Θανάσιμο αμάρτημα χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. «Δεν ήτο πρόθεσις της Ιεράς Συνόδου να μεταβάλη την ηθικήν διδασκαλίαν της Εκκλησίας επί του ζητήματος του χαρακτηρισμού της ομοφυλοφιλίας ως θανασίμου αμαρτήματος» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος σχολιάζοντας σχετικό κείμενο της νομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου. Την ίδια ώρα με κοινή δήλωσή τους εννέα ιεράρχες καταδικάζουν έγγραφο της νομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου που απεστάλη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικών σκανδάλων μητροπολιτών. Τον Ιούλιο του 2005 στο επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησία» δημοσιεύθηκε η προσφυγή που έγινε από την Ιερά Σύνοδο με αφορμή τις καταγγελίες περί σεξουαλικών σκανδάλων του τότε Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Ειδικώς ως προς τα προσωπικά δεδομένα του Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος,τα οποία έτυχον επεξεργασίας υπό τηλεοπτικού σταθμού, εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να θεωρηθούν ότι “συνδέονται με την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος”, διότι πρόκειται περί δεδομένων αναφερομένων εις αυστηρώς προσωπικήν ομοφυλοφιλικήν συμπεριφοράν, παντελώς άσχετην προς την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος» τονιζόταν στο κείμενο, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς φαινόταν η Ιερά Σύνοδος να καλύπτει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ανάμεσα στους ιεράρχες που αντέδρασαν ήταν ο πνευματικός αδελφός του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος.

Χθες, σχεδόν δύο χρόνια μετά την προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εννέα από τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες εκείνης της περιόδου με κοινή τους δήλωση καταδίκασαν την τοποθέτηση της νομικής υπηρεσίας. «Το περιεχόμενο του κειμένου ούτε εγκρίθηκε ούτε- πολύ περισσότερουπεγράφη από μας, συνοδικά μέλη της τότε Συνοδικής περιόδου (2004-2005)» τονίζουν οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων,Σάμου κ. Ευσέβιος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Καστορίας κ. Σεραφείμ , Φλωρίνης κ. Θεόκλητος , Κασσανδρείας κ. Νικόδημος , Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάδας κ. Παύλος και Θήρας κ. Επιφάνιος. Ακόμη σημειώνουν ότι τα επιχειρήματα του κειμένου που «αναφέρονται στη σχέση ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς με την άσκηση του δημοσίου λειτουργήματος (κατά μείζονα λόγο με την άσκηση του επισκοπικού λειτουργήματος) τα καταδικάζουμε και τα απορρίπτουμε απεριφράστως».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος

Ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, η οποία φέρει ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2007, αναφέρεται στο ζήτημα και δηλώνει ότι δεν ήταν στις προθέσεις της νομικής υπηρεσίας «να μεταβάλη την ηθικήν διδασκαλίαν της Εκκλησίας επί του ζητήματος του χαρακτηρισμού της ομοφυλοφιλίας ως θανασίμου αμαρτήματος». Πρόκειται, προσθέτει, για νομικό κείμενο στο οποίο «μπορεί η συγκεκριμένη φράση να παρεισέφρησε εξ υπερβάλλοντος ασφαλώς ζήλου του συντάκτου».

Στη συνέχεια ο κ. Χριστόδουλος τονίζει ότι η Ιερά Σύνοδος «αδιαμφισβητήτως αποδέχεται και εμμένει σταθερώς εις την θέσιν της χριστιανικής ηθικής περί του απαραιτήτου της καθαρότητος του βίου των κληρικών, οίτινες δέον όπως είναι “ανεπίληπτοι” και “ανέγκλητοι” και της καταδίκης του θανασίμου αμαρτήματος της αρσενοκοιτίας, διότι κατά τον θείον ουρανοβάμονα Απόστολον Παύλον “πόρνοι και αρσενοκοίται βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι”».

Αξίζει να σημειωθεί ότι γνωστοί ιεράρχες υπογράμμιζαν πως αυτή η δήλωση αποτελεί την απόδειξη ότι πολλά κείμενα δεν ελέγχονται από την Ιερά Σύνοδο παρά το γεγονός ότι φέρονται να εκφράζουν τις απόψεις της. Ακόμη επισήμαιναν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η κοινή δήλωση εκδίδεται σχεδόν ταυτόχρονα με την επιστολή που εστάλη από τον Αρχιεπίσκοπο στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων.