ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ «πρωταγωνιστούν» στις καταιγιστικές για τη Δικαιοσύνη εξελίξεις, η οποία παρασύρθηκε και αυτή υπό το
βάρος του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου με τις ανταλλαγές δημοσίων κτημάτων και τις καταγγελίες για πολιτικές… διευκολύνσεις προς τον ηγούμενο κ.Εφραίμ.Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς,
ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ.Κυρ.Καρούτσος,οι αντεισαγγελείς Εφετών κ.Ηλ.Κολιούσης και κυρία Ελένη Σωτηροπούλου και η εισαγγελέας Εφετών κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου κρατούν ο καθένας
τον ρόλο του στο πρωτοφανές δικαστικό «θρίλερ» των ημερών.Ο κ.Κολιούσης και η κυρία Σωτηροπούλου οδηγήθηκαν σε παραίτηση,επειδή δέχθηκαν πιέσεις, τους απαγορεύθηκε να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή
και εθίγη η ανεξαρτησία τους. Ο κ.Καρούτσος αδιαφόρησε για τη γνώμη τους,επιμένοντας ότι η δικογραφία δεν πρέπει ακόμη να διαβιβαστεί στη Βουλή,αλλά αντιθέτως να συνεχιστεί η έρευνα γιατί δεν υπάρχει κανένα
στοιχείο.Η κυρίαΣπυροπούλου ορίστηκε συντονίστρια της έρευνας από τον κ. Καρούτσο- για να την καθυστερήσει,λένε οι παραιτηθέντες συνάδελφοί τηςκαι τελικά διεξάγει μόνη της την προκαταρκτική εξέταση,πιστή,
όπως λέει,στο καθήκον.Και πάνω από όλους, ο κ. Σανιδάς έσπευσε από την πρώτη στιγμή να μιλήσει για «παραπλανηθέντες» υπουργούς και σήμερα – ενώ στη Βουλή συζητείται η σύσταση εξεταστικής ή ακόμη
και προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο- επιμένει πως δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινική εμπλοκή υπουργών ή υφυπουργών,όπως υποστηρίζουν οι παραιτηθέντες αντεισαγγελείς, καθώς δεν προκύπτει δόλος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ

Οι εισαγγελείς είναι «εκτελεστικά όργανα»

«Αυτοί είναι απλά εκτελεστικά όργανα,όπως ένας πταισματοδίκης, και ερευνούν κατ΄ εντολήν μου» είπε με ύφος για τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς στις 15 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την παραίτησή τους ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσος.

Η συγκεκριμένη φράση μπορεί να ειπώθηκε σε μια στιγμή εκνευρισμού. Ωστόσο δεν παύει να δείχνει το υποτιμητικό πνεύμα με το οποίο ο κ. Καρούτσος αντιμετωπίζει τους υφισταμένους του. Με ανάλογο τρόπο λέγεται ότι αντιμετώπισε τον κ. Κολιούση και την κυρία Σωτηροπούλου όταν στις 2 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προϊσταμένου, του ανακοίνωναν, όπως και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι «σκόνταψαν» σε ποινικές ευθύνες υφυπουργών και ότι η δικογραφία για το Βατοπαίδι πρέπει πλέον να σταλεί στη Βουλή.

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα, ο κ. Καρούτσος ζήτησε τότε από τους δύο αντεισαγγελείς τη δικογραφία, η οποία του υποβλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Οταν μάλιστα διέρρευσε η πληροφορία ότι πήρε τη δικογραφία διότι προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, δικαιολογήθηκε ότι ήθελε απλώς να ενημερωθεί ως νέος προϊστάμενος για τις σοβαρές υποθέσεις που χειριζόταν η Εισαγγελία. Το γεγονός της προφορικής ενημέρωσης των δύο εισαγγελικών λειτουργών περί του ότι η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή είχε κρατηθεί ως «επτασφράγιστο» μυστικό, για να επιβεβαιωθεί τελικά μόνο στις 14 Οκτωβρίου, μετά την αίτηση παραίτησης των Ηλ. Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου.

