Σε όλη την Ελλάδα επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις των βιβλιοθηκονόμων αλλά και των πανεπιστημιακών για τον αποκλεισμό των βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την αδυναμία των ΑΕΙ να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους. Οι γενικές συνελεύσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και τα διαβήματα των ακαδημαϊκών οργάνων καταγγέλλουν τη διάλυση των βιβλιοθηκών τους οι οποίες αποτελούν και το πιο ζωντανό κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας των ΑΕΙ.

«Το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί για να μπορέσουν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, με κύριο στόχο την υποστήριξη της εκπαίδευσης, της διδασκαλίας και της έρευνας και τη δημιουργία ενημερωμένων και συνειδητοποιημένων χρηστών της πληροφορίας» λέει εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ο πρόεδρός τους, καθηγητής κ. Βασ.Παπάζογλου. «Με τη χρηματοδότηση του ΕΠΕΑΕΚ 2 (κοινοτικά κονδύλια) δημιουργήθηκαν στα πανεπιστήμια οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορούν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες να στηρίξουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο» συνεχίζει. «Θα ήταν επικίνδυνο να υποστηρίξει κανείς ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσής τους. Επομένως, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου οι βιβλιοθήκες ανέμεναν χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων υποδομών και νέων υπηρεσιών- αλλιώς δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν» καταλήγει ο κ. Παπάζογλου.

«Είναι γεγονός ότι με τη συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας τα προγράμματα τα οποία αφορούσαν τις βιβλιοθήκες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας μας έχουν αναβαθμίσει και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει εξ αρχής τις βασικές υποδομές υποστήριξης της εκπαίδευσης και της έρευνας» λέει σχετικά ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Μιχ.Δερμιτζάκης . «Για πρώτη φορά στα 170 χρόνια υπάρξεως του Πανεπιστημίου των Αθηνών, οι καθηγητές και οι φοιτητές έχουν στη διάθεσή τους μέσα και υπηρεσίες βιβλιοθήκης τα οποία ως πριν από μερικά χρόνια μας ήταν παντελώς άγνωστα. Ο προγραμματισμός ο οποίος υπήρχε και υπάρχει για νέες δράσεις και υπηρεσίες, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που δημιουργούνται, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη χρηματοδότησή τους από το λεγόμενο Δ΄ Πακέτο Κοινοτικής Στήριξης». Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει να γίνουν οι χρηματοδοτήσεις των βιβλιοθηκών μέσω άλλου κοινοτικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα μέσω των χρηματοδοτήσεων του έργου της Κοινωνίας της Πληροφορίας «Υπηρεσίες προς τον Πολίτη». «Φαντάζομαι ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι φοιτητές και το προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας εμπίπτουν σε αυτές τις υπηρεσίες» καταλήγει. Διάλυση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών έχει καταγγείλει και η Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, οι εκπρόσωποι της οποίας τονίζουν ότι το αποτέλεσμα του οικονομικού αποκλεισμού των βιβλιοθηκών θα είναι η απόλυση 500 βιβλιοθηκονόμων στο τέλος του 2008, ενώ συγχρόνως δεν θα είναι εφικτή η υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων τα οποία έχουν ξεκινήσει.