Σε τροχιά σύγκρουσης μετά… διαπραγματεύσεων τίθεται η πολύμηνη σύγκρουση του Δήμου Γαλατσίου με τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, για την εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου της πόλης, γνωστού ως Παλαί. Εναν χρόνο μετά την παραχώρησή του- από τα Ολυμπιακά Ακίνητα- στην κοινοπραξία της Ακροπόλ Χαραγκιώνης και της πορτογαλικής
Sonae Sierra προς εμπορική χρήση, και εν αναμονή της αδειοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης όσο και τοπικοί φορείς επαγρυπνούν δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προσφύγουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με απώτερο στόχο την ακύρωση της σύμβασης. Η επένδυση τύπου Μall, με χρονοδιάγραμμα
λειτουργίας ως το φθινόπωρο του 2008, πυροδοτεί άλλωστε φόβους για τη μετατροπή του Γαλατσίου σε… Καλκούτα. Με 10-12 εκατ. επισκέπτες ετησίως, η πλειονότητα των οποίων θα κινείται αναγκαστικά με ΙΧ, αφού ο σταθμός μετρό «Αλσος Βεΐκου» της υπό μελέτη γραμμής 4 δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν από το 2015.

Ησύγκρουση του Δήμου Γαλατσίου με τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ για την εκμετάλλευση του Παλαί αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το 2005 με την ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που επιτρέπει εμπορικές χρήσεις στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η περίπτωση του Παλαί είναι ωστόσο μοναδική στον κατάλογο των Ολυμπιακών Ακινήτων, καθώς δεν καλείται να φιλοξενήσει ήπιες εμπορικές χρήσεις απαραίτητες για τη βιωσιμότητά του, αλλά διατίθεται εξ ολοκλήρου για τη μετατροπή του σε υπερμέγεθες εμπορικό κέντρο τύπου Μall.

Το κλειστό αυτό στάδιο, 5.200 θέσεων, κατασκευάστηκε σε έκταση του δασοκτήματος Βεΐκου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για να στεγάσει τα αγωνίσματα της γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης- πινγκ πονγκ. Καταλαμβάνει 38 στρέμματα, σε συνολική έκταση 90 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δόμησης και άλλων οκτώ.

Παρά τις αρχικές, και από επίσημα χείλη, δεσμεύσεις της πολιτείας για τη διατήρηση του αθλητικού χαρακτήρα του, τον Ιούνιο του 2006 παραχωρείται έπειτα από διαγωνισμό στην κοινοπραξία Χαραγκιώνη- Sonae Sierra προς εμπορική εκμετάλλευση για 40 χρόνια, με δικαίωμα εξαετούς παράτασης. Ο όμιλος Χαραγκιώνη εκτιμά το ύψος της επένδυσης στα 78 εκατ. ευρώ, σχεδιάζοντας περί τα 180 καταστήματα, μεταξύ άλλων σουπερμάρκετ, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα τεχνολογίας, ειδών σπιτιού, αίθουσες bowling, εστιατόρια, καφέ, καθώς και πολυκινηματογράφο με περισσότερες από τρεις αίθουσες.

Το φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο δεν μπορεί ωστόσο να επισκιάσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Η Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας για το Παλαί καταγγέλλει εκτός των άλλων εγκατάλειψη, διοργανώνοντας πριν από λίγους μήνες επιχείρηση διάσωσης της δενδροφύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου αντιτίθεται ανοιχτά στην προοπτική του νέου Μall, φοβούμενος τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Την ίδια στιγμή, πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις και σενάρια ενοποίησης του Παλαί με το Αλσος Βεΐκου.

