Στις 7 Ιανουαρίου 1997 η δίκη για τη διανομή πλοίων και άλλων στοιχείων


ΟΡΙΣΤΙΚΗ είναι πλέον η σύγκρουση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Τα παιδιά του Νίκου, ιδρυτή της οικονομικής δυναστείας, ζητούν τώρα ολόκληρη την περιουσία που τους άφησε ο πατέρας τους με διαθήκη. Εταιρείες στον Παναμά και στην Ελλάδα αποτελούν το αντικείμενο του νέου κύκλου δικαστικής διεκδίκησης, που ξεκινά με αγωγή που κατατέθηκε προχθές Πέμπτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.


Μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου να ορίσει προσωρινά διαχειριστή της περιουσίας των τεσσάρων παιδιών του Νίκου τον γιο του Παύλο Βαρδινογιάννη (έχει συνταχθεί σε όλες τις δικαστικές διαμάχες με την πλευρά του θείου του, Βαρδή), τα αδέλφια του ζητούν τώρα οριστική λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οικογένειας.


Για να πάψει ο κύκλος του ορισμού προσωρινών διαχειριστών (έτσι είχε γίνει και στην περίπτωση της Motor Oil, όταν και τότε είχε διοριστεί δικαστικά ο Παύλος ως διαχειριστής, για να υπογράψει τη σύμβαση με τη σαουδαραβική εταιρεία Aramco), ο αδελφός του Πύρρος κατέφυγε με αγωγή στην ελληνική δικαιοσύνη και ζητεί να μοιράσουν τα αδέλφια μεταξύ τους όση περιουσία έχουν.


«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα το περιεχόμενο του νέου δικογράφου, με το οποίο ξεκινούν και πάλι δικαστικές διεκδικήσεις για τα περιουσιακά της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που τα τελευταία χρόνια ­ μετά τις αποτυχημένες απόπειρες εξώδικων λύσεων ­ απασχολούν τα δικαστήρια και επιλύονται στις δικαστικές αίθουσες.


Αυτή τη φορά ο Πύρρος Βαρδινογιάννης, με τη συμφωνία και της αδελφής του Ιωάννας, κατέθεσε αγωγή διανομής της κοινής περιουσίας που έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα τους και τώρα διαχειρίζεται μόνο ο Παύλος.


Ο Πύρρος, λοιπόν, ζητεί με την αγωγή του να μοιραστούν μετοχές και εταιρείες «στα τέσσερα» και το κάθε παιδί του Νίκου να ξέρει τι του ανήκει. Ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην αγωγή διανομής; Πέντε εταιρείες που εδρεύουν στον Παναμά και στις οποίες ανήκουν ισάριθμα πλοία και μία ναυτιλιακή εταιρεία (και αυτή στον Παναμά). Πρόκειται για τις εταιρείες: Kamelia Compania Naviera SA πλοιοκτήτρια του «Κρήτη Σκάι», Varnicos Primero Corporation SA πλοιοκτήτρια του «Κρήτη Σταρ», Varnicos Secundo Corporation SA πλοιοκτήτρια του «Κρήτη Λαντ», Varnicos Tercero Corporation SA πλοιοκτήτρια του «Κρήτη Γουέιβ», και τη ναυτιλιακή Varnima Corporation International SA. Οι μετοχές αυτών των εταιρειών είναι κατατεθειμένες στην τράπεζα Citibank και ανήκουν από κοινού στα τέσσερα παιδιά του Νίκου.


Εκτός όμως από αυτές τις εταιρείες, ο Πύρρος ζητεί να μοιράσουν «στα τέσσερα», αυτός και τα αδέλφια του, και τις μετοχές δύο μεγάλων επιχειρήσεων που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους και οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για την εταιρεία Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Βαρνίμα ΑΕ, που εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο (μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις) 720.000.000 δραχμές. Επίσης, ζητεί να διανεμηθεί και η εταιρεία ΣΕΚΑ Σταθμός Εφοδιασμού Πλοίων και Καυσίμων Ανώνυμη Εταιρεία, που έχει μετοχικό κεφάλαιο 394.000.000 δραχμές.


Ο Πύρρος στην αγωγή του, την οποία στρέφει ­ έτσι απαιτεί ο νόμος ­ κατά των τριών αδελφών του, Ιωάννας, Παύλου και Δημοσθένη, ζητεί τη διανομή της κοινής τους περιουσίας, «για να λάβει ο καθένας», όπως υποστηρίζει, «από τους διαδίκους, τόσο εγώ όσο και τα αδέλφια μου, το 1/4 των κοινών μετοχών μας σε καθεμιά από τις πιο πάνω ανώνυμες εταιρείες». Οπου η διανομή δεν μπορεί να γίνει ακριβώς σε τέσσερα μερίδια, ζητείται η εκποίηση των μετοχών και το μοίρασμα των χρημάτων.


Την αγωγή, που θα εκδικαστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, υπογράφει ο αναπληρωτής καθηγητής στην έδρα του Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντ. Αντάπασης. Η δίκη θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου 1997.