Ο κ. Καρούτσος, ο οποίος παρέβλεψε τη γνώμη των δύο εισαγγελέων για αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή με τη δήλωση «εγώ έχω την ευθύνη, εγώ διαβιβάζω, εγώ διατάσσω», υπηρετεί στο εισαγγελικό σώμα επί 36 χρόνια. Είναι άγαμος και έχει αποκτήσει φήμη εργασιομανούς ανθρώπου. Προήχθη σε εισαγγελέα Εφετών λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της 17Ν, τον Ιούλιο του 2002. Επόπτευσε τη μεγάλη ανάκριση της υπόθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης- από τότε λέγεται ότι απέκτησε μια επιφύλαξη για τις φωτογραφίσεις-, καθώς και αυτή του παραδικαστικού κυκλώματος. Ορισμένοι συνάδελφοί του μιλούν για κλειστή, συγκεντρωτική και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, επισημαίνοντας ότι στις πρόσφατες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χρησιμοποίησε τη λέξη «εγώ» έξι φορές μέσα σε τέσσερις προτάσεις. Είναι ο πρώτος διορισμένος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, μετά την κατάργηση του Αυτοδιοικήτου των δικαστηρίων. Τη θέση ανέλαβε μόλις την 1η Οκτωβρίου.

Στην εισαγγελική πορεία του ανέλαβε μεγάλες υποθέσεις που πολλές φορές τον οδήγησαν σε ρήξη με τους συναδέλφους του, όπως στην περίπτωση του Παραδικαστικού, όταν διαφώνησε με τον εφέτη ανακριτή κ. Ι.Σιδέρη, διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να προφυλακιστούν οι δικηγόροι Σ.Κεχαγιόγλου και Γ.Νικολακόπουλος. Ως εποπτεύων εισαγγελέας στις ανακρίσεις για την τρομοκρατία απομακρύνθηκε την εποχή που γινόταν η έρευνα για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα».

ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ

«Δεν θα ξαναπατήσω εδώ»

Κατά τη διήγηση του κ. Καρούτσου ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ηλ.Κολιούσης την ημέρα που υπέβαλε την παραίτησή του, στις 14 Οκτωβρίου, «μάζεψε τα μπαγκάζια του» και δήλωσε «δεν θα ξαναπατήσω εδώ». Το είπε και το τήρησε ο 54χρονος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος την αμέσως επόμενη ημέρα δήλωσε ασθενής και «εξαφανίστηκε».

Δεν ήρθε σε επαφή ούτε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κ.Γκλέτσο, ο οποίος τον αναζήτησε μάταια την επομένη, και τελικά σε τηλεφώνημά του προς την κυρία Ελένη Σωτηροπούλου της ζήτησε να διαβιβάσει και στον συνάδελφό της την αμέριστη εμπιστοσύνη του υπουργείου καλώντας και τους δύο να συναντηθούν μαζί του. Ο αντεισαγγελέας Εφετών έχει καταγωγή από την Ηπειρο και θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός για τη θέση μιας εισαγγελίας Περιβάλλοντος. Από το 1983 στο εισαγγελικό σώμα, έχει ασχοληθεί εκτενώς με ζητήματα καταπατήσεων δασικής και δημόσιας γης, όπως αυτή της Πεντέλης, έχοντας ασκήσει δεκάδες ποινικές διώξεις, αφού γνωρίζει πολύ καλά τα αναρίθμητα παραθυράκια της νομοθεσίας. Ακόμη, ανάμεσα στις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει χειριστεί ήταν η εκδίκαση της ΔΕΚΑ. «Κανένας,ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας,δεν μπορεί να επηρεάσει την κρίση των ελλήνων δικαστών» είχε πει μία φορά στο δικαστήριο. Το 2004 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών. Είναι ο υπέρμαχος των θέσεων του Τσεζάρε Μπεκαρία περί ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης.

ΕΛΕΝΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Ατράνταχτα στοιχεία για υφυπουργούς»

«Δεν θα έρθω,εγώ έχω τελειώσει». Ετσι απάντησε η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών κυρία Ελένη Σωτηροπούλου όταν ο κ. Καρούτσος της τηλεφώνησε μετά την παραίτησή της ζητώντας της να πάει στο γραφείο του για κάποιες διευκρινίσεις.

Η κυρία Σωτηροπούλου, 61 χρόνων σήμερα, θεωρεί ότι υπηρέτησε πάντοτε πιστά την απονομή του Δικαίου και δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Σε συναδέλφους της που ρωτούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη, φέρεται να λέει: «Δεχθήκαμε μεγάλες,αφόρητες πιέσεις.Είχαμε ατράνταχτα στοιχεία για υφυπουργούς και καταθέσεις μαρτύρων για υπουργούς.Η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή ήταν μονόδρομος» .

Η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός υπηρετεί τη Δικαιοσύνη από το 1984. Στην πορεία της ασχολήθηκε με αρκετές υποθέσεις εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, όπως η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Απ.Βαβύλη και κατά του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Ακόμη είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για διακίνηση υβριστικών φυλλαδίων κατά του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου, που κυκλοφορούσαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2004. Επίσης συμμετείχε στην έρευνα για την πλαστογράφηση της υπογραφής τριών βουλευτών του ΠαΣοΚ στην υπόθεση με τον πρώην υπουργό κ. Χρ.Πάχτα. Προήχθη στην Αντεισαγγελία το 2005. Αυτές τις ημέρες έχει ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών, περιμένοντας να παρέλθει ο μήνας που προβλέπεται εκ του νόμου για να ισχύσει η παραίτησή της.

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Εγώ θα κάνω το καθήκον μου»

Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου διορίστηκε ως συντονίστρια της έρευνας για την υπόθεση Βατοπαιδίου από τον προϊστάμενό της κ. Κ. Καρούτσο. Οταν παραιτήθηκαν οι δύο αντεισαγγελείς, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ο διορισμός της κυρίας Σπυροπούλου έγινε για να τους εμποδίσει να κλείσουν την έρευνα προκειμένου να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή, εκείνη δήλωσε ότι θα παραμείνει στην έρευνα λέγοντας: «Εγώ θα κάνω το καθήκον μου». Εκτοτε μελετά τη δικογραφία. Αρχικά ο κ. Καρούτσος ήθελε να αντικαταστήσει τον κ. Κολιούση και την κυρία Σωτηροπούλου με άλλους εισαγγελείς, αλλά για να αποφευχθούν νέα απρόοπτα, κρίθηκε ότι έπρεπε να συνεχίσει μόνη της η κυρία Σπυροπούλου. Τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει τους μάρτυρες που έχει ζητήσει να προσέλθουν ο ίδιος ο κ. Καρούτσος.

Η κυρία Σπυροπούλου γεννήθηκε το 1954 και μπήκε στο εισαγγελικό σώμα στις 9 Ιουνίου του 1981. Στην πορεία της στον εισαγγελικό κλάδο χειρίστηκε πολλές υποθέσεις. Η πιο πρόσφατη και σοβαρότερη είναι η εξαγορά-μαμούθ της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote. Η εν λόγω εισαγγελέας διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και μετά την ολοκλήρωση του έργου της παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την άσκηση ποινικών διώξεων. Επίσης, από τον προηγούμενο προϊστάμενο της Εισαγγελίας είχε οριστεί ως εποπτεύουσα εισαγγελέας Εφετών, μαζί με τον συνάδελφό της κ. Ι.Σακελλάκο , των ανακρίσεων για την υπόθεση των ομολόγων.

