Tη δέσμευση του υπουργείου Οικονομίας ότι δεν θα ασχοληθεί μόνο με τις τιμές αλλά με την εξυγίανση του συνόλου της αγοράς φαρμάκου, επανέλαβε την Παρασκευή η Λ.Κατσέλη στους εκπροσώπους των Ελλήνων παραγωγών αντιγράφων φαρμάκων.

Η κυρία Κατσέλη συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης, Θόδωρος Κωλέτης, δήλωσε ότι στη συνάντηση αναπτύχθηκαν τρία ζητήματα:

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων, η ενίσχυση της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής και το θέμα της ανατιμολόγησης του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώςκαι η έκδοση του νέου δελτίου που αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο κ. Κωλέτης, η υπουργός ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου πέρα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εκτιναχθεί, είναι και η παροχήκινήτρων στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου και ότι μελετώνται τα μοντέλα για τη διαφορά της τιμής που θα έχουν σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα τα αντίγραφα.

Σήμερα, η τιμή των αντιγράφων είναι στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων.

Οι Έλληνες παραγωγοί αντιγράφων φαρμάκων, όπως είπε ο κ. Κωλέτης, συμμετέχουν σε ποσοστό 13% στη συνολική αγορά αντιγράφων φαρμάκων στη χώρα μας.

Η Ένωση ζήτησε από την υπουργό να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για την αγορά φαρμάκου και οι αλλαγές να διαμορφωθούν σε βάθος 2-3 ετών, ενώ πρότεινε να υπάρξει μία μείωση σε όλα τα φάρμακα 2-3% άμεσα, προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο.