Το μοναστήρι για τον εγκλεισμό, αντί της φυλακής, του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη βρέθηκε στο ορεινό καταφύγιο της Ανω Δίβρης Ηλείας με τα πλούσια νερά. Στο μοναστήρι της περιοχής, μία από τις λίγες που έμεινε ανέγγιχτη από τις φωτιές που πλήγωσαν πέρυσι την Πελοπόννησο, επιθυμεί η Εκκλησία να μεταφερθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού ο κ. Παντελεήμων. Το μοναστήρι που βρίσκεται εκεί κρίθηκε κατάλληλο για να φιλοξενήσει το ειδικό σωφρονιστήριο για κληρικούς, τη δημιουργία του οποίου ζήτησε με επιστολή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης κκ. Ευρ. Στυλιανίδη και Σ.Χατζηγάκη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

«Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση ειδικού σωφρονιστηρίου κληρικών και μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος εν τω χώρω ιερών μονών» σημειώνεται στην επιστολή προς τα δύο υπουργεία.

Στην επιστολή, που φέρει ημερομηνία 3 Ιουλίου και έφτασε χθες στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι απαιτείται η έκδοση ειδικού προεδρικού διατάγματος, χωρίς ωστόσο να γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση του πρώην Αττικής, ο οποίος εκτίει την ποινή του στις φυλακές μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη γνωστή υπόθεση του Οσίου Εφραίμ. Μάλιστα η Σύνοδος ενημερώνει τα δύο υπουργεία και για το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος. Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή για τις προδιαγραφές του ειδικού σωφρονιστικού καταστήματος:

* Ιδρύεται κατάστημα κράτησης (σωφρονιστήριο) κληρικών και μοναχών με έδρα την Ιερά Μονή Ανω Δίβρης της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Η κράτηση επιτρέπεται και στα μετόχια της μονής.

* Οι κρατούμενοι κληρικοί και μοναχοί της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούν ειδική κατηγορία κρατουμένων και διαβιούν σε σωφρονιστήρια κληρικών.

* Οι κρατούμενοι διαβιούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των ιερών μονών, ενώ δύνανται να ασκούν ακώλυτα τα λατρευτικά και εν γένει θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Ακόμη τονίζεται ότι οι φυλακές θα διοικούνται σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους δύο υπουργούς για την απόφασή της, η Σύνοδος τονίζει ότι η κίνησή της εντάσσεται στο πλαίσιο της «συνεργασίας και της συνεννόησης Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε την απόφασή της για τη δημιουργία του εκκλησιαστικού σωφρονιστηρίου στα τέλη Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Κακουργημάτων. Ολοι οι συνοδικοί ιεράρχες συμφώνησαν για την ανάγκη δημιουργίας ειδικών φυλακών, αλλά ορισμένοι μητροπολίτες επισήμαναν ότι θα έπρεπε η Σύνοδος να τηρήσει αντίστοιχη στάση και όταν στις φυλακές βρίσκονταν απλοί κληρικοί.

Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τόνιζαν ότι οι δύο υπουργοί θα αποδεχθούν το αίτημα της Ιεράς Συνόδου καθώς, όπως λένε, έχει υπάρξει σχετική προετοιμασία και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς. Την ίδια ώρα όμως στενοί συνεργάτες των δύο υπουργών απέφευγαν να τοποθετηθούν στο ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι που θα φιλοξενήσει τις φυλακές για τους κληρικούς στην Ανω Δίβρη είναι η Χρυσοπηγή. Το μοναστήρι από το οποίο ο καταγόμενος από την περιοχή Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος εμπνεύστηκε το όνομα της Μοναστικής Αδελφότητας «Παναγία η Χρυσοπηγή», την οποία ίδρυσε μαζί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1650 και σήμερα εγκαταβιώνουν σε αυτό επτά μοναχοί. Ηγούμενος της μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Μπαχός, στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού. Γνωστός κληρικός ο κ. Μπαχός, είναι ανάμεσα σε εκείνους τους αρχιμανδρίτες που πολλοί εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί η διάταξη για την εκλογή βοηθών επισκόπων για τις Μητροπόλεις, θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα εκλεγούν.