Η σημερινή δύσκολη περίοδος που διέρχονται οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές επιβάλλει όσο ποτέ την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ώστε να μη βγουν χαμένα τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο. Η ελληνική οικονομία είναι ήδη επιβαρυμένη από την αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα πέντε τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η ανάγκη αυτή να γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Το σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποδείχθηκε δυστυχώς κατώτερο των περιστάσεων, αφού το μόνο που κάνει είναι να παρέχει ρευστότητα, και μάλιστα φθηνή, προς τις τράπεζες. Δεν διασφαλίζει ότι η αυξημένη αυτή ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, δηλαδή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κλάδους αιχμής για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να μην είναι τίποτε άλλο παρά «λευκή επιταγή» προς τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με συγκεκριμένες επιλογές συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, πλήττει την αγορά και το λιανεμπόριο, αποδυναμώνει το κοινωνικό κράτος, μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις, αποθαρρύνει την άσκηση υγιούς επιχειρηματικότητας και εν τέλει περιορίζει κάθε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο. Συνεχίζει και το 2009 τη φοροεπιδρομή με πρόσθετους άμεσους και έμμεσους φόρους ύψους 7,4 δισ. ευρώ, ενώ μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 σχεδόν δισ. ευρώ σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι προοπτικές δυστυχώς δεν είναι ευοίωνες όσο συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Το ΠαΣοΚ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για φυγή από το σημερινό αδιέξοδο. Μέτρα που στηρίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τονώνουν την αγορά, αποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος, προωθούν μια νέα βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική και οικοδομούν ένα ευνομούμενο κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία προς όφελος του πολίτη.

Σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στον έλληνα φορολογούμενο να αποκτήσει «μέρισμα» από το σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την καλούμε να διασφαλίσει ότι η αυξημένη ρευστότητα θα ενισχύσει ουσιαστικά την απρόσκοπτη δανειοδότηση παραγωγικών δραστηριοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται ήδη ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε σημαντικό κίνδυνο.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠαΣοΚ.