Ε κπλήξεις επεφύλασσε η χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, καθώς ο νέος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος εξελέγη με οριακή πλειοψηφία. Αντιθέτως, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου Σταυρόπουλου υπήρξε εντυπωσιακά άνετη.

Με μόλις σαράντα δύο ψήφους ο Αρχιμανδρίτης κ. Σαββάτος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόρθωσε να εκλεγεί Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Το γεγονός προκάλεσε έντονο σκεπτικισμό στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, αφού ο κ. Σαββάτος αποτελούσε μέλος της «εφεδρείας» του κ. Χριστόδουλου και επελέγη μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς ως τότε καταβάλλονταν προσπάθειες να εκλεγεί ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Αρχιεπίσκοπος επέμενε στην εκλογή του κ. Θεοκλήτου» δήλωσε στο «Βήμα» γνωστός μητροπολίτης.

Το πιο εντυπωσιακό στα όσα εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία συνήλθε εκτάκτως, ήταν η ανακοίνωση του λεγόμενου τριπροσώπου, με τον κ. Σαββάτο να λαμβάνει 45 ψήφους, τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μεσσηνίας κ. Θεόκλητο Λαμπρινάκο 34 και τον Αρχιμανδρίτη κ. Βαρνάβα Λαμπρόπουλο 16. Ωστόσο στην τελική ψηφοφορία ο κ. Χριστόδουλος συσπείρωσε τις δυνάμεις του και ο κ. Σαββάτος εξελέγη τελικώς Μητροπολίτης Μεσσηνίας, με τους δύο Αρχιμανδρίτες κκ. Λαμπρινάκο και Λαμπρόπουλο να συγκεντρώνουν συνολικά δεκαεννέα ψήφους. Στην κάλπη βρέθηκαν και έντεκα λευκά ψηφοδέλτια, τα οποία φαίνεται ότι ανήκουν στους μητροπολίτες-μέλη της λεγόμενης αντιπολίτευσης του Αρχιεπισκόπου. Αντιθέτως, ο ως χθες πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σπάρτης κ. Χρυσόστομος Σταυρόπουλος εξελέγη χωρίς δυσκολία στη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας με 62 ψήφους, ενώ οι συνυποψήφιοί του αρχιμανδρίτες κκ. Αθανάσιος Μπαχός και Γεώργιος Ζαχαρόπουλος έλαβαν επτά και δύο ψήφους αντίστοιχα (βρέθηκε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο).

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποχώρηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου από τη διαδικασία της εκλογής. Ο κ. Θεόκλητος, παρ΄ ότι συμμετείχε στην ψηφοφορία για τον τρόπο πλήρωσης των δύο μητροπόλεων, στη συνέχεια αποχώρησε. Δικαιολογημένα απόντες από τη χθεσινή ψηφοφορία ήταν οι μητροπολίτες Λευκάδος, Ιερισσού, Λήμνου, Μαρωνίας και Παροναξίας.

Οι ενθρονίσεις των νέων μητροπολιτών στις επαρχίες τους αναμένονται μετά το Πάσχα, ενώ οι χειροτονίες τους θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.