ΑΝ ΤΥΧΕΙ Κυριακή πρωί να περνάτε έξω από ένα πρακτορείο Προ-Πο και παρατηρήσετε ιδιαίτερη κίνηση στο εσωτερικό του, μάλλον δεν παίζουν Προ-Πο ή Προπογκόλ (η κατάθεση δελτίων λήγει το βράδυ του Σαββάτου) ούτε Λόττο ή Πρότο (η κατάθεση δελτίων λήγει το βράδυ της Παρασκευής). Αν επιχειρήσετε να μπείτε μέσα και με την είσοδό σας οι ομιλίες σταματήσουν και αρκετά ζευγάρια μάτια αρχίσουν να σας κοιτούν από την κορφή ως τα νύχια, ενώ παράλληλα κάποιοι διπλώνουν χαρτιά και τα τοποθετούν στις τσέπες τους, μάλλον είστε στο κατάλληλο πρακτορείο για να παίξετε παράνομο ποδοσφαιρικό στοίχημα. Βέβαια, αν δεν γνωρίζετε τον πράκτορα, πάρτε μερικά δελτία του Λόττο για την Τετάρτη και αποχωρήστε. Για να παίξετε, πρέπει να είστε στο κύκλωμα.


Μια τελευταία προσπάθεια είναι να πάτε στο καφενείο της γειτονιάς σας. Αν παρατηρήσετε θαμώνες γύρω από ένα τραπέζι να διαβάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την εφημερίδα τους και τους ακούσετε να φιλονικούν, μην απορήσετε, ιδιαίτερα αν ακούσετε συμβουλές του τύπου «μην παίζεις πορτογαλικό πρωτάθλημα, γιατί έχει μπουκαδόρικες ομάδες»! Αν μάλιστα δείτε κάποιον να παίρνει μικρά χαρτάκια με τη συνοδεία χρημάτων, πέσατε πάνω στο «βαποράκι».


Το ποδοσφαιρικό στοίχημα παίζεται εδώ και χρόνια στην Αγγλία από τους μπουκμέικερ. Ηρθε στην Ελλάδα το 1993 κυρίως μέσω της Κύπρου, όπου παίζεται νόμιμα. Δειλά δειλά, αρκετοί πράκτορες άρχισαν να το εισάγουν στα πρακτορεία τους, σε συνεργασία με τους μπουκμέικερ της Αγγλίας μέσω Κύπρου αλλά και απευθείας με την Αγγλία. Οι μπουκ στην Ελλάδα παίρνουν σε φαξ τα προγνωστικά των άγγλων μπουκμέικερ και παίζουν όπως θα έπαιζε ένας παίκτης στην Αγγλία. Ο μοναδικός περιορισμός είναι ότι τα στοιχήματα στην Ελλάδα πρέπει να έχουν μέγιστο κέρδος ως 10.000.000 δραχμές ανά παίκτη.


Ως πριν από μερικούς μήνες το ποδοσφαιρικό στοίχημα παιζόταν χωρίς φόβο. Μετά από νομοθετικό διάταγμα, όμως, που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπεται ποινή από 6 μήνες ως 5 χρόνια άνευ εξαγοράς και πρόστιμο από 2 ως 20 εκατομμύρια δραχμές, για όσους παίζουν, προωθούν ή διαφημίζουν το ποδοσφαιρικό στοίχημα. Ηδη έχουν ανακληθεί από τον ΟΠΑΠ 150 άδειες πρακτόρων, με αποτέλεσμα οι πράκτορες που παίζουν το παράνομο στοίχημα να έχουν εφεύρει καινούργια τεχνάσματα. Αφού λοιπόν ο ΟΠΑΠ έχει την ευθύνη ελέγχου μόνο μέσα στο πρακτορείο, εκείνοι ή παίζουν το στοίχημα με σύστημα ενδοσυνεννόησης, που «η άκρη της γραμμής» βρίσκεται σε κάποιο από τα διπλανά κτίρια, ή σε στέλνουν σε κάποιο διπλανό γραφείο, όπου σε περιμένει ο «μπουκμέικερ». Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να επέμβει και είναι πλέον αρμοδιότητα της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.


