ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της περασμένης Πέμπτης ο κ. Θ.Ρουσόπουλος,λίγη ώρα μετά την παραίτησή του από τις θέσεις του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου, δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα. Εκπληκτος άκουγε τους περισσότερους,αρκετοί μάλιστα ήταν και υπουργοί,να του δίνουν συγχαρητήρια(!) για την αποχώρησή του. «Μπράβο,καλά έκανες.Δεν θα το μετανιώσεις» . Αρκετά ψύχραιμος και ήρεμος ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε στα περισσότερα τηλεφωνήματα και απέφυγε να εκδηλώσει
την πικρία του.Ενα κυβερνητικό στέλεχος που συνομίλησε μαζί του θυμήθηκε το χωρίο από την Αγία Γραφή που είχε επικαλεστεί ο κ.Ρουσόπουλος σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα»τον Μάρτιο του 2007, για να απαντήσει για τις επιθέσεις που δεχόταν: «Οταν ο γεωργός βάζει αλέτρι στη γη, κοιτάζει μπροστά.Γιατί αν κοιτάξει προς τα πίσω, τότε θα χαλάσει η αυλακιά» .Ο κ.Ρουσόπουλοςμπορεί να έκλεισε προχθές το πρωί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και να
εγκατέλειψε το γραφείο του,αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει μπροστάγια να μη «χαλάσει η αυλακιά».Οπως έκανε και ο πατέρας του,όταν ήταν αγρότηςστην Κυπαρισσία του Νομού Μεσσηνίας,προτού γίνει ταχυδρόμος.Το επάγγελμα του πατέρα του χρησιμοποίησε ο κ. Ρουσόπουλος στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή,κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, με τη φράση: «Είμαι ο
γιος ενός ταχυδρόμου».
O«γιος του ταχυδρόμου», το «ξένο σώμα» της ΝΔ, όπως τον αποκάλεσαν αρκετά «γαλάζια» στελέχη, παρέμεινε επί μία οκταετία δίπλα στον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή. Μακροημέρευσε και διέψευσε όσους τον Αύγουστο του 2000 προεξοφλούσαν ότι «δεν θα αντέξει ούτε τρεις μήνες». Η απόφαση «Νο 154» με την υπογραφή του κ. Καραμανλή την 25η Αυγούστου 2000, με την οποία ο κ. Ρουσόπουλος αντικατέστησε τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, άλλαξε τη ζωή και την πορεία του.

Τον δρόμο για την πολιτική τού τον άνοιξε ο κ. Καραμανλής λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο του 2000, όταν συναντήθηκαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού που διατηρεί στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Εκεί «κλείδωσε» η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2004. «Αν πετύχω,τότε η πολιτική καριέρα θα έλθει μόνη της.Αν αποτύχω,δεν έχουν κανένα νόημα τέσσερα χρόνια στη Βουλή» εκμυστηρεύθηκε τότε σε συνεργάτες του. Οι επιθέσεις άρχισαν από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος, από τις πρώτες ημέρες, ήταν αρκετά φοβισμένος, λιγομίλητος και «κρυψίνους», όπως έλεγαν τότε κορυφαία κομματικά στελέχη και νυν υπουργοί. Ως και «απρόσωπο εκπρόσωπο» τον χαρακτήρισαν, ενώ οι επιθέσεις που δεχόταν από τον παραταξιακό Τύπο ήταν καθημερινές. Εξαρχής κράτησε χαμηλούς τόνους και ακολουθούσε πιστά δύο συμβουλές δύο βετεράνων της πολιτικής, του πρώην υπουργού κ. Π.Μολυβιάτη και του έμπιστου συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου κ. Αντ.Λιβάνη. «Τα μυστικά που θα μάθεις μερικές φορές θα τα κρύβεις και από τη γυναίκα σου» τον είχε συμβουλεύσει ο κ. Μολυβιάτης, ενώ και ο κ. Λιβάνης του είχε πει: «Να μην ξεχνάς ότι εσύ απλώς εκφράζεις τη θέση του κόμματος,αλλά δεν τη διαμορφώνεις». Πολλοί στη ΝΔ ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τη στενή σχέση του με τον Πρωθυπουργό και θεωρούσαν ότι όχι απλώς εξέφραζε τη θέση του κόμματος, αλλά είχε βασικό ρόλο στη διαμόρφωσή της. Πάρα πολλές φορές βρέθηκε στο επίκεντρο της εσωκομματικής κριτικής για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς διαφόρων υποθέσεων, ενώ αρκετοί ενοχλούνταν επειδή είχε γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου και θεωρούσαν ότι εμποδίζει την πρόσβαση στον κ. Καραμανλή.

