Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούσαν δράση κατά της παγκόσμιας θέρμανσης από τη Σύνοδο του ΟΗΕστην Κοπεγχάγη, εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της ΕΕ επέκριναν το προσχέδιο της διεθνούς συμφωνίας ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκπομπών άνθρακα από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες.

Οι αντιδράσεις στο προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή είναι ενδεικτικές του χάσματος που παραμένει ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες για τον καταμερισμό των ευθυνών.

Το κείμενου θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος, οι οποίοι προετοιμάζουν το έδαφος για την άφιξη 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Παραμένει άγνωστο αν η Σύνοδος θα λήξει στις 17 Δεκεμβρίου με μια δεσμευτική διεθνή συμφωνία για μείωση των εκπομπών, ή με μια γενική πολιτική διακήρυξη την οποία θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων το 2010.

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζόναθαν Πέρσινγκ δήλωσε το Σάββατο ότι το προσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκπομπών από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η ΕΕ, πάντως, επέκρινε και τις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι θ έπρεπε να αναλάβουν δέσμευση για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ακόμα και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές των εκπομπών, ΗΠΑ και Κίνα, ανακοίνωσαν για πρώτη φορά στόχους μείωσης των εγχώριων εκπομπών τους, οι οποίοι όμως κρίνονται ανεπαρκής.

Ανεπαρκές χαρακτήρισε το προσχέδιο και ο Σταύρος Δήμας, απερχόμενος Έλληνας επίτροπος στην ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος. «Είναι αρκετά σαφές ότι τα κείμενα αυτά χρειάζονται πολλές βελτιώσεις. Δεν είναι επαρκή, επειδή ως έχουν δεν θα επιφέρουν μειώσεις που θα κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών» έως το τέλος του αιώνα, σημείωσε.

Το προσχέδιο αναφέρει μόνο ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της θα πρέπει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές κατά 50 έως 95 τοις εκατό έως το τέλος του αιώνα, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση κατά 25 έως 40 τοις εκατό έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Δεν αναφέρεται σε μειώσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων μέχρι στιγμής αντιστοιχούν σε συνολική μείωση κάτω από 18% έως το 2020.

Το προσχέδιο, επίσης, δεν κάνει αναφορά στο «καυτό» ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη, προκειμένου να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ υποσχέθηκε 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2012, παραμένει όμως άγνωστο πόσα θα προσφέρουν άλλες πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Το Σάββατο διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη περίπου 100.000 άτομα, απαιτώντας δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Η αστυνομία προσήγαγε 19 διαδηλωτές, ωστόσο η κινητοποίηση δεν συνοδεύτηκε από σοβαράεπεισόδια.