Θετικά κρίνουν οι πολίτες το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σε έρευνα που διενεργήθηκε αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο απολαμβάνει την αποδοχή του 83% των πολιτών.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ, θετικές εντυπώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα εκφράζει το 70% ακόμη και των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (81%) περίμενε το αποτέλεσμα, όπως είχε αποτυπωθεί προεκλογικώς και στην παράσταση νίκης του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα, μάλιστα, «αν είστε ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα» θετικά απαντά το 55% –δηλαδή ποσοστό πολύ μεγαλύτερο αυτού που κατέκτησε το ΠΑΣΟΚ (43,9%)– ενώ ικανοποίηση δηλώνει και το 20% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των νέων υπουργών προηγείται ο Ανδ. Λοβέρδος και ακολουθούν οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Χ.Καστανίδης, Δημ.Ρέππας, Θ.Πάγκαλος, Λ.Κατσέλη, Τ.Μπιρμπίλη, Κ.Μπατζελή. Π.Γερουλάνος, Π.Μπεγλίτης και Χ.Παμπούκης.

Από την έρευνα προκύπτει πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων -71%- θεωρεί υπεύθυνο για την ήττα της ΝΔ τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Στους βασικούς λόγους της ήττας επισημαίνονται τα σκάνδαλα, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η κακή διακυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ αναδεικνύουν επιπλέον και τη συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης η οποία κρίνεται ως βασική αιτία από το 20%.