Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, άρχισε χθες στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη του δικηγόρου Κ. Πλεύρη και των υπευθύνων της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου. Η δίωξη, που κινήθηκε για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο αδίκημα, ασκήθηκε κατόπιν δικαστικής έρευνας η οποία διενεργήθηκε με αφορμή την αναφορά αντιρατσιστικής οργάνωσης για το βιβλίο του κ. Πλεύρη «Οι Εβραίοι. Ολη η αλήθεια».

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα, στην οποία κυριάρχησε η ένταση, ήταν μέλη της αντιρατσιστικής οργάνωσης και ομοϊδεάτες του συγγραφέα κατηγορουμένου, ο οποίος είχε δίπλα του και τον γιο του Αθ. Πλεύρη, νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΛΑΟΣ. Στους τοίχους γύρω από το δικαστήριο υπήρχαν κολλημένα χαρτιά με το σύνθημα: «Χίτλερ, Ες-Ες, Ελλάς».

Το δικαστήριο με την έναρξη της δίκης δεν δέχτηκε να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες δύο πολίτες εβραϊκής καταγωγής διότι κατά την κρίση του «δεν υπάρχει αμέσως παθών».

Η εκπρόσωπος της αντιρατσιστικής οργάνωσης κυρία Αννα Στάη, η οποία εξετάστηκε ως πρώτη μάρτυρας, είπε ότι ο κ. Πλεύρης με το βιβλίο του «προτρέπει συνανθρώπους εναντίον συνανθρώπων μόνο και μόνο γιατί έχουν συγκεκριμένη θρησκεία και καταγωγή».

Επίσης η κυρία Στάη χαρακτήρισε το βιβλίο του κατηγορουμένου «ρατσιστικό που ενσταλάζει μίσος» και συμπλήρωσε ότι ο κατηγορούμενος θεωρεί υπεύθυνους τους εβραίους ακόμη και για τα μεταλλαγμένα. Ακόμη ανέφερε ότι στο βιβλίο του «εγκωμιάζει τη γενοκτονία και κάνει κάλεσμα για μια νέα». Ο κ. Πλεύρης αντέταξε ότι όλα αυτά «είναι στη φαντασία» της μάρτυρος, η οποία επέμεινε στις θέσεις της, λέγοντας ότι στο βιβλίο του γράφει ότι «κακώς ηττήθηκαν τα Ες-Ες».

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος δικηγόρος υπεραμύνθηκε του έργου του. Είπε πως είναι ιστορικός και γράφει βιβλία και ότι έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον να γράφει «κατά των εβραιοσιωνιστών». Επιπλέον ισχυρίστηκε: «Τα έξι εκατομμύρια νεκρών στο Ολοκαύτωμα είναι ένα παραμύθι. Αυτή είναι η γνώμη μου και δεν θα δικαστώ γι΄ αυτό. Και καλά τους έκαναν».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.