Σφοδροί πολέμιοί του κατά καιρούς ήταν κυρίως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Ν.Καραχάλιος, οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι χειρίζεται διάφορες καταστάσεις «επικοινωνιακά και όχι πολιτικά». Επίσης έχει συγκρουστεί και με άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως π.χ. οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, κκ. Γ. Σουφλιάς και Πρ. Παυλόπουλος , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π.Παναγιωτόπουλος , ο υφυπουργός κ. Π.Καμμένος κ.ά.

Οι επικρίσεις πολλές και κατά καιρούς υπήρχαν πολλά επεισόδια και ενδοκυβερνητικές «πυρκαϊές» που έσβηνε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τον επιστράτευσε το καλοκαίρι του 2007, μετά τις καταστρεπτικές πυρκαϊές. Ο κ. Καραμανλής επένδυσε επάνω του και ο κ. Ρουσόπουλος πιστώθηκε σημαντικό τμήμα της στρατηγικής που οδήγησε στην εκλογική νίκη της ΝΔ. Εξάλλου πολλές φορές είχε βγάλει την κυβέρνηση από αρκετά αδιέξοδα και κατάφερε να χειριστεί αποτελεσματικά υποθέσεις όπως οι υποκλοπές, οι απαγωγές των Πακιστανών, τα ομόλογα, η περίπτωση Ζαχόπουλου κτλ.

Η «χαμένη» υποψηφιότητα
Η απόφαση του κ. Καραμανλή να τον «επιστρατεύσει» εκ νέου τον Αύγουστο του 2007, επαναφέροντάς τον στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Είχαν περάσει μόνο λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του λόγω της υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Αττικής όπου αντιμετώπισε έντονο εσωκομματικό πόλεμο.

Η απόφασή του να πολιτευθεί σε αυτή την περιφέρεια τον έφερε απέναντι στον κ. Καραχάλιο (είχε πει ότι «η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ανάγκη από σωτήρες» ), αλλά και στους υφυπουργούς κκ. Π.Δούκα και Γ. Βλάχο (είχε τονίσει για τον κ. Ρουσόπουλο ότι θα τον κάνει «να δει τη σκόνη του»). Κανένας δεν πίστεψε ότι θα είχε πρόβλημα εκλογής, ακόμη και πρωτιάς, ο κ. Ρουσόπουλος, αλλά τα κτυπήματα «κάτω από τη μέση» ήταν πολλά.

Από τις χασαποταβέρνες της περιοχής- όπου έλεγε: «Θα είμαι φειδωλός στα λόγια,από εμένα θα δείτε έργα» – επέστρεψε στην πρώτη γραμμή με βασικό μέλημα τη διαχείριση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Το πολιτικό «αντίδωρο» ήταν να αναλάβει 20 ημέρες πριν από τις εκλογές την τρίτη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Για δεύτερη φορά πήρε το εισιτήριο για τη Βουλή χωρίς σταυρό, τον οποίο θα διεκδικήσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η αρχή του τέλους
Η νέα νίκη της ΝΔ το 2007 ενισχύει τον κ. Ρουσόπουλο και εδραιώνει τη θέση του στην κυβέρνηση. Ωστόσο σταδιακά αρχίζει να φθείρεται, με αποκορύφωμα την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η πνευματική σχέση του με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ τον φέρνει στο επίκεντρο της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, κυρίως για την ανταλλαγή εκτάσεων-«φιλέτων» του Δημοσίου με το αγιορείτικο μοναστήρι. Ο ίδιος παραδέχθηκε στη Βουλή με την ομιλία του την πνευματική σχέση, αλλά απέκρουσε τις κατηγορίες του ΠαΣοΚ ότι ενεπλάκη σε διάφορες υποθέσεις προς όφελος της μονής. Επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητες του Εφραίμ, αλλά τα επιχειρήματά του αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία και από παραδοσιακούς συμμάχους του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΠαΣοΚ, ο προεδρεύων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας την περίοδο 2002-2003, κατά την οποία αναγνωρίστηκε στη Μονή Βατοπαιδίου η κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας και επί των παραλίμνιων εκτάσεων, είναι εδώ και τρία χρόνια αποσπασμένος σε Γραμματεία που επόπτευε ο κ. Ρουσόπουλος. Η πίεση από τους υπουργούς και τους βουλευτές ήταν έντονη και η παραίτηση ήταν για πολλούς αναμενόμενη.

