Ε γώ το λέω στον σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του. Ούτε καν αυτό δεν είχαν κάνει- σε ένα υποτίθεται από τα πλέον σύγχρονα και πιο καλά οργανωμένα νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης- ο διοικητής, ο υποδιοικητής, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και ο επικεφαλής της κλινικής ώστε να γνωρίζουν αν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο εν μέσω αδειών, απουσιών και ό,τι άλλο.

Χθες, παρά την πανελλήνια κατακραυγή για την αντιμετώπιση που επεφύλαξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον 17χρονο Δ.Γιαννακίδη – ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος στο Ορμένιο Εβρου και χρειάστηκαν 12 ώρες ώσπου να μπει στο χειρουργείο με αποτέλεσμα να χάσει το δεξί του πόδι-, από το γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου απαντούσαν: « Ο κ. Χ. Χρήστου τελεί εν αδεία από την περασμένη Δευτέρα».

Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι που απουσίαζε, όπως αποδεικνύεται, από τη θέση του. Οι αρμόδιοι επιχειρούν τώρα να περιορίσουν τις ευθύνες για το ατυχές περιστατικό στους αγγειοχειρουργούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που έφυγαν αφήνοντας το τμήμα τους ακάλυπτο, καθώς και στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου που δεν ειδοποίησε εγκαίρως τη διοίκηση. Αλλά αυτές οι δικαιολογίες δεν φαίνεται να επαρκούν ούτε και για το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, που προαναγγέλλει απόδοση ευθυνών, φθάνοντας ακόμη και σε απολύσεις, και το οποίο έστειλε χθες τον υφυπουργό κ Αθ.Γιαννόπουλο προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση. «Για μας το θέμα είναι πώς σηκώθηκαν και έφυγαν οι αγγειοχειρουργοί έστω κι αν δεν μπορούσαν να κάνουν τόσες εφημερίες;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διοικητής των Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Β.Δελής.

Οπως εξηγεί ο κ. Δελής, οι δύο γιατροί με έγγραφό τους, την 17η Ιουλίου, αναφέρουν, ότι επειδή είναι μόνο δύο δεν μπορούν να κάνουν τόσες εφημερίες, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής και ότι από τις 19 Ιουλίου σταματούν να εργάζονται ως τις 15 Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Το έγγραφο το έστειλαν στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Κ.Μανωλά. «Από τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας προς τον διοικητή του νοσοκομείου δεν έγινε η απαραίτητη αναφορά ότι φεύγοντας αυτοί οι δύο κλείνει το τμήμα» λέει ο κ. Δελής. «Για αυτόν τον λόγο η ΕΔΕ την οποία διατάξαμε,η οποία είναι ταχεία και ελπίζουμε εντός 4-5 ημερών να έχουμε το πόρισμά της,εκεί θα επικεντρωθεί:πώς και γιατί οι δύο γιατροί,ο τακτικός καθηγητής κ.Μιλτιάδης Λαζαρίδης και ο λέκτωρ κ. Γ.Γεωργιάδης σηκώθηκαν και έφυγαν και δεν ήταν τουλάχιστον σε μια εφημερία ετοιμότητας» σημειώνει ο κ. Δελής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως μας πληροφόρησαν από το γραφείο του, ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χ. Χρήστου βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα σε άδεια.

Ωστόσο οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στους δύο γιατρούς. Μπορεί ο κ. Δελής να κάνει λόγο για « πλήρη και άμεση κινητοποίηση» του ΕΚΑΒ, αλλά ο άτυχος νεαρός περίμενε 50 ολόκληρα λεπτά στον τόπο του ατυχήματος ώσπου να εμφανιστεί το ασθενοφόρο. Στη συνέχεια οι γιατροί που εξέτασαν τον άτυχο νεαρό στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου έκριναν το περιστατικό χειρουργικό- ορθοπαιδικό και αποφάσισαν να τον στείλουν στην ανάλογη μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, χωρίς όμως να επισημάνουν την ανάγκη αγγειοχειρουργού, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στους υπευθύνους του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη να αναζητήσουν έναν γιατρό της ειδικότητας αυτής, ακόμη και αν όσους διέθεταν βρίσκονταν σε άδεια.

«Οταν ο νεαρός έφτασε στο νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη οι ορθοπαιδικοί ιατροί μαζί με τον διευθυντή της κλινικής διαπίστωσαν ότι κατ΄ αρχήν χρειάζονταν αίμα.Του χορήγησαν μία φιάλη αίμα και στη συνέχεια διαπίστωσαν πως οι αρτηρίες δεν λειτουργούσαν και άρχισαν να ψάχνουν για αγγειοχειρουργό» εξηγεί ο κ. Δελής.

Τότε ήταν που διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν αγγειοχειρουργοί στο νοσοκομείο. Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ρίζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων- Κέντρων Υγείας Θράκης, επισημαίνει « τη μη ολοκλήρωση των δομών του ΕΚΑΒ Θράκης,την έλλειψη ασθενοφόρου και πληρωμάτων στα Κέντρα Υγείας της περιοχής και το τραγικό ποσοστό κάλυψης ιατρικού προσωπικού ειδικοτήτων αιχμής στην τριτοβάθμια περίθαλψη». Και τονίζει ότι « για εμάς κατηγορούμενος είναι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας,πρώην και νυν.Αφήνουν γυμνά τα νοσοκομεία,ιδιαίτερα της περιφέρειας».