Η αντιπολίτευση του καταλογίζει ότι στα μεγάλα σκάνδαλα που πλήττουν υπουργούς και στελέχη της ΝΔ ανταποκρίνεται αμέσως στο «κλείσιμο του ματιού» της κυβέρνησης, «παίζοντας» τις υποθέσεις όπως την εξυπηρετεί. Αυτή τη φορά με τον χειρισμό της υπόθεσης της περιουσίας της Μονής Βατοπαιδίου αιφνιδίασε ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση με την παρέμβασή του. Με τις εκτιμήσεις του για τον ρόλο των μοναχών εξέπληξε και πολλούς ιερείς, καθώς είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις του με την Εκκλησία και συχνά εκκλησιάζεται στη Μονή Νταού Πεντέλης μαζί με άλλους συναδέλφους του.


Η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά λειτούργησε καταλυτικά και αν δεν είχε σπεύσει να απαλλάξει υπουργούς, οι υπογραφές των οποίων εμφανίζονται σε έγγραφα της υπόθεσης, ως παραπλανηθέντες από τη Διοίκηση η αντιπολίτευση δεν θα είχε τίποτε να του προσάψει. Το πλήθος των δημοσιευμάτων των εφημερίδων για τις αγοραπωλησίες των τεράστιων εκτάσεων που υποστήριζε ότι έχει στην κατοχή της η Μονή Βατοπαιδίου έφερε στη μνήμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ανώνυμη επιστολή που είχε λάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτήν υπήρχαν καταγγελίες για αναγνωρίσεις κυριότητας και ανταλλαγής εκτάσεων από τη Μονή Βατοπαιδίου. Αυτό σήμαινε ότι η Δικαιοσύνη γνώριζε. Τουλάχιστον από τότε…


Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τηλεφώνησε στον συνταξιούχο πλέον συνάδελφό του, τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ελ. Βορτσέλα. Σε αυτόν είχε χρεώσει ο κ. Σανιδάς τον χειρισμό της ανώνυμης επιστολής. Αλλά ο κ. Βορτσέλας συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούλιο και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν του έκρυψε την ανησυχία του μήπως η επιστολή είχε εν τω μεταξύ μείνει στα αζήτητα. Ο κ. Βορτσέλας τον καθησύχασε ότι δεν την είχε ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων, αντιθέτως τη χρέωσε με τη σειρά του στο Πρωτοδικείο και παρήγγειλε να γίνει προκαταρτική έρευνα.


Από εκείνη τη στιγμή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σήμανε συναγερμός. Η δικογραφία αναζητήθηκε, βρέθηκε ως περαιωθείσα χωρίς αποτέλεσμα σε ένα από τα ράφια του αρχείου, ο σφιχτοδεμένος με σχοινί φάκελος τινάχτηκε από τις σκόνες και σε μισή ώρα είχε παραδοθεί στο γραφείο του κ. Σανιδά. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διάβασε το «διά ταύτα» που είχε συντάξει ο τελικός χειριστής της υπόθεσης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Π. Μεϊδάνης – ο οποίος εξηγούσε ότι εν όψει των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και των εκτιμήσεων των ορκωτών εκτιμητών, δεν διαπιστώνονται ποινικές ευθύνες. Το πόρισμά του είχε επικυρωθεί στη συνέχεια και από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.


Ο κ. Μεϊδάνης καλείται και την επομένη προσέρχεται στο γραφείο του κ. Σανιδά. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών εξηγεί στον προϊστάμενό του ότι εφόσον υπήρχαν οι γνωμοδοτήσεις της διοίκησης και οι εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών, που σύμφωνα με τον νόμο είναι δεσμευτικές, δεν ήταν δυνατόν να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για κανέναν. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που σήμερα λέει σε συνεργάτες του ότι ο δικαστής λόγω της απειρίας του παραπλανήθηκε – όπως ακριβώς εκτίμησε δηλαδή και για τους κατά τεκμήριο έμπειρους υπουργούς – ρώτησε τον κ. Μεϊδάνη πώς δεν τον έβαλαν σε υποψίες αν μη τι άλλο οι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες εκτιμήσεις των ορκωτών εκτιμητών. Δεν έλαβε απάντηση, λένε οι πληροφορίες, αλλά μελετώντας μόνος τη δικογραφία είχε ήδη σχηματίσει άποψη.


Οπως προκύπτει από τα έγγραφα η Μονή δεν διεκδικεί μόνο 27.000 στρέμματα από την παραλίμνια έκταση στη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά και την ίδια τη λίμνη, έκτασης περίπου 45.000 στρεμμάτων, όπως και όλη τη νησίδα Μπουρού, άλλα 1.600 στρέμματα. «Δεν είμαι εδώ για κανέναν», ενημερώνει τη γραμματεία του ο κ. Σανιδάς μόλις βλέπει το πλήθος των ακινήτων και αρχίζει να διαβάζει τίτλους και συμβόλαια.


Η Μονή, κατά τον ανώτατο εισαγγελέα, επικαλείται τίτλους ανύπαρκτους, οι οποίοι στηρίζονται σε αλληλογραφία του 18ου και του 19ου αιώνα μεταξύ μοναχών και σουλτάνων. Το μόνο έγκυρο έγγραφο που έχει για τις εκτάσεις που διεκδικεί είναι ένα συμβόλαιο που έχει συνάψει με μοναχό με το οποίο της παραχωρούνται μόλις 19/32 έκτασης 400 στρεμμάτων της νησίδας Μπουρού στη Βιστωνίδα και τίποτε άλλο. Παρά ταύτα και παρά την αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου τους Κράτους, οι σύμβουλοι του Δ’ Τμήματος υιοθετούν τα επιχειρήματα της Μονής.


Οσο για τις εκτιμήσεις των ορκωτών εκτιμητών του Δημοσίου, αποδεικνύονται προκλητικά ευνοϊκές υπέρ της Μονής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ακίνητο κοντά στην Ουρανούπολη, η αντικειμενική αξία του οποίου ήταν 8.470.896 ευρώ, αλλά οι ορκωτοί εκτιμητές το κοστολόγησαν μόλις για 1.107.044 ευρώ. Αλλη έκταση 3.331 στρεμμάτων στο Κάτω Σούλι Αττικής που μεταβιβάστηκε στη Μονή εκτιμήθηκε 1.470.676 ευρώ, ενώ η αντικειμενική της αξία ήταν 9.993.264 ευρώ.


Τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητεί ο κ. Σανιδάς από το Πρωτοδικείο Κομοτήνης αποκαλύπτουν ότι τέσσερα από τα «προβληματικά» συμβόλαια ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου συνήφθησαν στο συμβολαιογραφικό γραφείο της κυρίας Αικατερίνης Πελέκη, συζύγου του παραιτηθέντος από την Παρασκευή τέως υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη… Στην έρευνα που διεξάγεται πλέον από το Εφετείο Αθηνών διερευνάται καταρχήν αν έχουν διαπράξει κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου οκτώ μέλη του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πέντε του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και τέσσερις ορκωτοί εκτιμητές.