Ηνέα γρίπη Η1Ν1 εξαπλώνεται στον πλανήτη με «πρωτοφανή» ταχύτητα και η καταμέτρηση μεμονωμένων κρουσμάτων από τις πληγείσες χώρες δεν έχει πια νόημα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πανδημία και ζητά από τις κυβερνήσεις να επαγρυπνούν για ενδείξεις παθογόνου μετάλλαξης, όπως αύξηση των βαρέων περιστατικών ή των θανάτων ή μαζικές απουσίες σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

«Η πανδημία γρίπης του 2009 έχει εξαπλωθεί διεθνώς με πρωτοφανή ταχύτητα. Σε προηγούμενες επιδημίες, οι ιοί της γρίπης χρειάστηκαν περισσότερο από έξι μήνες για να εξαπλωθούν τόσο ευρέως όσο εξαπλώθηκε ο νέος ιός Η1Ν1 σε λιγότερο από έξι εβδομάδες» αναφέρει ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Αν και ο ιός είναι πράγματι αρκετά μεταδοτικός, η εντυπωσιακή ταχύτητα εξάπλωσης δεν αποκλείεται να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι διεθνείς αεροπορικές μεταφορές διευκολύνουν σήμερα τη μετακίνηση ασθενών πολύ περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες πανδημίες.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει επίσης ότι το εμβόλιο κατά του Η1Ν1 ίσως δεν θα μπορεί να διανεμηθεί ευρέως έως τα τέλη του έτους, καθώς πρώτα θα πρέπει να έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του.

Το 70% των αντιγριπικών εμβολίων παράγονται στην Ευρώπη και ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι οι χώρες παραγωγής θα κρατήσουν μεγάλο μέρος των παρτίδων για εσωτερική χρήση, αφήνοντας απροστάτευτες άλλες χώρες.

Μέχρι την τελευταία καταμέτρηση ο ΠΟΥ είχε καταγράψει 95.000 κρούσματα και 429 θανάτους από τη γρίπη των χοίρων.

Στην πραγματικότητα τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να ανέρχονται σε εκατομμύρια, τα περισσότερα όμως ήταν ήπια και δεν καταγράφηκαν, εκτιμούν οι επιδημιολόγοι.