Η μετάβαση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου σε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα του κόσμου για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων του ήπατος εξετάζεται από τους στενούς συνεργάτες του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανά όλα τα ενδεχόμενα και ότι έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον έλληνα γιατρό που εργάζεται σε Κέντρο του Μαϊάμι κ. Ανδ.Τζάκη. O γνωστός γιατρός, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Ιουλίου για διακοπές, θα εξετάσει τον Αρχιεπίσκοπο. Μάλιστα, όπως λέγεται, θα του αποσταλεί ο πλήρης φάκελος με τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων τόσο του ήπατος όσο και του παχέος εντέρου. Ο γιατρός, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Μαϊάμι, έχει σχέσεις με γνωστούς μητροπολίτες όπως ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Μεσογαίας κ. Νικόλαος, αλλά και αγιορείτες μοναχούς. Τα άλλα ιατρικά κέντρα τα οποία εξετάζονται βρίσκονται στη Βοστώνη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Εσεν, ενώ κάποιοι μιλούν για το Μemorial της Νέας Υόρκης και για ένα ακόμη κέντρο που λειτουργεί στο Τέξας. Χθες οι γιατροί του Αρεταίειου Νοσοκομείου ήταν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος συμπληρώνει 13 ημέρες νοσηλείας, παρ΄ ότι τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων έδειξαν καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ήπαρ. Το πρώτο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε χειρουργικά, ενώ το ηπάτωμα- όπως ονομάζεται ο όγκος που εντοπίστηκε σε σημείο του ήπατος και εμφανίζεται μετά από χρόνια ηπατοπάθεια- δυνητικά είναι επίσης αντιμετωπίσιμος. «Η πλήρης ενημέρωσή σας είναι επιθυμία του Μακαριωτάτου.Είμαι βέβαιος ότι θα σας ενημερώσει και ο ίδιος όταν θα εξέρχεται υγιής από αυτό το νοσοκομείο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» είπε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ.Κίττας. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, ο κ. Χριστόδουλος αναμένεται να βγει από την εντατική σε δύο-τρεις ημέρες και από το νοσοκομείο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ενημέρωση έγινε από τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που χειρούργησε τον Αρχιεπίσκοπο, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής κ.

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου παρακολουθούν τη συνέντευξη Τύπου. Διακρίνονται, αριστερά, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου κ. Γ. Βασιλείου, δεξιά ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας κ. Επιφάνιος Οικονόμου και πάνω ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Τιμόθεος Ανθης

Διον.Βώρο, τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Αρεταίειου κ. Ε.Παπαλάμπρο, τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χρ.Στεφανάδη, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττα και τον αντιπρύτανη κ. Γ.Κρεατσά.

Οπως εξήγησε ο κ. Βώρος, στο παχύ έντερο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένας πολύποδας ο οποίος εξελίχθηκε σε αδενοκαρκίνωμα. Στις 13 Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του εντέρου όπου είχε εντοπιστεί το αδενοκαρκίνωμα. «Η επέμβαση αναμένεται να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα» δήλωσε. Αναφερόμενος στο πρόβλημα του ήπατος είπε ότι, αν ο κ. Χριστόδουλος δεν έκανε εξετάσεις για τον εντοπισμό του αδενοκαρκινώματος στο παχύ έντερο, δεν θα γνώριζε σήμερα ότι υπήρχε πρόβλημα και στο ήπαρ. Και αυτό διότι δεν είχε συμπτώματα. Ο όγκος εντοπίστηκε στο υπόστρωμα του δεξιού λοβού του ήπατος. Το νεόπλασμα δεν είναι μεταστατικό αλλά πρωτοπαθές, το οποίο εμφανίζεται συνήθως ύστερα από χρόνια ηπατοπάθεια και ονομάζεται ηπάτωμα. «Πρόκειται για δυνητικά αντιμετωπίσιμο νεόπλασμα» είπε ο κ. Βώρος, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή το ήπαρ έχει άριστη λειτουργία». Οι γιατροί θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μετά την έξοδο του Αρχιεπισκόπου από το νοσοκομείο.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγχειρητική του πορεία, έχει ομαλοποιηθεί, καθώς αντιμετωπίστηκαν τα μετεγχειρητικά προβλήματα που παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος τις προηγούμενες ημέρες. Η αναπνευστική λοίμωξη, η μόλυνση της χειρουργικής τομής και η καθυστέρηση της λειτουργίας του λεπτού εντέρου βρίσκονται υπό τον έλεγχο των θεραπόντων ιατρών του.

Μιλώντας για τον ασθενή ο κ. Παπαλάμπρος είπε ότι είναι υπομονετικός και συνεργάσιμος. «Οσο περισσότερο τον γνωρίζουμε τόσο περισσότερο τον αγαπάμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Εν τω μεταξύ ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, κύριος αντίπαλος του κ. Χριστόδουλου στη διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, χαρακτήρισε ντροπή ακόμη και να συζητείται το ενδεχόμενο διαδοχής. Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασαν και άλλοι Μητροπολίτες, όπως ο Πειραιώς κ. Σεραφείμ.