Οπως τόνισε ο διευθυντής Συντονισμού του Οργανισμού κ. Χρ. Σαλαλές, ενώ στέλνει τον ελεγκτή σε κάποιο πρακτορείο, για το οποίο έχει την πληροφορία ότι παίζεται παράνομο στοίχημα, συνήθως ο πράκτορας έχει ήδη ενημερωθεί και προετοιμασθεί για την έλευσή του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΑΠ, τα λεφτά που παίζονται στο παράνομο ποδοσφαιρικό στοίχημα στην Ελλάδα φθάνουν τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές τον μήνα! Ο Οργανισμός, πάντως, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, σκοπεύει να νομιμοποιήσει το ποδοσφαιρικό στοίχημα δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες να παίζουν νόμιμα πλέον, υπό την αιγίδα του ΟΠΑΠ.


«Το Βήμα» βρήκε πράκτορες οι οποίοι παίζουν το παράνομο στοίχημα, πήγε στα στέκια των παικτών, έμαθε τη φιλοσοφία τους και κατέγραψε όσα κρύβονται πίσω από το «1-Χ-2» των μπουκμέικερ. Το «Ασκοτ» της Λιβαδειάς


ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ στοίχημα εξαπλώνεται πέρα από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Και μπορεί να γίνονται ιπποδρομίες και κυνοδρομίες στο γνωστό προάστιο «Ασκοτ» του Λονδίνου, όμως οι έλληνες «μπουκαδόροι», όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται οι διοργανωτές των παράνομων στοιχημάτων, είχαν δημιουργήσει δίκτυο για να παίζουν και οι τζογαδόροι της Λιβαδειάς.


Η υπερπολυτελής και άρτια εξοπλισμένη με δορυφορικά και ηλεκτρονικά συστήματα επιχείρηση είχε στηθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της πόλης. Οι παίκτες πόνταραν στις ιπποδρομίες και τις κυνοδρομίες που γίνονταν την ίδια ώρα στο Λονδίνο συμπληρώνοντας σε ένα δελτίο συμμετοχής τον αριθμό του σκύλου ή του αλόγου που προτιμούσαν. Το δελτίο το τοποθετούσαν στην υποδοχή ειδικού μηχανήματος το οποίο μετέδιδε αμέσως τη συμμετοχή και το χρηματικό ποσό στο κεντρικό πρακτορείο του Λονδίνου. Κατόπιν σε γιγαντοοθόνη παρακολουθούσαν τις ιπποδρομίες και τις κυνοδρομίες που γίνονταν εκείνη την ώρα στην Αγγλία, αφού ελάμβαναν τους αγώνες με δορυφορική κεραία που είχαν στήσει στην ταράτσα. Ποιοι και πώς παίζουν


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που παίζουν ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι αυτοί που αγαπούν τον τζόγο. Το προτιμούν γιατί μπορεί να κερδίσουν πιο εύκολα από το Προ-Πο. Εχουν να κάνουν επιλογές όχι για 13 ομάδες αλλά για όσες επιθυμούν, ακόμη και για μία. Υπάρχει μια λίστα επιλεγμένων ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το κάθε σημείο (1-Χ-2) πληρώνει, όσο το έχουν αξιολογήσει τα αγγλικά πρακτορεία στοιχημάτων, δηλαδή αν κάποιος προβλέψει σωστά κερδίζει το ποσό που πόνταρε πολλαπλασιασμένο επί τον αριθμό που έχει αξιολογηθεί. Το ποσό που ποντάρουν ξεκινάει από τις 3.000 δραχμές και φθάνει ως και το όριο των 10.000.000 δραχμών. Η εξομολόγηση ενός πράκτοραΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Προ-Πο σε δυτική συνοικία της Αθήνας. Πρακτορείο χωμένο σε μια λαϊκή γειτονιά. Ηλικία 50 ετών, με «μαγκιόρικο» στυλ. Ηρθε ξυπόλητος και άφραγκος από το χωριό του και με πολύ κόπο και δουλειά έχει αποκτήσει ό,τι έχει σήμερα. Το πρακτορείο της γειτονιάς βρίσκεται απέναντι από ένα καφενείο. Κάθε Κυριακή πρωί το καφενείο είναι άδειο και το πρακτορείο του έχει «πιένες». Ο καφετζής σερβίρει τους καφέδες στο πρακτορείο και μεταφέρει εκεί τις τράπουλες και το τάβλι στα τραπέζια των παικτών. Ατμόσφαιρα αποπνικτική από τον καπνό και οχλαγωγία από τους μεν που παίζουν χαρτιά και τάβλι και από τους άλλους που παίζουν παράνομο στοίχημα.


