Oπεριφερειάρχης θα είναι ο απόλυτος άρχων στον τόπο της δασοπυρόσβεσης, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς τη κυβέρνησης. Πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι και δήμαρχοι θα λογοδοτούν και θα παίρνουν εντολές από αυτούς, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος αποτελεσματικής αντίδρασης του κατασταλτικού μηχανισμού μετά το ξέσπασμα μιας πυρκαϊάς. Πρόκειται για μία από τις αλλαγές στη δασοπροστασία και στην πυρόσβεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να εξορθολογίσει το διάτρητο σύστημα, η ανικανότητα του οποίου οδήγησε στην αποτέφρωση δύο εκατομμυρίων στρεμμάτων γης το περασμένο καλοκαίρι.

Για να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση δυνάμεων και να μειωθεί ο χρόνος αντίδρασης στην πυρκαϊά, υπεύθυνος για τον συντονισμό και την πυρόσβεση θα είναι ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, ο οποίος θα έχει υπό την ευθύνη και τις διαταγές του την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και τη νέα, ενδυναμωμένη, Δασική Υπηρεσία.

Ο περιφερειάρχης δεν θα λογοδοτεί στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως γινόταν ως σήμερα, αλλά θα λειτουργεί ανεξάρτητα, έχοντας απόλυτη δικαιοδοσία επί των μέσων που υπάγονται στη δική του αρμοδιότητα. Στόχος είναι να αποφευχθεί η εικόνα του περασμένου θέρους, οπότε οι περιφερειάρχες έριχναν την ευθύνη στους πυροσβέστες και αυτοί με τη σειρά τους στους δήμους, αδυνατώντας να πραγματοποιήσουν την ουσιαστική εργασία τους, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά. Γενικώς, στον αμιγώς επιχειρησιακό τομέα παρατηρείται διυπουργική συναίνεση (Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης) για τον χωρισμό της δασοπροστασίας ανά διοικητική περιφέρεια. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα σχέδια της καταστολής της φωτιάς. Στο αμιγώς επιχειρησιακό κομμάτι, θα υπάρχουν δύο κλίμακες στις οποίες διαδοχικά θα εμπλέκονται όλες οι δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση των πυρκαϊών.

Η πρώτη κλίμακα καθορίζεται ως τα πρώτα 15 λεπτά της πυρκαϊάς, κατά τα οποία θα επεμβαίνουν η νέα Δασική Υπηρεσία και οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη δεύτερη κλίμακα η σκυτάλη θα περνά στις καθαρά κατασταλτικές δυνάμεις, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση του δάσους ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Στον αρχικό σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα καίνε ξύλο, δηλαδή τη νεκρή βιομάζα που μένει αναξιοποίητη. Οδηγός της κυβέρνησης για το νέο σχέδιο δασοπροστασίας είναι η τριετία Μητσοτάκη (1990-1993), οπότε αποφασίστηκε- αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ- η σύσταση Δασικού Σώματος.

Ενας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ.Κιλτίδη, ο οποίος έχει χρεωθεί την καυτή πατάτα της δασικής πολιτικής, είναι η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της διαλυμένης, την τελευταία δεκαετία, Δασικής Υπηρεσίας. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλισθεί ένα ελάχιστο ποσοστό εσωκομματικής συναίνεσης, οι κορυφαίοι και συναρμόδιοι υπουργοί, Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς έχουν δώσει στον κ. Κιλτίδη το «πράσινο φως» να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα σε όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα. Μάλιστα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αρχίσει σειρά επαφών σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να έχει προσωπική άποψη για τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, ανάλογα με την ιδιαιτερότητά της.

Θεμελιώδες πρόβλημα της Δασικής Υπηρεσίας είναι η έλλειψη προσωπικού, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία προς δεκαπενταετίας αριθμούσε 5.500

υπαλλήλους. Ακόμη όμως και οι ελάχιστοι εν ενεργεία υπάλληλοι είναι σε ποσοστό 90% άνω των 50 ετών. Ενας από τους αρχικούς στόχους είναι η ενεργοποίηση των πορισμάτων της διακομματικής επιτροπής 1991-1993. Σύμφωνα με αυτήν, το Δασικό Σώμα θα λειτουργούσε 365 ημέρες τον χρόνο, με αυτόνομο ταμείο δασικής ανάπτυξης και σχολή από την οποία θα αποφοιτούν εξειδικευμένα στελέχη.

Σύντομα αναμένεται η ενεργοποίηση του Φορέα Δασών, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται ήδη από τον νόμο 3208/2003 και θα έχει ως κύρια ευθύνη τις απαραίτητες τεχνητές αναδασώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κιλτίδης έχει ζητήσει από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) να διατυπώσουν προτάσεις εφόσον θεωρούν ότι υπάρχει λόγος να διευρυνθούν ή να μειωθούν οι ευθύνες τους στην πυρόσβεση και στην προστασία των δασών.

Οι πρόεδροι των δύο ενώσεων, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης και ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δ.Δράκος , έχουν επικοινωνήσει προσωπικά με τον κ. Κιλτίδη και έχουν δεσμευθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους ως το τέλος του έτους.