«Α
Ν ΕΙΜΑΣΤΕ ειλικρινείς και πράγματι θεωρούμε ότι η παιδεία είναι εθνική επένδυση για τον τόπο, τότε πρέπει να θεωρήσουμε τη σχολική χρονιά που διανύουμε ως μη γενομένη, να θεσμοθετηθεί λόγω εκτάκτου ανάγκης η επανάληψή της και ο χρόνος αυτός να αφαιρεθεί από τα συντάξιμα των καθηγητών», είπε άνθρωπος του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη σε ολιγάριθμη συντροφιά αναφερόμενος στην απεργία των καθηγητών, που από αύριο εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα, εξελισσόμενη σε δοκιμασία νεύρων όχι μόνο για μαθητές και γονείς, αλλά και για τους ίδιους τους καθηγητές. Σημειωτέον ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καθηγητές που αναγνωρίζουν πως η απεργία ακολουθεί πλέον μια τυφλή πορεία και επιρρίπτουν κατ’ ιδίαν ευθύνες στους συνδικαλιστές, που δεν απεγκλωβίζουν τον κλάδο. Οταν όμως ένας από αυτούς ρωτήθηκε «τότε γιατί συνεχίζει να απεργεί», απάντησε ότι εκφράζει την άποψή του στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ του, αλλά εφόσον αποφασίζει η πλειοψηφία δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά: «Να πάει το παιδί μου στο σχολείο μετά και να του λένε ότι ο πατέρας του είναι απεργοσπάστης;».


Αρκετοί από τους καθηγητές αλλά κυρίως οι συνδικαλιστές θα εδέχοντο ως «μάννα εξ ουρανού» τη λύση της επιστράτευσης, καθώς θα επέστρεφαν στα σχολεία «με το κεφάλι ψηλά» και το φωτοστέφανο του (κατά λάθος) ήρωος.


Η λύση αυτή ωστόσο έχει προς το παρόν αποκλεισθεί από την επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων κρίσεων, η οποία όμως θα συνεδριάσει και πάλι αύριο προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση. Μια από τις σκέψεις που «κυκλοφόρησε» αρκετά την περασμένη εβδομάδα είναι ότι αν αύριο το ποσοστό της απεργίας έχει πέσει στο 30%, τότε το ενδεχόμενο της επιστράτευσης θα αποκλεισθεί οριστικώς και θα επιλεγεί η λύση του προβλήματος διά της μεθόδου του εκφυλισμού, έστω και αν κρατήσει η απεργία και μία και δύο ακόμη εβδομάδες. Στην περίπτωση όπου το ποσοστό ξεπεράσει το 45-50%, τότε θα ξανασυζητηθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστράτευσης ή της κήρυξης της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής.


Το τελευταίο ενδεχόμενο φαίνεται να είναι αυτό που προσδοκούν περισσότερο από όλα οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, οι οποίοι καλούν όλους τους καθηγητές να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία από αύριο. Είναι το τελευταίο τους χαρτί, τόσο των ιδίων προσωπικά όσο και του κλάδου ολόκληρου, καθώς εκτιμάται ότι η λύση της επιστράτευσης θα σταματήσει στην παρούσα φάση την απεργία, αλλά θα είναι μια γερή τονωτική ένεση στο κίνημα των καθηγητών, που μπορεί να επανέλθουν με χαλυβδωμένο το ηθικό τους αργότερα, με πιθανότερο μάλιστα χρόνο τις επερχόμενες Γενικές Εξετάσεις για τα πανεπιστήμια.


Ετσι, τόσο τα τέσσερα μέλη της ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία) όσο και τα δύο μέλη του Συνασπισμού που μετέχουν στο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ προσανατολίζονται στη διαμόρφωση μιας ακόμη εισήγησης για συνέχιση της απεργίας για όγδοη εβδομάδα. Οι πιθανότητες να κάνουν πίσω είναι μηδαμινές καθώς βασικό ανασταλτικό παράγοντα, κυρίως για τα μέλη του Συνασπισμού, αποτελούν οι εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Και αυτό γιατί τόσο το ΚΚΕ όσο και οι λεγόμενοι αριστεριστές, που πρωτοστατούν στην απεργία και στα καθημερινά συλλαλητήρια, «καραδοκούν» για μία έδρα στην Ομοσπονδία.


Το ουσιαστικό πάντως αίτημα παραμένει «να δοθούν στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των 50.000 δραχμών τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τριμήνων», όπου ως «ποιοτικό χαρακτηριστικό» νοείται η μετατροπή του επιδόματος από δραχμικό σε υπερωριακό, πράγμα που θα έχει αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των αποδοχών των καθηγητών.


Προς το παρόν πάντως η ΟΛΜΕ ζητά και πάλι διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο όμως αρνείται πλέον να συζητήσει οτιδήποτε αν προηγουμένως δεν ανοίξουν τα σχολεία. Υπέρ του διαλόγου ΟΛΜΕ – υπουργείου Παιδείας, με ανοικτά όμως τα σχολεία, τοποθετήθηκε χθες και η Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων Αθήνας.


Στον διάλογο που θα ακολουθήσει, όταν ανοίξουν τα σχολεία, εννοείται ότι θα τεθεί και πάνω στο τραπέζι αυτή τη φορά και όχι υπογείως, όπως γινόταν ως σήμερα, και το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων της απεργίας. Σήμερα το απόγευμα η ΟΛΜΕ διοργανώνει στο Σύνταγμα «γιορτή της απεργίας» με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο θα πάρουν μέρος γνωστοί καλλιτέχνες. Η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει την εκδήλωση αυτή «γιορτή της παιδείας»!


Σημειωτέον ότι έχουν χαθεί μαθήματα 30 ημερών, ότι πρακτικά δεν είναι δυνατόν να δοθούν βαθμοί για το τρίμηνο που πέρασε και ότι κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους μαθητές με χαμηλές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο να βελτιώσουν τη θέση τους, δεδομένου ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπολείπονται 48 εργάσιμες ημέρες ως τη λήξη του διδακτικού έτους. Οι ημέρες αυτές είναι ακόμη λιγότερες για τους τελειόφοιτους, αν θεωρηθεί βάσιμη η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι δεν θα περικοπούν οι πενθήμερες εκδρομές.