ανέφεραν ότι θα μετείχε ο κ. Μαρκάτος ως αντιπρύτανης σε σχήμα του οποίου θα ηγείτο ο κ. Θ. Ξανθόπουλος δεν αληθεύουν, δεδομένου ότι ο κ. Ξανθόπουλος, παρά την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του κ. Μαρκάτου, είναι της άποψης ότι δεν πρέπει να γίνεται περιγραφή των νόμων. Ο κ. Ξανθόπουλος συζητεί πάντως το ενδεχόμενο καθόδου του στις πρυτανικές εκλογές, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα ηγηθεί ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου, όπως συνηθίζεται πλέον να λέγονται τα ψηφοδέλτια στα οποία μετέχουν υποψήφιοι και από τη συντηρητική παράταξη και από το ΠαΣοΚ και από την Αριστερά.


Σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές μεταξύ του κ. Ξανθόπουλου και του ετέρου νυν αντιπρύτανη κ. Κ. Παναγόπουλου, που είναι γνωστό ότι εκπροσωπεί τον αριστερό χώρο, καθώς και συζητήσεις με τους κκ. Β. Παπάζογλου και Εμμ. Δρη.


Ετερο υποψήφιο σχήμα στο Πολυτεχνείο φέρεται αυτό που έχει ως υποψήφιο πρύτανη τον κ. Δ. Μπαλοδήμο, καθηγητή στο Τμήμα των Τοπογράφων Μηχανικών, και αντιπρύτανη τον κ. Ι. Πολύζο, καθηγητή στην Αρχιτεκτονική, νυν αντιπρύτανη, που είχε διατυπώσει αντίθετη γνώμη όταν ο κ. Μαρκάτος συναίνεσε να παρέμβει η Αστυνομία για να λυθεί η τελευταία κατάληψη του Πολυτεχνείου από ξένα προς το ίδρυμα άτομα.