Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του επενδυτικού σύμβουλου Α.Κοιρανίδη στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπαιδίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα, η εταιρεία Madeus αγόρασε το 30% του Ομίλου Πάπιστα αντί 35 εκατ. ευρώ με κεφάλαια της Μονής. Επιπλέον, η εταιρεία Rassadel -επίσης με κεφάλαια της Μονής- μετέχει στο 30% της «Ανθεμιάδας».

Ο μάρτυρας έσπευσε να τονίσει ότι όλα έγιναν νόμιμα, ενώ συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η υπόθεση σπιλώνονται πρόσωπα.

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «τριγωνική σχέση Μονής-Πάπιστα και υπουργείου Οικονομικών». Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Μ.Καρχιμάκης υποστηρίζει ότι στο «τρίγωνο Πάπιστα- Μονής (μέσω RASSADEL και MADEUS), εμπλέκεται το υπουργείο Οικονομικών με σκανδαλώδεις μισθώσεις τριών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη».

Κατά τον βουλευτή είναι προφανές ότι το αίτημα διαλεύκανσης των χρηματικών διαδρομών και ροών της Μονής προς τρίτα πρόσωπα καθίσταται ακόμα κρισιμότερο, καθώς αλλεπάλληλες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την τριγωνική σχέση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σπεύσει να βγάλει πόρισμα. Χωρίς να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ ή τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο Ευ.Αντώναρος χαρακτήρισε υποκριτικό και ψεύτικο το γεγονός ότι ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστικήπολιτικά πρόσωπα, κάποιοι να σπεύδουν βιαστικά να βγάλουν πόρισμα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη αναδεικνύεται το μέγεθος του σκανδάλου και ο δικομματικός-διαχρονικός χαρακτήρας του.

«Και ας σταματήσουν, εναλλάξ, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων να κάνουν ο ένας τον εισαγγελέα στον άλλο, δίνοντας στη δημοσιότητα μια αίσθηση πνεύματος και ηθικής, όταν έχουν και οι δύο ευθύνες και δεν κάθονται να τις αναστοχαστούν.»

Σε σχόλιό του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ.Βελόπουλος σχολίασε: «Ο διαχειριστής Αθως Kοιρανίδης μας είπε ότι όλα είναι νόμιμα. Τίποτα επιλήψιμο δεν έγινε, τίποτα παράνομο, τίποτα μεμπτό. Ο κ. Αθως στο τέλος θα μας πει ότι δεν υπάρχει ούτε Εφραίμ, ούτε Βατοπαίδι, ούτε χερσόνησος Αθως, έλεος.»