ΠΑΝΩ από 80.000 καταγγελίες έφθασαν το 1996 στις καταναλωτικές οργανώσεις από οργισμένους πολίτες που «έπεσαν θύματα» κερδοσκόπων, ασυνείδητων εμπόρων που προωθούν ακατάλληλα προϊόντα, αλλά και των κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών. Βεβαίως, οι καταναλωτές έχουν την… «τιμητική» τους καθημερινά (με την αρνητική έννοια του όρου), αλλά χθές (Σάββατο 15 Μαρτίου) είχαν και την… εορτή τους, την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή. Στην πραγματικότητα, ο καταναλωτής εξακολουθεί να παραμένει εν πολλοίς απροστάτευτος. Οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις είναι βεβαίως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι από τους ελέγχους που διενήργησαν οι αστυνομικές αρχές ­ σύμφωνα με στοιχεία καταναλωτικών οργανώσεων ­ ένας στους τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων βρέθηκε υπόλογος για αγορανομικές παραβάσεις.


Οι καταναλωτικές οργανώσεις θεωρούν ότι το 1996 σημειώθηκε «αρνητικό ρεκόρ» καταγγελιών και παραπόνων. «Πρωταθλητές» ­ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής ­ ήταν οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ κλπ., που συγκέντρωσαν το 16% των καταγγελιών. Οι αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών έρχονται στη δεύτερη θέση με 11,5%, τα ελαττωματικά προϊόντα στην τρίτη θέση με 10% και ακολουθούν: οι πωλήσεις από απόσταση με 9,1%, οι ασφάλειες ζωής και αυτοκινήτου με 8,4%, οι τουριστικές υπηρεσίες με 7,3%, οι διαφημίσεις με 6,2%, η κακή παροχή υπηρεσιών από το Δημόσιο με 5,4%, οι τράπεζες και οι πιστωτικές κάρτες με 5,1% κ.ο.κ.


Οπως σημειώνει ο κ. Μ. Τερεζάκης από την ΕΚΠΟΙΖΩ, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και φορείς που έχουν δημιουργηθεί υπολειτουργούν. «Περιμένουμε από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και να έχει μέριμνα για τη συνεχή βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή».


Οι καταναλωτές έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό όπλο, τουλάχιστον θεωρητικά: τις συλλογικές αγωγές, που προβλέπει ο νόμος 2251 του 1994. Ενας από τους «πρωτεργάτες» της εκπόνησης του ανωτέρω νόμου είναι ο δικηγόρος κ. Δ. Σπυράκος (σύμβουλος τότε του κ. Σημίτη). «Η συλλογική αγωγή που ασκείται από την Ενωση Καταναλωτών προσφέρει τη δυνατότητα να προστατευθούν καταναλωτές από πρακτικές επιχειρήσεων, ιδιωτικών ή δημόσιων, που βλάπτουν ή μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα πολλών πολιτών». Η συλλογική αγωγή δεν προϋποθέτει καταγγελίες από μεμονωμένους καταναλωτές, ωστόσο τους «δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναδεικνύουν τα προβλήματά τους και να καλούν τη Δικαιοσύνη να δώσει σύντομα λύση σε αυτά».


Τα τελευταία χρόνια το καταναλωτικό κίνημα γνωρίζει σχετική άνθηση. Περίπου 16 οργανώσεις έχουν αναγνωρισθεί επισήμως, αρκετές από τις οποίες έχουν παραρτήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία 33 γραφείων ενημέρωσης των καταναλωτών σε όλη τη χώρα. Μένει να επιβεβαιωθεί πρακτικά ότι η πολιτεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στη θεσμοθέτηση τολμηρών ρυθμίσεων που θα προστατεύουν τους καταναλωτές. ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ


Η κατάληξη μιας ναυτικής τραγωδίας: χθες το μεσημέρι, στα αβαθή των ακτών της Σάμου, το κουφάρι της πυραυλακάτου «Κωστάκος» βγαίνει στην επιφάνεια, στο σημείο όπου είχε προηγουμένως ρυμουλκηθεί υποβρυχίως από το ειδικό σκάφος και ήδη από χθες το απόγευμα ανεπίσημες πηγές υποστήριζαν ότι τα ειδικά συνεργεία εντόπισαν στο εσωτερικό του πλοίου τα πτώματα τριών αξιωματικών. Μαζί με το σκάφος ανελκύσθηκε


και ο οπλισμός του.


(Φωτογραφία: Γ. ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)
ΜΥΡΙΣΕ ΑΝΟΙΞΗ


ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ καιρό προβλέπουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι. Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Στα βόρεια οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και αναμένεται να ενισχυθούν βαθμιαία σε ισχυρούς στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια και στα νησιά τους 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 βαθμούς.


ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ


ΕΚΡΗΞΗ με νεκρούς σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο πλοίο «Ευγενεία», που βρισκόταν για συντήρηση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Το πλοίο, στο οποίο επέβαινε 3μελές πλήρωμα και συνεργείο τεχνικών, ήταν ανελκυσμένο στο ναυπηγείο Β. Κελαϊδή. Το πτώμα ενός άνδρα αγνώστων στοιχείων και πέντε από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Πρόκειται για τον πλοίαρχο Παναγιώτη Βρυώνη, 40 ετών, με τραύμα στο κρανίο, τον Ιωσήφ Παππά, με εγκαύματα πρώτου βαθμού, τον Αντώνη Βασιλείου, με εγκαύματα στο πρόσωπο, Χρήστος Ασιμπλάρ, με εγκαύματα στα χέρια, και τον Χριστόφιλο Μεϊντάνη. Επίσης, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών οι: Νικόλαος Τζάτσας με ελαφρά εγκαύματα, Λάζαρος Πονές, με καθολικά εγκαύματα και ο Αιγύπτιος Μασούντ, επίσης με καθολικά εγκαύματα. Πολλά, πάντως, ήταν τα ερωτήματα σχετικά με το αν το πλοίο ήταν αμιγώς υδροφόρα, όπως ισχυρίστηκε ο πλοίαρχος ή αν μετέφερε στην πραγματικότητα πετρέλαιο, τα υπολείμματα του οποίου προκάλεσαν την έκρηξη. ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ «4»


ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Βάσω Παπανδρέου και οι τέσσερις επιχειρηματίες (κκ. Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Κοπελούζος και Γρηγοριάδης) και πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί συμφωνίας για δημιουργία φορέα εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τους παρευρεθέντες επιχειρηματίες σε συνεργασία με τη ΔΕΗ;


Ο πρόεδρος της Ιντρακόμ σε δήλωσή του αποκαλύπτει : «Οταν κλήθηκα να λάβω μέρος στη συνάντηση», λέει, «μου γνωστοποιήθηκε από την κυρία Υπουργό ότι εκτός από τους επιχειρηματίες θα συμμετείχαν και οι πρόεδροι της ΔΕΗ και της ΔΕΠ. Επειδή η εταιρεία μας δεν δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και των πετρελαιοειδών, αλλά κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική, ζήτησα από την κυρία Παπανδρέου να κληθεί και να συμμετέχει στη συνάντηση και εκπρόσωπος του ΟΤΕ. Μου δηλώθηκε εκ μέρους της ότι ο ΟΤΕ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου της και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να απευθύνει τέτοια πρόσκληση».


Σε ό,τι αφορά τα περί νέου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού ο κ. Κόκκαλης τονίζει ότι «το θέμα της δημιουργίας ανταγωνιστικού προς τον ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακού φορέα ετέθη ακροθιγώς και αιφνιδιαστικώς ως τελευταίο θέμα και αφού ο χρόνος των συζητήσεων είχε κατά συντριπτικό ποσοστό αναλωθεί σε θέματα καυσίμων, φυσικού αερίου και κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Και ετέθη από την κυρία Υπουργό και τους εκπροσώπους της ΔΕΗ, με τη δήλωση προς τους επιχειρηματίες ότι στην ηγεσία της ΔΕΗ κυοφορείται η σκέψη να εμπλακεί η επιχείρηση, εν όψει της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, στην εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση άκουσαν τη διατύπωση αυτών των προθέσεων, οι οποίες δεν ήσαν καν μορφοποιημένες, κατά τρόπο που να μπορούν να καταστούν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης. Κατόπιν αυτού επιφυλαχθήκαμε να εξετάσουμε το θέμα εάν και εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη θέση πρόταση εκ μέρους της ΔΕΗ».


Ο κ. Κόκκαλης μάλιστα σε αυτή τη συνάντηση είπε ότι:


* Πρώτον, δεν έχουν αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι ημερομηνίες απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κυρίως της φωνητικής τηλεφωνίας.


* Δεύτερον, η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει νέα εναλλακτική λύση για όσες αλλοδαπές και ελληνικές επιχειρήσεις ενδεχομένως ενδιαφερθούν να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μετά την προαναφερθείσα απελευθέρωση.


«Ως εκ τούτου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιντρακόμ, «είναι τουλάχιστον περίεργο να προβάλλεται από ορισμένους το θέμα αυτό ως δήθεν ένα από τα κύρια αντικείμενα της συνάντησης της Πέμπτης».


ΕΦΥΓΕ, ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ, Η ΝΙΚΗ ΚΟΚΚΑΛΗ



ΤΗΝ περασμένη Τρίτη έφυγε η Νίκη Κόκκαλη, σε ηλικία 83 ετών. Ηταν η σύζυγος του Πέτρου Κόκκαλη, σημαντικού επιστήμονα και μέλους της κυβέρνησης του βουνού, στη σκιά του οποίου έζησε. Η Νίκη Κόκκαλη συμπαραστάθηκε στον σύζυγό της σε όλες τις δύσκολες στιγμές, στην Κατοχή, και μετά, στον Εμφύλιο, ανέλαβε όλο το βάρος της οικογενείας, ιδιαίτερα των δύο παιδιών, του Σωκράτη και της Αυγής. Όταν αρρώστησε με την καρδιά του, το 1947, η περιποίηση της του έσωσε τη ζωή. Το 1949 ακολούθησε τον άνδρα της στην υπερορία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αρχικά στην Ουγγαρία και στη συνέχεια στην τότε Ανατολική Γερμανία. Εκεί, μέσα στο γραφείο του, στο Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής βρήκε, το 1962, τον σύζυγό της νεκρό, μετά από μια υπερπροσπάθεια να ολοκληρώσει ένα ερευνητικό επιστημονικό πρόγραμμα. Γνώριζε την επιθυμία του Πέτρου Κόκκαλη να επιστρέψει στην Ελλάδα και γι’ αυτό κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να του δώσει αυτή την «ικανοποίηση» έστω και μετά τον θάνατό του.


Οταν όλοι οι άλλοι δρόμοι αποδείχθηκαν κλειστοί, απευθύνθηκε με ειδική επιστολή (που διαβίβασε στην Αθήνα το ανατολικογερμανικό υπουργείο Εξωτερικών) στον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Πέτρος Κόκκαλης και ο κ. Καραμανλής είχαν γνωριστεί φευγαλέα στη Σοσιαλιστική Ενωση, αλλά η κύρια γνωριμία ήταν με την οικογένεια της συζύγου του τότε πρωθυπουργού, της κυρίας Αιμιλίας Μεγαπάνου. Η οικογένεια Κόκκαλη επέστρεψε στην Αθήνα τμηματικά, ο Σωκράτης το 1964 και η μητέρα του το 1969. Η επανένταξη στην ελληνική πραγματικότητα ήταν δύσκολη και γεμάτη εμπόδια, αλλά η Νίκη Κόκκαλη στάθηκε συμπαραστάτις των παιδιών της με τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια αφοσίωση που είχε δείξει σε όλη τη ζωή της.