Σ υναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στην ΕΥΠ αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αεροπορίας έπειτα από σήμα που έστειλαν οι ιταλικές Αρχές στο οποίο ανέφεραν ότι « ανακάλυψαν χθες το απόγευμα στο Μπάρι δύο πυραύλους τύπου Αmraam (χωρίς τις κεφαλές τους) τους οποίους φέρουν πολεμικά αεροσκάφη τύπου F16».

Οι δύο «πύραυλοι» βρέθηκαν μέσα σε φορτίο με… πορτοκάλια που μετέφερε φορτηγό με γερμανικές πινακίδες και δύο γερμανούς οδηγούς, το οποίο είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα από την έδρα εταιρείας εξαγωγών εσπεριδοειδών στο Αργος. Αρχικώς, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έκαναν λόγο για «πρωτοφανή υπόθεση λαθρεμπορίου οπλικών συστημάτων» , χωρίς μάλιστα να είναι σε θέση να γνωρίζουν την προέλευση, τον προορισμό και την ενδεχόμενη χρήση των δύο «πυραύλων».

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτος έλεγχος και καταμέτρηση των πυραύλων σε τέσσερις αποθήκες της Αεροπορίας σε όλη τη χώρα, χωρίς να εντοπισθεί κανένα έλλειμμα. Ωστόσο αργά το βράδυ η υπόθεση έλαβε άλλη διάσταση. Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αεροπορίας, « από τις έρευνές μας διαπιστώσαμε ότι μέσα στο φορτηγό με τα πορτοκάλια που ανακάλυψαν οι Ιταλοί ήσαν ομοιώματα πυραύλων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές ασκήσεις στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.Τα ομοιώματα αυτά μας τα είχε παραχωρήσει προ διετίας μια γερμανική εταιρεία οπλικών συστημάτων και εμείς τα επιστρέφαμε μέσω ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας!Η μεταφορική εταιρεία φόρτωσε στο ίδιο φορτηγό και πορτοκάλια στο πλαίσιο συμφωνίας της με την εταιρεία εξαγωγής εσπεριδοειδών του Αργους.Και έτσι δημιουργήθηκε η σύγχυση των ιταλών αξιωματικών,οι οποίοι πίστεψαν ότι πρόκειται για λαθρεμπόριο όπλων, ενώ ήταν νόμιμη μεταφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τη διαλεύκανση της μυστηριώδους υπόθεσης ήταν έτοιμα προς αναχώρηση για την Ιταλία κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να συνεργασθούν με τις ιταλικές υπηρεσίες. Παράλληλα είχαν αναπτυχθεί σενάρια περί κλοπής πυραύλων από… τουρκικές βάσεις, με εμπλοκή της Αλ Κάιντα, προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελικόπτερα – υπάρχει αυτή η τεχνική δυνατότητα- και στη συνέχεια να πληγούν διάφοροι στόχοι σε ευρωπαϊκές πόλεις.