Περισσότερα από 200 νεκρά πουλιά έχουν περισυλλεγεί από τη λίμνη Κορώνεια μέσα σε μόλις τρεις ημέρες (14-17 Σεπτεμβρίου) από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων. Η αδιαφορία και η ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών πλήττουν για τρίτη φορά μια λίμνη διεθνούς σημασίας- η περιοχή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar. Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων συνδέουν τον θάνατο των πτηνών με τη μεγάλη συγκέντρωση τοξικών ουσιών καθώς έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για γρίπη των πτηνών. Η μείωση της στάθμης των υδάτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσε αύξηση της συγκέντρωσης παθογόνων μικροοργανισμών, τους οποίους τα πουλιά προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Το Εργαστήριο Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ερευνά ποιο βακτηρίδιο ευθύνεται για τον θάνατο των πτηνών. Το πιο πιθανό αίτιο φαίνεται να είναι η αλλαντίαση, ένα είδος τοξίνωσης που οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν τοξίνες του Clostridium botulinum. Πρόκειται για την τρίτη οικολογική καταστροφή στην ίδια λίμνη. Η πρώτη σημειώθηκε το 1995, όταν η ρύπανση νέκρωσε όλα τα ψάρια χωρίς ποτέ να προσδιοριστεί η αιτία, και η δεύτερη το 2004, όταν περίπου 3.000 πουλιά βρέθηκαν νεκρά – ανάμεσά τους και σημαντικά είδη, όπως οι πελεκάνοι. Ερευνες σε εργαστήρια της Μεγάλης Βρετανίας είχαν αποδώσει τότε τους θανάτους σε αλλαντίαση. Τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των νεκρών πτηνών συλλέγονται και πολλά προστατευόμενα και απειλούμενα είδη, όπως φλαμίνγκο, αβοκέτες, βαρβάρες, νανοβουτηχτάρια, λασπότρυγγες και μαυρογλάρονα. Οι συνεργάτες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα συστηματική έρευνα στην περιοχή για να διερευνηθεί το μέγεθος της απώλειας.

Από τις αρχές του έτους οι αρμόδιοι φορείς είχαν λάβει σχετική προειδοποίηση από την αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Μαρία Μουστάκα και τη λέκτορα κυρία Ευαγγελία Μιχαλούδη του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι οποίες με επιστολή τους γνωστοποιούσαν τα ανησυχητικά αποτελέσματα έρευνας για το πλαγκτόν της λίμνης. Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αλλά αποτέλεσμα μηδέν: τα πολυσυζητημένα και επί χρόνια ανεφάρμοστα διαχειριστικά σχέδια έμειναν μόνο στα λόγια. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας- Βόλβης παλεύει επί χρόνια να ξεκινήσει την ουσιαστική λειτουργία του, ωστόσο η έλλειψη πολιτικής βούλησης και στήριξης τον καθιστά ανίκανο να επιτελέσει το έργο του. Οπως επισημαίνει η υπεύθυνη του γραφείου της ΕΟΕ Βόρειας Ελλάδας κυρία Πέρη Κουράκλη, τα προβλήματα της λίμνης δεν δημιουργήθηκαν σε μία ημέρα αλλά είναι αποτέλεσμα «απουσίας πολιτικής δεκαετιών και μακροχρόνιας ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων». Και καταλήγει: «Δεν βλέπουμε μέτρα πολιτικής που θα θίγουν συμφέροντα και θα αλλάξουν το μοντέλο “ανάπτυξης” της περιοχής του Λαγκαδά.Πόσες φορές θα πρέπει να “νεκρωθεί” η λίμνη για να αναστηθεί;».

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση οικολογικών κρίσεων στη λίμνη Κορώνεια υπό την προεδρία του νομάρχη κ. Π.Ψωμιάδη και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορωνείας- Βόλβης – Μακεδονικών Τεμπών κ. Σ. Αναστασιάδη.