«Εχω την άδεια του πρακτορείου εδώ και δέκα χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια, που έβαλα το παράνομο στοίχημα στο μαγαζί μου, άρχισα να αισθάνομαι τα πεντοχίλιαρα στην τσέπη μου. Ξέρω ότι αν με πιάσουν να παίζω μπουκ στο προποτζίδικο θα μου πάρουν την άδεια και θα πάω και μέσα. Αλλά τι να κάνω που χρειάζομαι τα λεφτά για την οικογένεια και τα παιδιά μου. Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη κι αν δεν την ψάξεις διαφορετικά, δύσκολα επιβιώνεις. Για να έρθει ένας παίχτης να παίξει το μπουκ στο μαγαζί μου πρέπει να είναι «τσεκαρισμένος». Να τον φέρει άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης μου. Στο πρακτορείο μου είναι περισσότεροι αυτοί που παίζουν μπουκ από αυτούς που παίζουν Προ-Πο και Λόττο.


Το στοίχημα το έχω σε συνεργασία με τους μπουκ μέικερς της Κύπρου. Στην Κύπρο το ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι νόμιμο και το παίζουν σε συνεργασία με τους Αγγλους. Τα πιο εγγυημένα πρακτορεία στοιχημάτων είναι το «Κόσμος» και το «Κρόνος».


Το κέρδος του πράκτορα είναι 10%, η «γκανιότα» όπως την λέμε. Αν ποντάρεις 50.000 δραχμές, δίνεις και ένα «ταληράκι» στον πράκτορα, δηλαδή το ποσοστό του. Βλέπεις το σύστημα ενδοσυνεννόησης που έχω; Τα στοιχήματα τα δίνω εκτός πρακτορείου στο «μιλητό». Οταν βγεις έξω, προσπάθησε να καταλάβεις σε ποιο από τα διπλανά κτίρια βρίσκεται η άκρη της γραμμής που παίρνει τα στοιχήματα…


Σκοπός μου είναι να καταφέρω να έχω την απαραίτητη «καβάντζα» για να μπορώ να το παίζω μόνος μου. Τα μεγάλα πρακτορεία στην Ελλάδα που παίζουν μπουκ έχουν πάψει να το παίζουν με τους Αγγλους και παίζουν μόνοι τους. Εχουν κερδίσει παίκτες από το πρακτορείο μου ποσά ως και πέντε εκατομμύρια. Το πλεονέκτημα στο μπουκ είναι ότι με λίγα λεφτά μπορείς να κερδίσεις πάρα πολλά. Χρειάζεται να παίζεις έξυπνα και να είσαι συγκρατημένος». «Πληρώνει καλύτερα από τον ΟΠΑΠ»


ΕΙΝΑΙ 25 ετών, εύσωμος με παραπανίσια κιλά από το κανονικό. Υψος 1,75, με ξυρισμένο κεφάλι. Ντύσιμο επιμελώς ατημέλητο, υπεύθυνος σε ένα από τα τρία εμπορικά μαγαζιά του πατέρα του. Εισόδημα ικανοποιητικό για την ηλικία του. «Παίζω μπουκ δύο φορές την εβδομάδα. Συνήθως τζιράρω από 5.000 ως 10.000 δραχμές. Εχω κερδίσει ως και 400.000 δραχμές από ένα μόνο στοίχημα και αρκετά μικρότερα ποσά από 50.000 ως 200.000. Εχω σταματήσει να παίζω Προ-Πο και Λόττο και προτιμώ το παράνομο στοίχημα. Εχω πάθει μεγάλες «νίλες» στο μπουκ όταν ένα παιχνίδι με πετάει έξω. Οποιος παίζει ξέρει ότι είναι προτιμότερο να χάσει όλα τα παιχνίδια παρά να χάσει ένα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα παίξει 10.000 και τα είχα ποντάρει σε οκτώ παιχνίδια. Ως τις πέντε το απόγευμα είχα πιάσει τα επτά και περίμενα το αποτέλεσμα του αγώνα Ηρακλή – Καβάλα, όπου είχα ποντάρει στον άσο. Ηρθε Χ και έχασα 500.000 δραχμές!


Κάθε Τετάρτη και Κυριακή πρωί, με τις αθλητικές εφημερίδες στα χέρια μου και τις βαθμολογίες των πρωταθλημάτων που με ενδιαφέρουν, μελετάω τα παιχνίδια. Οταν παίζω, ποτέ δεν κοιτάω τι πληρώνει κάθε σημείο γιατί αυτό είναι παγίδα. Πρέπει να παίζεις το αποτέλεσμα που βλέπεις, γιατί οι μπουκμέικερ πληρώνουν παραπάνω ένα σημείο από όσο θα έπρεπε, και έτσι τσιμπάς. Παίζεις το σημείο που πληρώνει λιγότερο, γιατί βλέπεις ότι είναι πιο σίγουρο και στην ουσία είναι αυτό το οποίο δεν «κάθεται».


Ακόμη και αν νομιμοποιήσει το σύστημα ο ΟΠΑΠ, θα συνεχίσω να παίζω παράνομο στοίχημα, γιατί θα πληρώνει καλύτερα. Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι Αρη – Παναθηναϊκού, στο νόμιμο, ο άσος θα πληρώνει 2,5, ενώ στο παράνομο θα πληρώνει 3,5. Γιατί λοιπόν εγώ να παίζω νόμιμο και όχι παράνομο; Ξέρω ότι αν με πιάσουν να παίζω, την έκανα! Αλλά ο τζόγος αποκτά ενδιαφέρον όταν είναι παράνομος!


Κάθε Κυριακή πρωί, στο καφενείο της γειτονιάς, δίπλα δίπλα με τον πατέρα μου, με τα προγνωστικά μέσα στην εφημερίδα κρυμμένα, παίζουμε μπουκ. Ο πατέρας μου κοιτάζει δεξιά αριστερά, μήπως και πλησιάσει κάποιος άγνωστος για να εξαφανίσει τα προγνωστικά». «Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις»


ΔΙΑΡΚΩΣ κοιτάζει δεξιά αριστερά, σαν κάτι να ψάχνει. Μιλάει πολύ χρησιμοποιώντας και τα χέρια στις κινήσεις του. Εμπορος, που θεωρείται από τους λεγόμενους «γάτους» στον χώρο του. «Πανεπιστήμιο» της ζωής για τον γιο του, τον οποίο θέλει να κάνει «κατ’ εικόνα και ομοίωση» δική του. «Εχω δοκιμάσει στη διάρκεια της ζωής μου όλα τα τυχερά παιχνίδια, από μπαρμπούτι και Θανάση στα καφενεία ως μπλακ τζακ και ρουλέτα στα καζίνα. Κρατικά λαχεία, Προ-Πο και Λόττο ήταν στην ημερήσια διάταξη. Πλέον παίζω μόνο Εθνικό και Λαϊκό λαχείο και, φυσικά, παράνομο στοίχημα. Εχω κερδίσει αρκετά μεγάλα ποσά, από 300.000 ως ένα εκατομμύριο. Εχω αγοράσει δορυφορική κεραία για να παρακολουθώ τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να ενημερώνομαι από τα τελετέξτ για το αποτέλεσμα ενός αγώνα που έχω στοιχηματίσει. Εχω μεγάλη αγωνία και δεν μπορώ να περιμένω τις αθλητικές εφημερίδες της επόμενης ημέρας για να μάθω το αποτέλεσμα. Τα λεφτά στο μπουκ τα φέρνουν οι ισοπαλίες. Εγώ κυνηγάω κάθε εβδομάδα να παίζω μόνο τα Χ στα προγνωστικά. Δεν πρέπει ποτέ να «τσιμπάς» από τα προγνωστικά που δίνουν οι μπουκ μέικερς, γιατί εκεί είναι η παγίδα.


Μου αρέσει να πηγαίνω κόντρα στα προγνωστικά τους και να τους τα παίρνω! Ενας καλός τρόπος για να παίζεις μπουκ είναι το «παρολί», δηλαδή να επιλέγεις παιχνίδια σε διαφορετικές μέρες. Για να παίζεις παράνομο στοίχημα, πρέπει να έχεις τον τζόγο στο αίμα σου και να τολμάς να ρισκάρεις. Τα λεφτά είναι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και κυρίως σε αυτά της Β´ Εθνικής, που είναι άγνωστα για τον πολύ κόσμο και δεν τα αγγίζουν. Ποντάρω κάθε εβδομάδα από 10.000 ως 20.000 δραχμές και μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής βγαίνω κερδισμένος. Αλλά για να μάθω να παίζω το παράνομο στοίχημα τους έχω καταθέσει αρκετά φράγκα! Η παροιμία, όμως, λέει ότι «αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις»! Εγώ έπαθα με αποτέλεσμα να μάθω και τώρα παίζω το μπουκ με επιστημονικό τρόπο!


Το μπουκ είναι σαν τη «Λερναία Υδρα». Αν δεν κερδίσεις σήμερα, έχει και αύριο να παίξεις, και μεθαύριο, και πάει λέγοντας. Και κάθε μέρα να θέλεις να παίζεις το «μπουκάκι» περιμένει».