«Vae victis» («ουαί τοις ηττημένοις») ήταν η κραυγή που κυριάρχησε κατά την αποχώρηση των Γαλατών από τη Ρώμη. Στη Νέα Δημοκρατία κορυφαία στελέχη, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές έχουν αποδυθεί στη μάχη του σταυρού και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί ηττημένος πολιτικά. Κυρίως, κανένας δεν είναι πρόθυμος να φωνάξει «vae victis» και να αντιμετωπίσει υπομονετικά την πολιτική ήττα.Σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια οι εστίες εμφύλιου πολέμου είναι πολλές και το κυβερνών κόμμα είναι κυριολεκτικά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.Μεταξύ «γαλάζιων» πολιτικών που πολιτεύονται στην ίδια περιφέρεια κυριαρχούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις,τα υπονοούμενα και τα αλληλοκαρφώματα.Οι τριγωνικές σχέσεις μεταξύ των στελεχών υπάρχουν και δημιουργούν καινούργιες. Τα «πάθη» και τα… νεοδημοκρατικά μίση αναβιώνουν κατά περίσταση, οι συγκρούσεις του παρελθόντος δεν ξεχνιούνται εύκολα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Φαινομενικά μπορεί να επικρατεί ηρεμία και να θέλουν κορυφαία στελέχη, όπως ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης, να περνούν την άποψη ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει εμφυλιοπολεμικό κλίμα, όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Η πρόσφατη σύγκρουση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας κκ. Γ.Αλογοσκούφη και Δ.Αβραμόπουλου και οι μομφές περί έλλειψης κυβερνητικής αλληλεγγύης του πρώτου προς τον δεύτερο ανέδειξαν για μία ακόμη φορά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Και δεν είναι η μόνη. Σχεδόν σε κάθε περιφέρεια μαίνονται οι μάχες, αν και τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρώνονται πάντα στους επώνυμους πολιτικούς.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, κυρίως από το σκάνδαλο των ομολόγων, θα πορευθεί στις εκλογές έχοντας ανοικτά πολεμικά μέτωπα που τραυματίζουν την εικόνα της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο. Οι συγκρούσεις που έγιναν προ ημερών, πρώτα για τον έλεγχο των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ και κατόπιν για την εκλογή των συνέδρων, επιβεβαίωσαν ότι το κυβερνών κόμμα εμφανίζει φαινόμενα εσωστρέφειας.

Η μάχη της Αθήνας
Η Α΄ και η Β΄ Αθηνών αποτελούν παραδοσιακά τις εκλογικές περιφέρειες όπου κυριολεκτικά θεωρούνται οι αρένες των κορυφαίων υπουργών και στελεχών και οι μάχες είναι σε επίπεδο κορυφής. Η υποψηφιότητα εκ νέου στην Α΄ Αθηνών (που θεωρείται και «λάκκος των λεόντων» ή των «δελφίνων») της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη άλλαξε τα δεδομένα και όλοι μιλούν για την αντιπαράθεσή της με τον κ. Αβραμόπουλο και τη σχέση οργής που έχουν. Ψυχρές είναι και οι σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη , ο οποίος απέχει από εσωκομματικές συγκρούσεις. Εσχάτως προσετέθη και η αντιπαράθεση των κκ. Αβραμόπουλου και Αλογοσκούφη, η οποία παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι συντηρείται και λέγεται ότι θα διαρκέσει ως τις εκλογές.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό και στη Β΄ Αθηνών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη σχέση του κ. Ζαγορίτη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Αν και οι δύο πλευρές έχουν ρίξει τους τόνους τελευταία, εν τούτοις οι ψύχραιμοι παρατηρητές μιλούν για περίοδο «ψυχρού πολέμου». Στο στόχαστρο της κριτικής πολλών βουλευτών, όπως π.χ. του κ. Π.Καμμένου, είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β.Πολύδωρας , ενώ πολλοί έχουν να λένε για τις διαφορές του υφυπουργού κ. Γ.Γιακουμάτου με τον πρώην προϊστάμενό του, πρώην υπουργό Απασχόλησης κ. Π.Παναγιωτόπουλο. Στον Πειραιά (Α΄ περιφέρεια) η βεντέτα στα Μανιάτικα δεν έχει σταματήσει, με τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Μαντούβαλο να είναι απέναντι στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Β.Μιχαλολιάκο. Στη Β΄ Πειραιά συγκρούονται ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι.Τραγάκης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Α.Νεράντζη. Σχέσεις οργής έχουν στην Α΄ Θεσσαλονίκης και ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γ.Ορφανός με τον βουλευτή και «εθνικό κόουτς» κ. Ι.Ιωαννίδη, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε και με τις νέες υποψηφιότητες που προβάλλονται, όπως του κ. Απ.Τζιτζικώστα (υιού του πρώην υπουργού Γεωργίου Τζιτζικώστα ).

