Οι φάκελοι των εξοπλιστικών προγραμμάτων βγήκαν από τα συρτάρια του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Για τους επόμενους μήνες θα παραμείνουν ανοιχτοί καθώς η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ξεπαγώσει τις διαδικασίες, που στην ουσία έχουν ανασταλεί μετά την προ διετίας έγκριση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΕΜΠΑΕ) από το ΚΥΣΕΑ.


Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν σχετικές συζητήσεις στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις προτεραιότητες που θα εξυπηρετηθούν κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Παρά ταύτα, από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιβεβαιώνεται ότι κινητικότητα υπάρχει. Ως συνήθως, η κινητικότητα αυτή σχετίζεται και με τις διπλωματικές εκκρεμότητες της χώρας, τις οποίες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαχειριστεί με το βλέμμα και στους εξοπλισμούς.


Παρατηρητές και στελέχη της αντιπολίτευσης πάντως επιμένουν στην άποψη ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας θέλουν περισσότερο να καλλιεργήσουν την εντύπωση πως πρόκειται «κάποια στιγμή» να ληφθούν αποφάσεις παρά να πείσουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είναι έτοιμος να δεσμευθεί έναντι ευρωπαίων ηγετών για την αποδέσμευση κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ.



Το σταυρόλεξο των εξοπλισμών δεν έχει ακόμη λυθεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση διά στόματος κ. Γ. Παπανδρέου ότι έχει ήδη δώσει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι οποίες τη στήριξαν στο Βουκουρέστι για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ (π.χ., Γαλλία), ενώ άλλοι λένε ότι εκκρεμούν ανταλλάγματα έναντι όσων είχαν «βάλει πλάτη» για τα κονδύλια του Δ´ ΚΠΣ (π.χ., Γερμανία).


Στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν πάντως ότι ως και σήμερα το ισοζύγιο μεταξύ εξοπλιστικών αναθέσεων και διπλωματικών ανταλλαγμάτων για την κυβέρνηση Καραμανλή είναι αρνητικό. Υπενθυμίζουν την αγορά των F-16 Block 52+ από τις ΗΠΑ, με τη γνωστή εξέλιξη στο θέμα των Σκοπίων. Επίσης τονίζουν ότι η πρόσφατη συμφωνία για την αγορά 415 ρωσικών τεθωρακισμένων με διακρατική συμφωνία δεν επέφερε καμία διπλωματική στήριξη από τη Μόσχα και εκτιμούν ότι ήταν ενταγμένη στο πακέτο διαπραγματεύσεων για τις αλλεπάλληλες ενεργειακές συμφωνίες.


Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση διά του κ. Ευ. Μεϊμαράκη την προηγούμενη εβδομάδα ελήφθη αμέσως από τους ενδιαφερομένους. Ο υπουργός Αμυνας επανήλθε στις διατυπώσεις περί «αποτρεπτικού δόγματος» δίνοντας έτσι συνέχεια στα σχέδια που είχαν εκπονηθεί επί εποχής Π. Χηνοφώτη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διατύπωση αυτή, ωστόσο, που στην ουσία μπορεί να μεθερμηνευθεί σε δόγμα προληπτικού πολέμου, σημαίνει πολλά και για τις εξοπλιστικές προμήθειες της χώρας.


Οι εταιρείες εξοπλισμών επανήλθαν τάχιστα στην τακτική των ενημερώσεων και της προώθησης των προϊόντων τους, ενώ κυβερνητικά στελέχη και πρεσβευτές χωρών πυκνώνουν τις επισκέψεις τους στο υπουργείο Αμυνας.


Τα κυριότερα από τα προγράμματα του ΕΜΠΑΕ που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων κυβερνήσεων είναι οι αγορές φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών εκπαίδευσης και ναυτικής συνεργασίας, ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης και μεταφοράς προσωπικού.


Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων τα εξής: η αγορά τριών φρεγατών (από τις έξι που περιλαμβάνει το ΕΜΠΑΕ), με συνολικό κόστος 2,8 δισ. ευρώ, η αγορά εκπαιδευτικών αεροσκαφών, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ελικοπτέρων (κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ), καθώς και η αγορά 30 (+10) νέων μαχητικών αεροσκαφών, που ανεβάζουν το κόστος των «προτεραιοτήτων» στα 12 δισ. ευρώ.


Ενδιαφερόμενοι είναι Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί, Ιταλοί, Βρετανοί και Σουηδοί, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία θα βρεθούν στην Αθήνα το προσεχές διάστημα για να διαφημίσουν την «πραμάτεια» τους και να ασκήσουν πιέσεις με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Κάθε μερίδιο από το σύνολο των 22 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για εξοπλισμούς για την προσεχή δεκαετία είναι γι’ αυτούς σημαντικό. Εξίσου σημαντικό είναι και για τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δέχθηκε στο υπουργείο Οικονομίας την προηγούμενη Παρασκευή τον κ. Μεϊμαράκη.


Την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρέθηκε ο βρετανός υφυπουργός Εμπορίου, λόρδος Τζόουνς, ο οποίος έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό κ. Γκόρντον Μπράουν αρμόδιος για την πολεμική βιομηχανία (οι αρμοδιότητες έχουν αφαιρεθεί από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σε ένδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση τις πωλήσεις των εξοπλισμών). Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που είχε με τον υφυπουργό κ. Κ. Τασούλα εξέφρασε παράπονα, έθεσε αιτήματα και… αναμένει.


Σήμερα το απόγευμα εξάλλου προσγειώνονται στην Τανάγρα αμερικανικά μαχητικά από το αεροπλανοφόρο Harry Truman τα οποία θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις με αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας στη Λάρισα θα βρεθούν γαλλικά μαχητικά για τον ίδιο λόγο.


Τη ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου στην Αθήνα θα βρεθούν κορυφαία στελέχη πολεμικών βιομηχανιών με το πρόσχημα της συμμετοχής σε συνέδριο του «Economist» για την Αμυνα και την Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη. Στην πραγματικότητα θα βρίσκονται εδώ για να διεκδικήσουν μερίδια στην εξοπλιστική πίτα.


Η ημερομηνία στην οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στραμμένη στην προσοχή τους είναι η 6η Ιουνίου. Την ημέρα εκείνη επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί και η εντύπωση που έχει επικρατήσει είναι ότι η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει και τους εξοπλισμούς.


Οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο γάλλος πρόεδρος θα επιθυμεί να αποσπάσει μια χειροπιαστή δέσμευση από τον κ. Κ. Καραμανλή. Δεν είναι γνωστό αν ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει κάτι περισσότερο από ενδείξεις ότι οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές. Πάντως έγκυρες πηγές βεβαιώνουν ότι αποκλείεται ως εκείνη την ημερομηνία να έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.


Η αμερικανική πλευρά διατηρεί το ενδιαφέρον για τις πωλήσεις όπλων παντός τύπου, αλλά αυτή την περίοδο περισσότερο αναμένει εξελίξεις παρά ασκεί τις πιέσεις του παρελθόντος.


Το βλέμμα στην Αθήνα έχει στραμμένο και η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εδώ και πολύ καιρό αναμένει δεσμεύσεις από τον κ. Καραμανλή και φέρεται να είναι δυσαρεστημένη από τις αόριστες αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης. Με τη γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπάρχει η εκκρεμότητα και με το υποβρύχιο που δεν παραλαμβάνει λόγω τεχνικού προβλήματος η ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν επισήμως πλέον το Βερολίνο συμμετέχει στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται μεταξύ υπουργείου Αμυνας και κατασκευάστριας εταιρείας.