Γιώργος Σανιδάς

Τα «αμαρτωλά» συμβόλαια, οι παράνομες αποφάσεις και οι «παραπλανηθέντες» υπουργοί

Υστερα από ατέλειωτες ημέρες ερωτημάτων και αποκαλύψεων για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και τα συμβόλαια των ανταλλαγών της λίμνης Βιστωνίδας με δεκάδες ακίνητα και κτήματα ανά τη χώρα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς στις 4 Σεπτεμβρίου ζητεί τελικά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στην πολυσέλιδη παραγγελία του προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών παραθέτει σωρεία αποκαλυπτικών διαπιστώσεων για τα «αμαρτωλά» συμβόλαια και τις παράνομες γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις, αλλά σπεύδει να χαρακτηρίσει «παραπλανηθέντες» τους υπουργούς που συναινούσαν διά της υπογραφής τους στις «ιερές» ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Μονής και ελληνικού Δημοσίου.

Η παραγγελία του κ. Σανιδά έδωσε το έναυσμα να ανασυρθεί από το αρχείο παλαιότερη δικογραφία και να ξεκινήσει από τις εισαγγελικές αρχές νέα έρευνα για το σκάνδαλο. Ωστόσο η άποψή του για υπουργούς που παραπλανήθηκαν από στελέχη της διοίκησης δέχθηκε σφοδρή κριτική από στελέχη της αντιπολίτευσης και νομικούς. Και αυτό διότι θεωρήθηκε ότι προκαταλαμβάνει την κρίση των υφισταμένων του, δίνοντάς τους «γραμμή» για την κατεύθυνση της έρευνας.

Ο κ. Σανιδάς δεν αποδέχθηκε ποτέ αυτές τις κατηγορίες. Μάλιστα, όταν ξέσπασε η κρίση με τις παραιτήσεις των δύο αντεισαγγελέων Εφετών, τόνισε ότι «ουδέ π οτε τέθηκε θέμα» πειθαρχικής τιμωρίας του κ. Ηλ.Κολιούση και της κυρίας Ελένης Σωτηροπούλου για τη στάση τους. Παρ΄ όλα αυτά, προκάλεσε ουσιαστικά την παραίτησή τους, όντας κάθετα αντίθετος στο αίτημα των δύο εισαγγελικών λειτουργών για άμεση διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή: «Η υπόθεση δεν θα πάει στη Βουλή αν δεν προκύψουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων» έλεγε και πρόσθετε: «Θεωρούμε ότι εκ μόνης της υπογραφής μιας διοικητικής πράξης δεν ανακύπτει ποινική ευθύνη για την οποία απαιτείται να υπάρχει δόλος.Κατά την άποψή μου δημιουργείται μόνο θέμα πολιτικών ευθυνών».

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που εκ της θέσεως του και των αποφάσεών του έχει και άλλες φορές βρεθεί στη δίνη του πολιτικού κυκλώνα, μπορεί να καυχιέται ότι είναι ο πρώτος εισαγγελέας που ανέλαβε αυτή τη νευραλγική θέση για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, αφού όλο αυτό το διάστημα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «μονοπωλούνταν» από δικαστές. Γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1942 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1971 εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα, ως εισαγγελικός πάρεδρος στη Χαλκίδα. Στην εισαγγελική του πορεία ανέλαβε μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτή του παραδικαστικού κυκλώματος, κατά την πορεία της οποίας είχε παραγγείλει 34 ποινικές διώξεις.

Το 2006 διαδέχθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον κ. Δ.Λινό και άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του υποσχόταν ότι «θα αναλώσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του, προκειμένου οι πολίτες να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη,η τελευταία δε να ανακτήσει το τρωθέν κύρος της και την αξιοπιστία της». Αν και μετά την αναταραχή με τις παραιτήσεις των εισαγγελέων και την κρίση που ενέσκηψε στη Δικαιοσύνη συζητήθηκε, τουλάχιστον σε επίπεδο φημών, ακόμη και το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του, θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, στη θέση του ως το 2009, έτος κατά το οποίο αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί.