Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τα ξημερώματα της Κυριακής, που ακολούθησαν τον θάνατο 16χρονου αγοριού από σφαίρες ειδικού φρουρού. Περί τα 300 άτομα είναι κλεισμένα στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου υπάρχει μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ.

Ομάδες νεαρών έχουν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επί της Πατησίων.

Από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός, παρά μόνο εικόνες τραπεζών, καταστημάτων, αστυνομικών υπηρεσιών της Αθήνας και της περιφέρειας να έχουν παραδοθεί στη φωτιά.

Το πρωί της Κυριακής μεγάλη φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου όμως δεν μπορούσε να πλησιάσει η Πυροσβεστική.

Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής -δηλαδή τις κλήσεις που δέχτηκε- στην Αθήνα κάηκαν 16 τράπεζες, 20 καταστήματα και 12 αυτοκίνητα, με αποκορύφωμα τρεις μεγάλες πυρκαγιές στην οδό Ερμού και στο Μοναστηράκι, καθώς και στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως.

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε κατάστημα στην Καπνικαρέα, όπου καταστράφηκαν σχεδόν τρεις όροφοι, σε άλλο κατάστημα στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου κάηκε και ένα αυτοκίνητο.

Η είδηση του πυροβολισμού του 16χρονου αγοριού από τον ειδικό φρουρό κινητοποίησε τη νύχτα του Σαββάτου νεαρούς, που αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων, από όπου ξεκίνησαν πορεία. Στη συνέχεια, η ομάδα διασπάστηκε και τμήματά της κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Μεγάλο κομμάτι της πορείας πολιόρκησε μια διμοιρία στην οδό Σόλωνος, ενώ στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Βαλτετσίου στήθηκαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και δακρυγόνα.

Στην οδό Στουρνάρη και στον ευρύτερο χώρο του Πολυτεχνείου η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική εξαιτίας της ρίψης μολότοφ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Ομάδες διαδηλωτών κλείστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο.

Ένταση επικράτησε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επί της οδού Συγγρού στις φλόγες παραδόθηκαν τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, και σπάσανε τα τζάμια άλλων.

Η κατάσταση ήταν τεταμένη και γύρω από τον Ευαγγελισμό, όπου μεταφέρθηκε ο 16χρονος για να διαπιστωθεί απλώς ο θάνατός του.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης, ενώ αδύνατη ήταν η πρόσβαση σε βασικές οδικές αρτηρίες.

Επεισόδια σε όλη την Ελλάδα

Σημαντικές υλικές ζημιές, καθώς και φωτιές σε καταστήματα προκλήθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πορείας ομάδας ατόμων, με αφορμή τα επεισόδια. Ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε κατά των αστυνομικών τμημάτων Λευκού Πύργου και Ανω Πόλης, στα οποία προκλήθηκαν φθορές.

Οι διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές και σε έξι υποκαταστήματα τραπεζών, σε δύο καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, σε δύο σούπερ μάρκετ, σε ένα βιβλιοπωλείο, καθώς και σε ένα κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών.

Η ομάδα των νεαρών που εξήλθε από τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πετώντας πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκάλεσε ζημιές σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή.

Στα Ιωάννινα περισσότερα από 100 άτομα επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο και εκτόξευσαν πέτρες, τούβλα και άλλα αντικείμενα, προκαλώντας ζημιές. Ταυτόχρονα διέκοψαν την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο με κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Καταδιωκόμενοι από αστυνομικούς κινήθηκαν προς το συνεργείο αυτοκινήτων της αστυνομίας, στο οποίο επιτέθηκαν με πέτρες και τούβλα.

Ομάδες νεαρών συνεπλάκησαν με αστυνομικούς κατευθυνόμενοι προς την παραλίμνια περιοχή, αλλά σε μικρότερη έκταση από ό,τι στην αρχή.

Μεγάλης έκτασης επεισόδια προκλήθηκαν και στα Χανιά. Τα επεισόδια άρχισαν, όταν περίπου 150 νεαροί συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό μέγαρο, όπου άρχισαν να πετούν πέτρες και αντικείμενα προκαλώντας υλικές ζημιές στο κτίριο.

Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών κατάφεραν να διαλύσουν τους νεαρούς.

Ωστόσο εκείνοι ανασυντάχθηκαν και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών και επιχειρήσεων σπάζοντας τζαμαρίες και βιτρίνες.

Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν φθορές στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα, στα γραφεία της ΑΝΕΚ, καθώς και στο φαρμακείο του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Στην Πάτραπροκλήθηκανζημιές σε περιπολικά της Αστυνομίας και σε υποκαταστήματα τραπεζών, όταν περίπου 200 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, όταν συγκεντρωμένοι έφθασαν το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας στην οδό Ερμού, άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ, πέτρες και ξύλα προς τα σταθμευμένα οχήματα της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένα περιπολικό και να υποστούν υλικές ζημιές αλλά οκτώ αυτοκίνητα.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους, ενώ λίγο αργότερα πάλι άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν βόμβα μολότοφ κατά υποκαταστήματος τράπεζας στην οδό Ζαΐμη, ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές σε άλλο υποκατάστημα τράπεζας στην διασταύρωση των οδών Ερμού και Κανακάρη. Επίσης άγνωστοι πέταξαν πέτρες κατά υπηρεσιακών αυτοκινήτων, που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ της Αστυνομίας στην οδό Αμερικής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αποφυγή τυχόν νέων επεισοδίων.

Επίσης πληροφορίες για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσεις για τα Χανιά και το Αγρίνιο.