Στην πρώτη εμφάνισή του στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, στην καθιερωμένη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Τσίπρας δεν ένιωθε καθόλου αμήχανος. Αντιθέτως όλα τα φλας και η προσοχή των καλεσμένων του Προέδρου κ. Κ.Παπούλια ήταν στραμμένα επάνω του. Οχι τόσο για την εμφάνισή του, με μαύρο τζιν παντελόνι, μαύρα αθλητικά παπούτσια με πορτοκαλί κορδόνια και μαύρο σακάκι με κόκκινη φόδρα (φυσικά χωρίς γραβάτα) όσο για τη συνοδό του.

Η Καντίτσα Σάνκο, κομμώτρια από τη Σιέρα Λεόνε, κάτοικος Αχαρνών, μετανάστρια δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα, βρέθηκε στο πλευρό του, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους αρχηγούς των κομμάτων, τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ακόμη και με τη μητέρα του προέδρου του ΠαΣοΚ κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Εδωσε συνεντεύξεις σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, δήλωσε μάλιστα πως βρήκε όλες αυτές τις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς «ενδιαφέρουσες», διαβεβαιώνοντας τον συνοδό της πως δεν έπληξε ούτε μια στιγμή.

Εκείνος πάντως φαινόταν να βαριέται : «Πρώτη φορά ήρθα στο Προεδρικό Μέγαρο και,για να μην πλήξω,έφερα μαζί μου και την Καντίτσα.Αλλωστε το δικαιούται,είναι δεύτερης γενιάς μετανάστρια. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό ήθελα να δείξω» έλεγε σε διαφόρους όταν τον ρωτούσαν για την ταυτότητα της νεαρής από τη Σιέρα Λεόνε και τους λόγους που την έφερε μαζί του.

Ο μόνος που δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από την παρουσία της ήταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Τόσα χρόνια ασχολείται με τους μετανάστες και φυσικά δεν μπορούσε να αφήσει να κλέψει την παράσταση ο κ. Τσίπρας. «Εμείς στο ΠαΣοΚ κάναμε πράξη την προσέγγιση με τους μετανάστες» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παρουσία της νεαρής Σάνκο.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Εκεί όμως που φάνηκε να αιφνιδιάζεται ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Τσίπρας έπιασε κουβεντούλα (για αρκετή ώρα μάλιστα) με τη μητέρα του, στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, εκεί όπου κάθονται συνήθως οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προσπάθησε να μάθει τι έλεγαν, αλλά στάθηκε αδύνατον, αφού ήταν σε απόσταση.

Σε κάποια στιγμή όμως είπε στη μητέρα του: «Ετσι που το πάτε θα τον πείσεις να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ». Ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε αυτός, αντί της κυρίας Παπανδρέου: «Δεν με αφήνει ο Καραμανλής».

Ο Πρωθυπουργός βεβαίως εκείνη την ώρα συνομιλούσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν έδωσε σημασία στις συνεργασίες που κυοφορούνταν στο κιόσκι. Ποιο ήταν όμως το θέμα της συζήτησης Τσίπρα- Μαργαρίτας Παπανδρέου; Ο… συνδικαλισμός! Η κυρία Παπανδρέου αποκάλυψε στον κ. Τσίπρα ότι παραμένει ενεργός συνδικαλίστρια (για τα δικαιώματα των γυναικών), κάτι που εντυπωσίασε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος συζήτησε μαζί της για τα μυστικά του συνδικαλιστικού κινήματος (εγχώριου και διεθνούς προφανώς).

Τι νομίζετε ότι συζητούν οι αρχηγοί, καθισμένοι σε αναπαυτικές πολυθρόνες, μακριά από κάμερες και μικρόφωνα, περικυκλωμένοι από τους άνδρες της ασφάλειάς τους, στο κιόσκι του Μεγάρου; Τίποτε πολιτικό. Απλώς συζητούν για τον καιρό ή τις διακοπές (βγήκε και είδηση ότι το ζεύγος Γιώργος και Αντα Παπανδρέου αναχωρούν οσονούπω για την Πάρο, με συντροφιά τον κ. Ι. Ραγκούση ). Είπαν λοιπόν δυο- τρεις κουβέντες για το ατύχημα στο Πέραμα, την πυρκαϊά στη Ρόδο, ο κ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον κ. Σιούφα για τη χορηγία της Βουλής στη Σοσιαλιστική Διεθνή και πάλι συζήτηση για διακοπές.

Από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν και ο κ. Γ.Ζορμπάς. Ο πρώην εισαγγελέας, που τις τελευταίες ημέρες έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της δημοσιότητας έπειτα από τη σύγκρουσή του με την κυβέρνηση για την κατάργηση της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, δεχόταν συγχαρητήρια από πολύ κόσμο καθώς περπατούσε στα δρομάκια του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, ακόμη και από ανθρώπους που δεν τον είχαν ποτέ ξαναδεί. «Μπράβο, καλά τα λέτε» του έλεγαν διάφοροι, και εκείνος φαινόταν να το απολαμβάνει.

Ο άσπονδος φίλος του και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς πάντως τον απέφυγε «όπως ο διάολος το λιβάνι». Προτίμησε άλλες παρέες, όπως αυτή του επιτίμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη.

Απουσίες και παρουσίες
Πιο χαλαρή ήταν η θυγατέρα του κ. Μητσοτάκη, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Ισ. Κούβελο και υπό το άγρυπνο βλέμμα του επικεφαλής της ασφάλειάς της επέλεξε πιο χαμηλό προφίλ. Στα σχόλια πάντως τρίτων ότι έδειχνε πολύ ανανεωμένη και αδυνατισμένη, έλεγε με υπερηφάνεια: «Τελευταία έχω χάσει τουλάχιστον πέντε κιλά». Δεν παρέλειψε βέβαια να επισημάνει και την αλλαγή στάσης του Παναμά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες» .

Απούσα η κυρία Αλέκα Παπαρήγα , η οποία μιλούσε σε κομματική εκδήλωση στο Κιλκίς. Σε δεύτερο πλάνο πάντως πέρασαν οι αγρότες, στους οποίους ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση. Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής κ. Αθ. Κοκκινούλης κάποια στιγμή αναρωτήθηκε πόσοι από τους προσκεκλημένους ήταν όντως αγρότες, αφού είδε πολύ κόσμο που δεν τον γνώριζε.