* Μείωση κατέγραψε η κυκλοφορία των εφημερίδων στο πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, τόσο στην περιοχή Αθηνών – Πειραιώς (4,62%) όσο και στην επαρχία (5,09%).


Σημαντική πτώση παρουσιάζει η κυκλοφορία των πρωινών εφημερίδων που καταγράφουν μείωση της τάξης του 10,61%, ενώ οι απογευματινές εφημερίδες παρουσιάζουν πανελλαδικά μείωση της τάξης του 5,32%. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των οικονομικών εφημερίδων, των οποίων η κυκλοφορία γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω συνδρομών. Μικρότερη πτώση καταγράφουν τα κυριακάτικα φύλλα, που παρουσιάζουν πανελλαδικά κάμψη της τάξης του 2,51%.


Δραματική χαρακτηρίζεται η πτώση της κυκλοφορίας των εβδομαδιαίων εφημερίδων, με ποσοστό κάμψης που φτάνει το 25,57%.


Αντίθετα οι αθλητικές εφημερίδες, τόσο οι καθημερινές όσο και οι δευτεριάτικες, σημειώνουν αύξηση. Συγκεκριμένα οι καθημερινές κατά 6,46%, ενώ εκείνες που κυκλοφορούν τη Δευτέρα σημείωσαν συνολική αύξηση 12,87%.


* Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δωρεάν υπηρεσιών που παρέχει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) λειτουργούν εξειδικευμένες ενημερωτικές ιστοσελίδες ελεύθερης πρόσβασης που αφορούν την τηλεόραση, το βίντεο και το ραδιόφωνο, το δελτίο ειδήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, το χρηματιστήριο, την τοπική αυτοδιοίκηση, το αυτοκίνητο και τον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του πρακτορείου, με τον τρόπο αυτόν το ΑΠΕ προετοιμάζει την είσοδό του στην ψηφιακή-πολυμεσική εποχή ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των μέσων ενημέρωσης για μια πιο σύγχρονη κάλυψη των νέων αναγκών τους, καθώς και στο αίτημα των πολιτών για πληρέστερη ενημέρωση.


* Δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ επέβαλε την περασμένη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στον τηλεοπτικό σταθμό Alter για τις εκπομπές του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα» (7.2.2008) και «Κίτρινος Τύπος» (11.2.2008). Και οι δύο εκπομπές αφορούσαν την υπόθεση Ζαχόπουλου. Ειδικότερα, για την εκπομπή «Ζούγκλα» επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ με την αιτιολογία της δημοσιοποίησης στοιχείων της ποινικής δικογραφίας και της μετάδοσης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ληφθεί με αθέμιτα μέσα. Οσον αφορά την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος», το πρόστιμο ανήλθε σε 60.000 ευρώ και επιβλήθηκε λόγω μετάδοσης της τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Τριανταφυλλόπουλου με τον βουλευτή κ. Κώστα Κουκοδήμο.


«Οι εφημερίδες επιτελούν σημαντικό ρόλο καθώς σε καθημερινή βάση παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, ειδήσεις και υπηρεσίες στους ευρωπαίους πολίτες. Ετσι ο Τύπος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας». Τα ανωτέρω, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων (ΕΝΡΑ), τονίζονται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον λόγο αυτόν η ΕΝΡΑ καλεί τους πολιτικούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης να μην παραβλέπουν ότι η μορφωτική λειτουργία των εφημερίδων είναι ένα από τα ουσιαστικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάγνωσή τους. Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΝΡΑ και εν όψει της τυχόν επιβολής περιορισμών στις διαφημίσεις αυτοκινήτων, εκφράζει την αντίθεσή της σε νομοθετικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς στην ελευθερία της εμπορικής επικοινωνίας και υποστηρίζει την αρχή της αυτορρύθμισης στη διαφήμιση.