Η έκρηξη του δημοσίου χρέους στα 235 δισ. ευρώ της κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή περίπου 214 της γενικής, προτού ακόμη κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2007, διαψεύδει με έναν δραματικό και απειλητικό τρόπο τις ευφάνταστες και αυτάρεσκες δηλώσεις της ΝΔ ότι τα τελευταία τρία χρόνια βελτίωσε τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Στην πραγματικότητα, η χειροτέρευση είναι χωρίς προηγούμενο την τελευταία 15ετία και μπορεί κάπως να συγκριθεί με τη δημοσιονομική κατάρρευση του 1992-93.

Ακόμη και αν ως το τέλος του έτους το κράτος δεν δανειστεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ και επίσης πετύχουν με ακρίβεια οι στόχοι της ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος θα σκαρφαλώσει στο 103% του ΑΕΠ, εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν δέκα χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε η πορεία σύγκλισης στην ΟΝΕ.

Η εξέλιξη αυτή θρυμματίζει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι μάλιστα δημοσιεύτηκαν και στις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και θεωρούν ότι εφέτος το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει το 101% του ΑΕΠ.

Η μεγάλη απόκλιση δύο ολόκληρων μονάδων του ΑΕΠ ανάμεσα στην κυβερνητική προπαγάνδα και στην πραγματικότητα που η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ομολογήσει δημιουργεί μείζον θέμα αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε βιαστικές και επιπόλαιες αποκρατικοποιήσεις και σε συρρίκνωση των αναπτυξιακών έργων στην περιφέρεια.

Για να καλυφθεί μέρος των 4 δισ. ευρώ που είναι η απόκλιση του χρέους η κυβέρνηση θα μετέλθει κάθε μέσο, το οποίο με τη σειρά του θα υποσκάψει την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Πρόσφατο δείγμα, το νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλάει τα δημόσια κτίρια για να εισπράξει μερικά έσοδα και μετά θα τα νοικιάζει από τον αγοραστή για 99 χρόνια. Το δεύτερο δείγμα γραφής είναι η συρρίκνωση της εθνικής συμμετοχής στο Δ΄ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση δημοσίων υποδομών τα επόμενα χρόνια να υπολείπεται κατά 12 δισ. ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο του ΠαΣοΚ. Το κόστος για τον πολίτη και την ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλο για να αφήσουμε τη ΝΔ να συνεχίσει.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είναι βουλευτής, πρώην υπουργός.