Κ ατά 5% υψηλότερο από πέρυσι είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Η έρευνα, που έγινε στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ανέβασε το κόστος για το εφετινό πασχαλινό τραπέζι για 8-10 άτομα από 91,65 ως και 152 ευρώ, τιμή στην οποία περιλαμβάνονται τα υλικά για τη μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αβγά και φρούτα. Ενα αντίστοιχο τραπέζι πριν από έναν χρόνο κόστιζε από 90 ως 144 ευρώ.

Στην Κεντρική Αγορά Αθηνών η επικρατούσα τιμή για τα εγχώρια αρνιά γάλακτος διαμορφώθηκε χθες στα 6,50 ευρώ το κιλό ενώ για τα κατσίκια στα 7 ευρώ το κιλό. Λίγο φθηνότερα ήταν τα αρνιά Βουλγαρίας – μέση τιμή 5,30 ευρώ το κιλό-, ενώ για τα αρνιά της FΥRΟΜ η τιμή ήταν λίγο χαμηλότερη- στα 5 ευρώ το κιλό. Ωσπου να φθάσουν στον καταναλωτή οι τιμές ανεβαίνουν, ανάλογα με το σημείο πώλησης, ως και τρία ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζουν ήδη τα 10 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, η λιανική τιμή για το εγχώριο κατσικάκι κυμαίνεται εφέτος από 7,49 ως 9,80 ευρώ ενώ για το αρνάκι γάλακτος είναι κατά τι χαμηλότερη (7,49 ως 8,80 ευρώ), τιμές που για την ώρα παραμένουν αντίστοιχες με την περυσινή πασχαλινή περίοδο.

Ενώ όμως οι αυξήσεις στο κρέας είναι περιορισμένες, η καταναλωτική ένωση επισημαίνει ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, για τα οποία οι αυξήσεις κυμαίνονται από 15,26% ως και 18%. Ετσι η ανώτερη τιμή για τις ντομάτες (3,40 ευρώ το κιλό) είναι κατά ένα ευρώ υψηλότερη από πέρυσι, ένα ευρώ έχει «τσιμπήσει» το τσουρέκι, η τιμή του οποίου διαμορφώνεται από 5 ως και 15 ευρώ, ενώ σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα αβγά (ως 0,31 ευρώ το τεμάχιο, όταν το περασμένο Πάσχα δεν ξεπερνούσαν τα 0,23 ευρώ).

Το ΚΕΠΚΑ διαπιστώνει επίσης μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων, με αποτέλεσμα ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών να είναι ως και 66% ακριβότερο από ένα με τα ίδια προϊόντα, τα οποία όμως είναι αγορασμένα στις χαμηλότερες τιμές.