«ΥΠΟΜΟΝΗ και αναμονή» ως το τέλος του μηνός θα πρέπει να κάνουν οι 45.000 επιτυχόντες στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, καθώς, με την αιφνίδια απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Γ. Α. Παπανδρέου να αυξήσει εκ των υστέρων τον αριθμό εισακτέων, θα μεταβληθεί ο κατάλογος των επιτυχόντων. Οχι, δεν πρόκειται να μείνει έξω κανένας από τους ήδη επιτυχόντες ούτε είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν σχολή ή τμήμα αν δεν το επιθυμούν. Αντιθέτως ένας αριθμός από τους ήδη επιτυχόντες θα βρεθεί από ΤΕΙ σε ΑΕΙ ενώ θα εισαχθούν 3.292 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 530 σε ΑΕΙ και οι 2.762 σε ΤΕΙ.


Η όλη διαδικασία που δημιουργεί ελπίδες στους «εκτός» αλλά και αναστάτωση, προβλήματα (οικονομικής φύσεως κυρίως) και αγωνία στους «εντός» (τελικά σε ποια σχολή πέτυχα;) ξεκινάει ουσιαστικά αύριο το μεσημέρι, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και στους προέδρους των ΤΕΙ για να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον επιπλέον αριθμό εισακτέων που είναι σε θέση να δεχθούν από φέτος. Από την Τρίτη το πρωί, με βάση τις διατιθέμενες θέσεις, η μηχανογραφική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας θα αρχίσει να δουλεύει εξαρχής το πρόγραμμα διασταύρωσης του συνόλου μορίων των υποψηφίων με τις δηλωθείσες προτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθεί νέος ονομαστικός κατάλογος επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Σύμφωνα με τον νέο αυτόν κατάλογο, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, οι ήδη επιτυχόντες φοιτητές και σπουδαστές υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν προς το καλύτερο, αλλά σε καμία περίπτωση προς το χειρότερο. Δηλαδή μπορεί να εισαχθούν τώρα σε «καλύτερη» σχολή με βάση την προτίμησή τους, αλλά σε καμία περίπτωση σε «χειρότερη». Το «καλύτερη» και το «χειρότερη» περικλείονται από εισαγωγικά, καθώς δεν αφορούν βεβαίως την ποιότητα της σχολής, αλλά προσδιορίζονται από την προσωπική εκτίμηση κάθε υποψηφίου. Ενας υποψήφιος, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρήσει καλύτερο το ΤΕΙ της Λάρισας από το ΤΕΙ Ηρακλείου, αν ο τόπος μόνιμης κατοικίας του είναι η Λαμία.


Το παράδειγμα με τα ΤΕΙ δεν είναι τυχαίο, καθώς από αυτά αναμένεται να δοθεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιπλέον θέσεων εισακτέων. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου έχουν αρνηθεί, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, για οικονομικούς κυρίως λόγους, να δεχθούν πρόσθετους εισακτέους. Ωστόσο, ειδικά για τους κκ. Π. Γέμπτο και Αντ. Μάντη, πρυτάνεις των ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντιστοίχως, λέγεται ότι η άρνησή τους έχει τη ρίζα της στην πολιτική τους τοποθέτηση. Οι ίδιοι πάντως εκφράζονται θετικά ως προς την ιδέα της αύξησης των εισακτέων. Κρίνουν όμως ασύμφορη την οικονομική πρόταση του υπουργού Παιδείας και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να κινηθούν οι διαδικασίες γενικών συνελεύσεων των τμημάτων και της Συγκλήτου. Η Σύγκλητος πάντως του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών πρόλαβε και συνεδρίασε, αλλά απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας.


Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα διαθέσουν πρόσθετες θέσεις εισακτέων το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και όλα τα ΤΕΙ εκτός αυτών της Αθήνας και του Πειραιά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος του ΔΠΘ στην απόφασή της, με την οποία το ίδρυμα αποδέχεται επιπλέον εισακτέους, χαρακτηρίζει «ευκαιριακή και ατυχή τη συγκυρία μέσα στην οποία το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί το άνοιγμα αυτό».


Το ΔΠΘ θα δεχθεί συνολικά 403 επιπλέον: 240 στη Νομική, από 40 στην Ιατρική, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, 30 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, 10 στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και 3 στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.


Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα δεχθεί 23 νέους φοιτητές: 15 στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και 8 στο τμήμα Στατιστικής.


Το Πανεπιστήμιο Πάτρας θα δεχθεί 20 νέους φοιτητές στο τμήμα Βιολογίας, ενώ αναμένονται απαντήσεις και από τα υπόλοιπα τμήματα.


Κατ’ αρχήν, δηλαδή, η αύξηση του αριθμού εισακτέων αφορά τους υποψηφίους που έχουν δηλώσει προτίμηση στο μηχανογραφικό τους δελτίο είτε για τμήματα των ιδρυμάτων αυτών είτε για τμήματα άλλων ΑΕΙ ή ΤΕΙ, τα οποία, ακόμη και αν δεν δίνουν πρόσθετες θέσεις εισακτέων, βρίσκονται από πλευράς διαμόρφωσης βάσης κάτω από αυτά που δίνουν πρόσθετες θέσεις. Και επειδή ακούγεται λίγο δυσνόητο, βλέπετε δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν, ένα παράδειγμα: Η Νομική Θράκης θα δεχθεί 240 επιπλέον φοιτητές. Ο τελευταίος επιτυχών στη Νομική Θράκης, με βάση τον παλαιό κατάλογο επιτυχόντων, είχε συγκεντρώσει 5.694 μόρια. Η αμέσως επόμενη χαμηλότερη βάση, με βάση πάντοτε τον παλαιό κατάλογο επιτυχόντων, είχε διαμορφωθεί στις 5.686 μόρια στο τμήμα Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης. Αν ένας υποψήφιος είχε δηλώσει προτίμηση πρώτα για τη Νομική Θράκης και μετά για την Ψυχολογία Θεσσαλονίκης και συγκέντρωσε 5.693 μόρια, τότε μετακινείται από την Ψυχολογία Θεσσαλονίκης στη Νομική Θράκης. Αυτό σημαίνει ότι αδειάζει μία θέση στην Ψυχολογία Θεσσαλονίκης που καταλαμβάνεται από άλλον υποψήφιο, που είχε δηλώσει το τμήμα, αλλά είτε είχε επιτύχει σε άλλο τμήμα με λιγότερα μόρια είτε δεν είχε δηλώσει άλλο τμήμα, οπότε είχε μείνει εκτός ΑΕΙ κ.ο.κ.


Αν ο υποψήφιος του παραδείγματος επιθυμεί να παραμείνει στην Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, μπορεί να παραμείνει.


Προχωρώντας προς τα κάτω, με την ίδια διαδικασία, το άνοιγμα κενών θέσεων θα φθάσει και στο σημείο όπου αρκετοί από τους επιτυχόντες σε τμήματα ΤΕΙ θα μεταπηδήσουν σε τμήματα ΑΕΙ και βεβαίως στο τέλος 3.292 υποψήφιοι που έμειναν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ θα βρεθούν επιτυχόντες σε τμήματα των ΤΕΙ.