Ο ιερομόναχος Γερμανός θα ασκεί εφεξής τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στη Μονή Βατοπαιδίου, τα οποία αφαιρέθηκαν απο τον ηγούμενο Εφραιμ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Η απόφαση για τον αντικαταστάτη του Εφραίμελήφθη σήμερα, Δευτέρα, από το οκταμελές ηγουμενοσυμβούλιο του Βατοπαιδίου, που επιπλέον ανακοίνωσε ότιο κ. Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να αποφασίσει η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εαν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να συζητήσει τις εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία.

Ώρα πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική Επιτροπή

Την ίδια ώρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδιο έχει έρθει η σειρά των πολιτικών προσώπων. Συνολικά 11 πρόσωπα θα καταθέσουν αυτήν την εβδομάδα.

Η προσέλευση των πολιτικών στην Εξεταστική αρχίζει το απόγευμα της Δευτέρας με τα επί ΠΑΣΟΚ κυβερνητικά στελέχη Γ. Δρυ και Απ.Φωτιάδη, καθώς και με τον νυν υφυπουργό Οικονομικών Α.Μπέζα, ο οποίος ανεκάλεσε πρόσφατα τις προ του 2004 αποφάσεις, αλλά όχι και τις επόμενες, επί ΝΔ, που άνοιξαν τον δρόμο για τις ανταλλαγές με τα ακίνητα του Δημοσίου.

Την Τρίτη και την Τετάρτη πρόκειται να εξετασθούν, χωρίς να έχει αποφασιστεί η ακριβής σειρά, ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντός και ο υφυπουργός Κ.Κιλτίδης, οι διατελέσαντες υπουργοί Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης και Β.Μαγγίνας, καθώς και ο τέως υπουργός Γ.Βουλγαράκης.

Τελευταίοι είναι οι Π.Δούκας, Ευ.Μπασιάκος και Θ.Ρουσόπουλος, οι οποίοι περιλαμβάνονταν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Στην Εξεταστική Επιτροπή δεν αποκλείεται να καταθέσουν και άλλα πρόσωπα, όπως ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.