Το σίριαλ των παραιτήσεων
Η παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου οριστικοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επειτα από μακρά συζήτηση συμφώνησαν ότι ο καλύτερος δρόμος για τον κ. Ρουσόπουλο, στην παρούσα περίοδο, ήταν η παραίτηση. Η αρχική σκέψη ήταν να παραιτηθεί πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, προχθές το πρωί, επί της προτάσεως του ΠαΣοΚ να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Την Πέμπτη όμως αποφάσισαν ότι έπρεπε η παραίτηση να γίνει νωρίτερα. Οπως και έγινε. Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα ανακοινώθηκε και τυπικά η παραίτησή του, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει στην απαντητική επιστολή του, ότι η απόφαση του κ. Ρουσόπουλου δηλώνει «αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος». Την προηγούμενη ημέρα, το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ομιλία του στη Βουλή, πήγε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί συνάντησε τον Πρωθυπουργό με τον οποίο έμεινε ως τις δύο τα ξημερώματα για να του πει στο τέλος: «Πρόεδρε, τελείωσε. Φεύγω».

Την ίδια φράση χρησιμοποίησε και την περασμένη Κυριακή, όπου υπέβαλε για τρίτη φοράκαι «φαρμακερή»- την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και ο έμπιστος συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο κ. Ι. Αγγέλου (διευθυντής του γραφείου του). Ο κ. Καραμανλής συζήτησε εκτενώς με τον κ. Ρουσόπουλο ο οποίος του είπε: «Τελείωσε.Θα φύγω». Την προηγούμενη ημέρα συναντήθηκαν στη Ραφήνα ο Πρωθυπουργός ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος. Στη συνάντηση ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία από τη συζήτηση για την Προανακριτική, κάτι το οποίο δεν γνώριζε ο κ. Ρουσόπουλος. Λόγω της συζήτησης για την Εξεταστική έπειτα από τρεις ημέρες, και επειδή ο κ. Καραμανλής θα αναχωρούσε για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, αποφασίστηκε να παραιτηθεί μετά τη συνεδρίαση. Απλώς η αποχώρηση της ΝΔ από την προχθεσινή συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή, άλλαξε την ημέρα της παραίτησης.

Αλλες δύο που δεν έγιναν δεκτές
Η πρώτη φορά που ο κ. Ρουσόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Καραμανλή ήταν την επομένη της παραίτησης του κ. Γ.Βουλγαράκη από τη θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανήμερα τα 45α γενέθλιά του, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ρουσόπουλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και του είπε: «Πρόεδρε,τώρα η μπόρα θα έρθει σε μένα.Δεν θα μπορέσεις να το αντέξεις.Πρέπει να παραιτηθώ».

Ο κ. Καραμανλής ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν στο πρόσωπο του κ. Ρουσόπουλου, με επίκεντρο την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Δεν άντεξε την πίεση και έκανε μία ακόμη κίνηση άρσης του αδιεξόδου. Λίγο πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μάλτα, δηλαδή πριν από την 10η Οκτωβρίου, υπέβαλε εκ νέου την παραίτησή του στον κ. Καραμανλή, την οποία και πάλι ο τελευταίος δεν έκανε αποδεκτή. Και γι΄ αυτό ο κ. Καραμανλής τον στήριξε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου είπε ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται εις βάρος του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι αβάσιμες και δεν θα προχωρήσει σε αντικατάστασή του.

Αντεπίθεση με μηνύσεις
Η αντικατάσταση, βέβαια, έγινε την περασμένη Πέμπτη και ο κ. Ρουσόπουλος αποφάσισε από την επομένη να λύσει μόνος του το ζήτημα των εναντίον του επιθέσεων. Πρώτη κίνηση ήταν η κατάθεση μήυνυσης και αγωγής προσωπικά κατά των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha κ.κ. Γ. Βλάχου και Γ. Αυτιά, αλλά και κατά του ιδίου του σταθμού. Ο ίδιος δικαιολογώντας την κίνηση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ανοχή μου απέναντι στις συκοφαντίες τελείωσε».

Αγιορείτικες ανησυχίες

Η γνωριμία του με τον Εφραίμ χρονολογείται από το 1997, όταν ήταν ακόμη δημοσιογράφος. Οι επισκέψεις του στο Αγιον Ορος ήταν συχνές, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, και πάντοτε στη Μονή Βατοπαιδίου. Η πνευματική σχέση με τον Εφραίμ τον έφερε πιο κοντά στην Εκκλησία και αποτέλεσε και αφορμή για να έχει ανοικτή επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο. Μάλιστα, όταν ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Αγιον Ορος διανυκτέρευσε δύο φορές στη Μονή Βατοπαιδίου, προκαλώντας την αντίδραση των ηγουμένων των άλλων μονών.

Από την Καισαριανή στο Π. Ψυχικό

Η περιουσιακή του κατάσταση και το γεγονός ότι κατέχει, μαζί με τη σύζυγό του, βίλα στο Καπανδρίτι, οικία στο Π. Ψυχικό, εξοχικό στην Πάρο (διαμέρισμα 63,77 τ.μ., με υπόγειο 59 τ.μ., αξία αγοράς 275.000 ευρώ) βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι επικρίσεις ήταν πολλές και μάλιστα ορισμένοι συνάδελφοί του τον χλεύαζαν παρασκηνιακά, υπενθυμίζοντας το διαμέρισμα που είχε στην Καισαριανή. Ο κ. Ρουσόπουλος μεγάλωσε στην Καισαριανή από την ηλικία των 10 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα από τη Μεσσηνία. Το 1988 αγόρασε ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στην οδό Ανατολικής Θράκης 16 στην Καισαριανή και στη συνέχεια, μετά τον γάμο του, αγόρασε και το διπλανό διαμέρισμα 40,5 τ.μ., τα οποία και ενοποίησε. Τον Μάιο του 2000, τέσσερα χρόνια προτού εκλεγεί βουλευτής και αναλάβει υπουργός προχώρησε στην έκδοση άδειας οικοδομής (κατοικίας) 277.50 τ.μ. (με υπόγειο 170.80 τ.μ.) στο Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής. Η οικονομική ευμάρεια τον οδηγεί το 2006 στο Π. Ψυχικό (σε διαμέρισμα 183 τ.μ., με υπόγειο 66,8 τ.μ., αξίας 720.000 ευρώ). Από τότε αρχίζουν τα επιθετικά δημοσιεύματα και επικριτικά σχόλια, όπως ότι σε τέσσερα χρόνια από μικροϊδιοκτήτης έγινε ιδιοκτήτης τεσσάρων ακινήτων. Ο ίδιος πέρασε στην αντεπίθεση με μακροσκελή επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Με αυτήν απάντησε στις επικρίσεις, επικαλούμενος την 20ετή επαγγελματική του δραστηριότητα ως πετυχημένου δημοσιογράφου, αλλά και την επαγγελματική επιτυχία της συζύγου του, ενώ χρησιμοποίησε στοιχεία από τα δάνεια που έλαβε. Επικαλέστηκε δάνεια που έλαβε από το 2000 και μετά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα έλαβε 117.000 ευρώ το 2001 και 2002 για εργασίες στο σπίτι του Καπανδριτίου. Αλλα 300.000 ευρώ δάνειο έλαβε το 2006 για να αγοράσει το 50% του διαμερίσματος στο Π. Ψυχικό και το ίδιο ποσό έλαβε η σύζυγός του για να αποκτήσει το άλλο 50%. Επίσης επικαλέστηκε δάνειο 275.000 ευρώ, το 2007, για να δικαιολογήσει την αγορά σπιτιού στην Πάρο.

Η γρήγορη εξέλιξη

Αύγουστος του 2000: ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος αποχωρεί από εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και παραδίδει με μια χειραψία και ένα πλατύ χαμόγελο στον κ. Ρουσόπουλο

«Η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, εάν την εγκαταλείψεις νωρίς» λέει ένα κλασικό ρητό. Ο κ. Ρουσόπουλος το εφάρμοσε πλήρως, αν και κανείς δεν μπορούσε να προδιαγράψει το μέλλον του, όταν το 1982 ξεκίνησε να εργάζεται στην «Ελευθεροτυπία» προτού ολοκληρώσει τη διετή φοίτησή του στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Ηταν από τα αγαπημένα παιδιά του δημοσιογράφου κ. Σπ. Καρατζαφέρη και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μega με την εκπομπή «7+7», πέρασε από τη «Νέα Μεσημβρινή», την «Καθημερινή της Κυριακής» και τον Ρ/Σ Αθήνα 9,84, ενώ ήταν πολιτικός συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Το πολιτικό ρεπορτάζ τού άνοιξε πόρτες.

Πολλοί θυμούνται ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ (τον πρότεινε και για ευρωβουλευτή το 1994, αλλά αντέδρασαν πολλοί στη ΝΔ) τον επέβαλε στις εκλογές του 1996 στην τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ.Σημίτη. Υπήρξε φίλος της κυρίας Λένας Τριανταφύλλη (γραμματέως του ιδρυτή της ΝΔ), του κ. Μολυβιάτη και του κ. Παυλόπουλου. Αυτές οι φιλίες, με το στενό περιβάλλον του ιδρυτή της ΝΔ, του έδωσαν την ευκαιρία να συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αν και πολλοί υπουργοί και βουλευτές αμφισβητούν ότι είναι δεξιός και λένε ότι είχε στενές σχέσεις με την Αριστερά και το ΠαΣοΚ. Ορισμένοι επικαλούνται και το γεγονός ότι ενεγράφη στη ΝΔ (τοπική οργάνωση Κολωνακίου), το 2001. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εκδηλώθηκαν και πολλές «έχθρες» από το δημοσιογραφικό περιβάλλον του, αν και πρόσφατα αποκατέστησε σχέσεις με αρκετούς που τον είχαν μονίμως στο στόχαστρο.

Η επόμενη ημέρα

Νέο στρατηγείο του κ. Ρουσόπουλου, που έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου με αρκετά γκρίζα μαλλιά, θα είναι το πολιτικό του γραφείο επί της οδού Ακαδημίας 33, δίπλα στην πολυκατοικία που διατηρεί γραφείο και ο κ. Σημίτης. Ηδη βρίσκεται στην Πάρο, όπου θα ξεκουραστεί για λίγες ημέρες και μετά, όπως λέει, θα επιστρέψει για να προετοιμαστεί για την εμφάνισή του στη Βουλή, κατά τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Επιδίωξή του είναι να διατηρήσει τακτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, κυρίως στη Ραφήνα, απλώς θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο να σκεφθεί και να αναθεωρήσει πολλά. Τώρα αν θα αλλάξει στάση είναι ένα ζήτημα, καθώς (όπως λέει) η επιρροή της ορθόδοξης φιλοσοφίας τον έχει επηρεάσει. «Ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται, ενώ ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» όπως λέει συχνά, χρησιμοποιώντας τη ρήση του Ευαγγελίου.

Οι δραστηριότητες της συζύγου του

Από αριστερά, Μάρα Ζαχαρέα, Θ. Ρουσόπουλος και Νατάσα Καραμανλή στο Ηρώδειο τις ξένοιαστες, ανέφελες ημέρες

Oκ. Ρουσόπουλος δεν βρέθηκε στο στόχαστρο μόνο για τα ακίνητα και για πολιτικά ζητήματα, όπως π.χ. για την επιρροή του στον Πρωθυπουργό, αλλά και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του και τις ασυνήθιστα υψηλές αποδοχές της. Πολλές φορές δέχθηκε τα πυρά και στο παρελθόν κατηγορήθηκε ότι την ενημέρωνε επιλεκτικά όταν ήταν παρουσιάστρια ειδήσεων του Μega, του Αlpha, και ως πριν από 40 ημέρες περίπου, σχολιάστρια στο δελτίο ειδήσεων του Αlter. Ολα αυτά δημιουργούσαν υποψίες ενός «παιχνιδιού επιρροής» του ζεύγους Ρουσόπουλου στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ. Μάλιστα μερικοί έθεσαν και θέμα για τις ασυνήθιστα υψηλές αποδοχές της κυρίας Ζαχαρέα. Υπενθυμίζουμε ότι η κυρία Ζαχαρέα για να αποχωρήσει από τον Αlpha, ο οποίος στη συνέχεια πρωτοστάτησε στις επιθέσεις, πήρε το ποσό των 300.000 ευρώ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τη ΔΕΘ, το ΠαΣοΚ και ο «αντάρτης» κ. Π. Τατούλης έθεσαν θέμα ηθικού ασυμβιβάστου για τις εκδοτικές δραστηριότητες της κυρίας Ζαχαρέα και αναφέρθηκαν στην οικονομική επιφάνεια που απέκτησε ο κ. Ρουσόπουλος στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας. Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τον αποπέμψει, αλλά ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξη, η οποία χαρακτηρίστηκε «ναυάγιο» για τον κ. Καραμανλή, τον κάλυψε πλήρως. Επειτα από έντονες αντιδράσεις, η κυρία Ζαχαρέα ανέστειλε όλες τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, κάνοντας λόγο για «προσχηματικές, υποκριτικές και αθεμελίωτες» επιθέσεις εναντίον της. Ωστόσο οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα την κίνηση του βουλευτή κ. Στ. Δαϊλάκη, με αποτέλεσμα να τον διαγράψει ο κ. Καραμανλής και σε λιγότερο από μία εβδομάδα να τον επαναφέρει με μια απόφαση «τραγέλαφο».