Ειδικά η δυνατότητα επιπλέον δόμησης 8.000 τ.μ. (προς την πλευρά της Ν. Ιωνίας), που θα έλθουν να προστεθούν στο Παλαί, γίνεται θρυαλλίδα, καθώς κρίνεται ότι « δεν συνάδει με το γράμμα του σχετικού νόμου του 2005.Στο πλαίσιό του, η αλλαγή χρήσης αφορά το υφιστάμενο κέλυφος και μόνον, ενώ εν συνεχεία στη σύμβαση παραχώρησης γίνεται σαφής η δυνατότητα επιπλέον δόμησης. Η επέκταση κρίνεται δυνατή,με το σκεπτικό της εξάλειψης του χαμηλού συντελεστή δόμησης (0,5)». « Δεν είναι μόνον η δημιουργία ενός μεγαλύτερου τσιμεντένιου όγκου » σημειώνει η κυρία Ελένη Αυλωνίτου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πολίτες σε Δράση. « Το σημαντικό είναι ότι το εμπορικό αυτό κέντρο θα επιφέρει μία βίαιη και, κυρίως, μη αναστρέψιμη καταστροφή της φυσιογνωμίας μιας έκτασης που έχει πρόσωπο στα Τουρκοβούνια, έχει χαρακτηριστεί ως δασική και δεν μπορεί πια να προστατευθεί.Το ορατό αποτέλεσμα θα είναι η απαξίωση του Αλσους Βεΐκου».

Η ξεχασμένη σύμβαση
Την ιστορία περιπλέκει ιδιαίτερα ο ρόλος του πρώην δημάρχου της πόλης κ. Θ. Τούντα, ο οποίος έχει δημοσίως κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση μεγάλου τμήματος της κινητής περιουσίας των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η προσφορά της φημολογείται ότι έγινε με «αντάλλαγμα» την ανοχή του στο καυτό θέμα της μεταολυμπιακής χρήσης του Παλαί. Τοπική εφημερίδα της πόλης, με μαύρο πρωτοσέλιδο, έχει καταγγείλει έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση του υλικού: ο σαφώς ευνοημένος Δήμος Γαλατσίου παραλαμβάνει επτά παρτίδες ολυμπιακού υλικού, έξι εκ των οποίων δεν φαίνονται πουθενά. Μόνον η μία έχει καταγραφεί στα κατάστιχα του δήμου και έχει κοινοποιηθεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου- η υπόθεση βρίσκεται τη στιγμή αυτή στα εισαγγελικά χέρια ενώ μηνύσεις πέφτουν εκατέρωθεν βροχή.

Η αναζήτηση της σύμβασης που υπογράφεται ανάμεσα στα Ολυμπιακά Ακίνητα και την κοινοπραξία Χαραγκιώνη- Sonae Sierra γίνεται ανέκδοτο στους διαδρόμους του Δήμου Γαλατσίου. Τα παράδοξα είναι δύο: ουδείς έχει φροντίσει να την κοινοποιήσει στον δήμο, αλλά και ουδείς ανταποκρίνεται όταν τη ζητούν επίμονα βουλευτές, όπως ο κ. Φ. Κουβέλης με ερώτησή του προς το υπουργείο Πολιτισμού, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Τούντας δηλώνει ότι ουδέποτε την παρέλαβε, ενώ ο νέος δήμαρχος κ. Κ. Τσίρος που την ψάχνει, τη βρίσκει τελικά, όλως τυχαίως, σε ένα… συρτάρι, χωρίς καμία επίσημη ένδειξη, φερ΄ ειπείν αριθμό πρωτοκόλλου.

Οπως και να ΄χει, ο δήμος – με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης Πολίτες σε Δράση- αρχίζει δικαστικό αγώνα για την ακύρωσή της. Ο ίδιος ο κ. Τσίρος, πάντως, φαίνεται την ίδια ώρα διατεθειμένος να διαπραγματευτεί. Μιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε μεν τη σημασία που έχει η ακύρωση της σύμβασης για το Γαλάτσι, αλλά εμφανίστηκε έτοιμος να συμβιβασθεί με την προϋπόθεση ότι θα παραχωρηθούν στον δήμο περίπου 4,2 στρέμματα της συνολικής έκτασης- κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο τέως γενικός γραμματέας των Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Σπ. Κλαδάς.

Το σημείο που φαίνεται να τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το κόστος συντήρησης της εγκατάστασης. Αυτό είναι εξάλλου και το επίσημο κίνητρο παραχώρησης του Παλαί στην κοινοπραξία, από την πλευρά των Ολυμπιακών Ακινήτων. Στελέχη της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι ο κ. Τσίρος κάμπτεται, αναλογιζόμενος ότι σε περίπτωση λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, τα έσοδα του δήμου θα αυξηθούν κατακόρυφα: υπάρχει πρόβλεψη ειδικού δημοτικού φόρου, της τάξεως του 2% επί του ετήσιου τζίρου του νέου Μall. Διόλου αμελητέου.