Περιφερειακές μάχες
Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι- με αφορμή την απουσία κυβερνητικών στελεχών από την 94η επέτειο της Μάχης του Κιλκίς- η σύγκρουση του πρώην υπουργού Απασχόλησης κ. Σ.Τσιτουρίδη με τον κ. Κ.Κιλτίδη. Η σχέση οργής είναι παλαιά και δεν λέει να κοπάσει, χωρίζοντας την τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Κιλκίς στη μέση. Και στη Μαγνησία δεν είναι καλύτερη η κατάσταση, καθώς σε τεντωμένο σχοινί κινούνται και οι σχέσεις του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ.Νάκου με την κυρία Ζέττα Μακρή (πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής).

Στην Πάτρα, όπου θα βρεθεί αύριο για το προσυνέδριο της ΝΔ ο κ. Καραμανλής, κυριαρχεί η αναμέτρηση μεταξύ του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Σπ.Σπηλιωτόπουλου και του «λοχαγού» και φίλου του κ. Τσιτουρίδη, του κ. Ν.Νικολόπουλου . Οι δύο πολιτικοί είχαν αναμετρηθεί στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, με τον κ. Σπηλιωτόπουλο να καταφέρνει να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΟΔΕ άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.

Στη Φθιώτιδα μαίνεται η αντιπαράθεση των τριών κυβερνητικών βουλευτών, του υφυπουργού Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλου και των κκ. Ηλ.Καλλιώρα και Ν.Σταυρογιάννη, με τον κ. Κ.Σταϊκούρα, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης. Η απόφαση να είναι υποψήφιος ο υιός του κ. Χρ.Σταϊκούρας και η στήριξη που έχει από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή, με τους βουλευτές να είναι οργισμένοι.

Στα Δωδεκάνησα η υποψηφιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ι.Βαληνάκη ανατρέπει τα δεδομένα και προκαλεί εντάσεις, όπως έγινε στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ. Απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Βαληνάκη είναι κυρίως ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αρ.Παυλίδης. Ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας έχουμε και στη Μεσσηνία, όπου η επανεμφάνιση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά (που εκτιμάται ότι θα κερδίσει την πρωτιά) έχει δημιουργήσει άγχος στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ι.Λαμπρόπουλο που έχει ανεβάσει τους τόνους στο παρασκήνιο.

Στα Χανιά διατηρείται η κρητική βεντέτα μεταξύ του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη και του κ. Στ.Νικηφοράκη, στενού πολιτικού φίλου του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ.Μητσοτάκη, και κερδισμένος από τη σύγκρουση είναι ο νέος υποψήφιος κ. Μ.Βολουδάκης . Εσωκομματικές φωνές και γκρίνιες ακούγονται στην Κέρκυρα αντί για «καντάδες», με τον κ. Ν.Γεωργιάδη να είναι στο στόχαστρο των άλλων υποψηφίων, κυρίως του κ. Σπ. Σπύρου, τον κ. Ν.Δένδια να διατηρεί χαμηλούς τόνους και τον κ. Στ. Γκίκα(εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ) να μπαίνει στο παιχνίδι.

Πολεμικό είναι το κλίμα και στην Πιερία, όπου εκτός από τον υφυπουργό Υγείας κ. Γ.Κωνσταντόπουλο , ο οποίος θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα λόγω της θέσης του, συγκρούονται στο παρασκήνιο ο νυν βουλευτής κ. Αντ.Καρπούζας με τον νέο υποψήφιο και πρώην γενικό γραμματέα Αθλητισμού και παλαιό πρωταθλητή στίβου κ. Κ.Κουκοδήμο.

Παρασκηνιακές μάχες γίνονται και στη Λάρισα, περιοχή ελέγχου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά. Η ΝΔ δύσκολα θα εκλέξει τέσσερις βουλευτές, όπως το 2004, αλλά και αν γίνει αυτό ήδη το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο έχει πέντε ισχυρές υποψηφιότητες. Από τη μία υπάρχουν οι τέσσερις νυν βουλευτές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ.Ζώης, ο κ. Μ.Χαρακόπουλος (με ερείσματα στον αγροτικό κόσμο), ο κ. Κ.Αγοραστός και ο κ. Γ.Γαρουφαλιάς. Από την άλλη είναι ο ευρωβουλευτής κ. Γ.Δημητρακόπουλος που έχει αρχίσει και κινείται έντονα προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των βουλευτών.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι μάχες στις νεοδημοκρατικές αρένες…