Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει δεύτερη προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της χώρας μας διότι δεν ήρε την απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας ηλεκτρονικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρικών παιγνίων («φρουτάκια»), όπως υπαγορευόταν από την πρώτη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου στις 26 Οκτωβρίου 2006.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων διαπίστωσε ότι παρά την καταδικαστική απόφαση η Ελλάδα δεν συνεμορφώθη και εξακολουθεί να επιτρέπει τη λειτουργία των τυχερών μηχανών μόνο στους χώρους των καζίνων. Ετσι αποφάσισε την κατάθεση δεύτερης προσφυγής. Αναμένεται, όπως είναι φυσικό, ότι το Ευρωδικαστήριο θα λάβει την ίδια απόφαση άρσης της απαγόρευσης και στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα από την επο μένη θα πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο 31.798 ευρώ ημερησίως ως την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των απαραίτητων τροπολογιών του νόμου 3037/2002. Τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης θα πρέπει να συνεργασθούν για την τροποποίηση του νόμου- διαφορετικά θα πρέπει να πληρώνουν το πρόστιμο.

Η αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ελλάδα έγκειται στο γεγονός ότι εφαρμόζεται ο νόμος 3037/2002 με τον οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία των παιγνίων σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο εκτός των καζίνων. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και ποινές για τους παρανομούντες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει όλα τα παίγνια ψυχαγωγικά, ενώ η ελληνική πλευρά τα χαρακτηρίζει τυχερά παιχνίδια.

Η διαφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Ελλάδας για τα «φρουτάκια» άρχισε ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο του 2002. Ο νόμος 3037/2002 τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουλίου 2002. Στη συνέχεια η Επιτροπή απέστειλε επιστολές (η δεύτερη ήταν προειδοποιητική) στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών με τις οποίες εζητείτο η αλλαγή των επίμαχων διατάξεων, οι οποίες έθεταν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.

Οι απαντητικές επιστολές της Ελλάδας δεν έπεισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το 2004 απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη (ένα στάδιο πριν από την προσφυγή). Η ελληνική πλευρά στις απαντητικές επιστολές της αναγνώριζε ότι «ο νόμος 3037/2002 ενδέχεται να θέτει εμπόδια στο ενδοκοινοτικό εμπόριο των ηλεκτρονικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρικών παιγνίων και κατά συνέπεια να θίγεται η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών».