Κ. Λαλιώτης: Το 1997 θα δώσουμε 600 δισ. δρχ. από κοινοτικούς πόρους


Ενα νέο μοντέλο, περισσότερο αντικειμενικό, θα εφαρμόσει το υπουργείο Δημοσίων Εργων για να προωθήσει τα έργα. Η κοινοτική οδηγία μπορεί να περιορίζει τις αλόγιστες εκπτώσεις, δεν προωθεί όμως τη διαφάνεια στην ανάθεση των έργων. Παρά ταύτα, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής των Βρυξελλών βλέπει με επιφυλακτικότητα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν καθυστερεί το θέμα επί ένα εξάμηνο.


Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα μείνει στο γράμμα της οδηγίας, που ζητεί αιτιολογήσεις από τους εργολάβους για τις προσφορές που δίνουν, αλλά θα απορρίπτει όσες εξ αυτών είναι μακριά από την κλίμακα οικονομικού τιμήματος που δικαιολογούν τα συγκεκριμένα έργα. Η προοπτική αυτή θα ομαλοποιήσει τις συνθήκες παραγωγής δημοσίων έργων που απορροφούν ένα μεγάλο ποσοστό του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.


Ο κ. Κ. Λαλιώτης λέει ότι το 1996 το ΥΠΕΧΩΔΕ απορρόφησε 475 δισ. δραχμές, ενώ το 1997 αναμένεται να απορροφήσει περί τα 600 δισ., ξεπερνώντας έτσι για μία ακόμη χρονιά τον στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για πληρωμές στα δημόσια έργα. ΣΤ. ΧΑΪΚΑΛΗΣ * ΣΕΛ. Ε2