ΕΝΤΟΣ της εβδομάδος που αρχίζει αναμένεται να ξεκαθαρίσει η υπόθεση της απεργίας των καθηγητών, ως προς το τυπικό τουλάχιστον μέρος, δηλαδή την επιστροφή των καθηγητών στα σχολεία, διότι ως προς την ουσία, που αφορά τη μαθησιακή διαδικασία, θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αρκεί η ολιγοήμερη παράταση του διδακτικού έτους για να αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα οκτώ εβδομάδων.


Αύριο το βράδυ θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ με δεδομένα νέα στοιχεία την παράταση του διδακτικού έτους και την προειδοποίηση του υπουργού Παιδείας ότι στο εξής κάθε ημέρα απεργίας θα σημαίνει πρόσθετη ημέρα παράτασης. Την Τετάρτη το μεσημέρι θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας προσφυγή γονέων κατά της απεργίας των καθηγητών. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν χαρακτηρισθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, οι καθηγητές θα πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία. Διαφορετικά θα έχουν ποινή από χρηματικό πρόστιμο ως απόλυση. Η ΟΛΜΕ έχει πλέον δύο δρόμους: ή να προλάβει το δικαστήριο και να αποφασίσει αναστολή της απεργίας αντί συνέχισης για ένατη εβδομάδα ή να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής. Η απόφαση εξαρτάται από το πώς θα θεωρήσουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ ότι θα κρατηθεί ψηλά το κεφάλι τους.


Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και το έκανε. Συμπεριέλαβε και ψήφισε στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο την καταβολή της αύξησης των 15.000 δραχμών σε δύο δόσεις (1.1.97 και 1.3.97) αντί τριών (1.1.97, 1.7.97 και 1.11.97). Σημειωτέον δε ότι η διοίκηση της ΟΛΜΕ απαξίωσε ακόμη και να συζητήσει την πρόταση αυτή.


Εκτός αυτού, ο υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης υπεσχέθη εμμέσως την επιστροφή μεγάλου μέρους των χρημάτων της απεργίας μέσω υπερωριών (!) και είναι έτοιμος να συστήσει επιτροπή μελέτης ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς. Υστερα από όλα αυτά, παρά την όποια κατ’ αρχήν συμπάθεια προς τους καθηγητές και μετρώντας επτά εβδομάδες απεργίας, ευλόγως αναρωτιέται κανείς: «Μα τι άλλο θέλουν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι;». «Να γυρίσουμε στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά», απαντά η ΟΛΜΕ, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν εννοεί τα κεφάλια των καθηγητών γενικώς ή τα αγύριστα κεφάλια των ένδεκα μελών της διοίκησης. Οι προθεσμίες για τις Γενικές Εξετάσεις


ΑΠΟ τις 20 ως τις 31 Μαρτίου οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ) θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία για τη συμμετοχή τους στις γενικές εξετάσεις, που πρόκειται να αρχίσουν στις 25 Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι οι καθηγητές από την Τρίτη 11 του μηνός θα επιστρέψουν στα σχολεία. Διαφορετικά κάθε ημέρα απεργίας θα έχει ως αποτέλεσμα μετάθεση της ημερομηνίας των εξετάσεων κατά μία ημέρα.


Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πάντως ότι τα μαθήματα παρατείνονται στα γυμνάσια και στα λύκεια ως τις 6 Ιουνίου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 9 ως τις 20 Ιουνίου, ενώ οι διακοπές του Πάσχα θα αρχίσουν στις 24 αντί στις 21 Απριλίου στα σχολεία εκείνα όπου δεν ολοκληρώνεται η ύλη με άλλους τρόπους.


Παράλληλα οι σύλλογοι διδασκόντων θα αποφασίσουν κατά σχολείο αν χρειάζεται να προστεθεί μία διδακτική ώρα στο καθημερινό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του σχολείου κατά ένα τέταρτο νωρίτερα και με τον περιορισμό της διάρκειας της διδακτικής ώρας από 45 σε 40 λεπτά.


Αν όλα τα παραπάνω μέτρα δεν είναι αρκετά για να αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα, τότε θα χρησιμοποιηθούν και ορισμένα Σάββατα.