Στο πλευρό των πυρόπληκτων βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς έχει ήδη θέσει στη διάθεσή τους αρκετούς χώρους φιλοξενίας, ενώ θα συμμετάσχει και στα προγράμματα αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου ανακοινώθηκαν οι χώροι φιλοξενίας των πυρόπληκτων.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη διατεθεί το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, στο οποίο διαμένουν 60 δασοπυροσβέστες από την Κύπρο, το Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στην Αλίαρτο Βοιωτίας, με δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων.

Προσφέρθηκαν ακόμη 1000 μερίδες φαγητού και νερού σε πυροσβέστες, άνδρες του στρατού και εθελοντές.

Επίσης στον Ξενώνα «Μέριμνα Ι» της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» φιλοξενούνται 28 παιδιά με τους συνοδούς τους, από το Αναρρωτήριο Πεντέλης, καθώς και έξι κατάκοιτοι γέροντες από το Γηροκομείο της Πεντέλης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στον Μητροπολίτη Μαντίνειας και Κυνουρίας, κ.Αλέξανδρο να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα προγράμματα της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές.

Επιπλέον, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει προγραμματίσει ειδικές εκπομπές σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των ακροατών του για τη συνεισφορά τους σε αυτή την προσπάθεια.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, όσο και οι Συνοδικοί Ιεράρχες εξέφρασαν τη θλίψη τους και διαβεβαίωσαν για την «καρδιακή προσευχή τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους πληγέντες».